Status: Postaja deluje normalno!

Podatki: Dostop do podatkov!

Kamera v živo:

Lokacija postaje:


Prikaži večji zemljevid

O Vremenski postaji Korada in Koradi:

Korada je hrib z najvišjo točko na 812 metrih. Njena pobočja se pnejo nad Goriškimi Brdi na eni strani in Soško dolino na drugi. Hrib je nekako začetek Kanalskega Kolovrata, hribovitega grebena, ki se od tu nadaljuje naprej proti Ligu, Kambreškemu, Srednjemu, Solarjem in Livku. Na vrhu hriba poteka meja med občinama Goriška Brda in Kanal ob Soči. S svojo višino je najvišja točka Goriških Brd, katera ščiti pred mrzlimi vetrovi s severa, oziroma Alp, kar prispeva k milemu podnebju tega slovenskega vinorodnega okoliša. Zaradi zanimive termike na hribu, kjer se srečujejo tokovi iz zahoda (Furlanije) in severa (Alp in predalpskega sveta), smo se odločili na najvišji točki postaviti vremensko postajo. Upamo, da nam bo pomagala bolje razumeti značilnosti mikroklime tega območja. Zagotovo bo igrala pomembno vlogo pri prepoznavanju učinkov hriba na močne nevihte, ki poleti prihajajo iz Furlanije in na pobočju Korade navadno močno oslabijo. Podatki bodo uporabni tudi za športne padalce, kateri imajo na hribu vzletišče.

Korada je hrib, vreden obiska, saj nudi čudovite razglede na Goriška Brda, Jadransko morje, Furlanijo, Soško dolino, Goriško, Alpe in predalpski svet. Tu ne manjka priložnosti za fotografe, kot tudi za vse ljubitelje narave in pohodništva. Do vrha vodijo markirane planinske poti iz Goriških Brd, Soške doline in Kanalskega kolovrata. Odlična je tudi za kolesarske izlete, saj je tu prometa malo, cesta pa asfaltna in ne prestrma. Iz Soške doline do vrha je kakih 10 km zmernega do blagega klanca, kateri ni prevelik problem za rekreativne kolesarje. Na poti vas bodo spremljali številni pašniki, saj se na pobočja Korade po daljšem obdobju zaraščanja vrača živinoreja oziroma pašništvo, kar daje upanje, da bomo uspeli ohraniti to čudovito travnato krajino. Na vrhu hriba se lahko okrepčate v Planinski koči Korada (Zavetišče Kobalar) na 802 m nadmorske višine in le nekaj minut hoda od vrha hriba. Koča je odprta ob petkih od 15:00 do 20:00 in sobotah ter nedeljah in praznikih od 8:00 – 20:00.  Poleg širokega spektra pijač, ponujajo tudi domačo hrano (njoki, jota, klobase z zeljem, itd.). Nedaleč od vrha Korade leži cerkvica Svete Genderce, velja pa obiskati tudi cerkev Svetega Jakoba (750 m.n.v.), na sosednjem hribu, v smeri proti Ligu (cca. 3 km).

Več podatkov o rastlinstvu in živalskih vrstah ter o Koči na Koradi najdete na spletni strani Agencije Jota.  Ob tej priložnosti bi se dekletom in fantom iz Agencije Jota lepo zahvalili, da so nam omogočili postavitev Vremenske postaje Korada. Od začetka maja 2011 ima zavetišče na Koradi novega upravitelja, Milojka, kateremu se prav tako zahvaljujemo za prijaznost in pomoč pri upravljanju vremenske postaje.

Za konec še nekaj fotografij pašnikov in razgledov Korade…

Pogled na Soško dolino. Spodaj desno vas Plave in nad njo hriba Prižnica (k.383) in Kuk (k.611), levo, obsijan s soncem je kamnolom cementarne Salonit Anhovo na pobočju Jelenka (787 m):

Pogled proti severu in cesta, ki pelje do vasi Lig. Gozdnati hrib v ospredju je Sveti Jakob (750m) z istoimensko cerkvico:

Paša počasi dobiva svoje mesto na širnih travnatih planjavah Korade. Kmetje iz Goriških Brd in Soške doline tu pasejo govedo, osle in drobnico. Pašniki nudijo tudi lepe poglede na okolico – Goriška Brda, Jadransko morje, Soško dolino, Furlanijo, Alpe. Ob lepem dnevu in čistem ozračju lahko v daljavi opazite celo Benetke:

Še en pogled na Goriška Brda, Jadransko morje in Furlanijo. Korada je poleg živine dom številnih divjih živali, srnjadi, jelenjadi, divjega prašiča, divjega zajca, pa tudi muflona, gamsa in v Sloveniji en redkih habitatov laškega gada (Vipera aspis):

Ne samo dan, tudi noč ima na Koradi svojo moč. Računati je treba le na srečanja z divjimi živalmi. Če se odpravljate fotografirati strele v nevihtni noči, pa le pazite na svojo glavo, saj so udari strel v pobočje zelo pogosti:

5 thoughts on “Vremenska postaja Korada – 812 m.n.v.”
  1. Čestitke za hiško! Tudi sam iščem nekoga, ki bi bil pripravljen izdelati nekaj podobnega, pa mi ne uspe prepričati nikogar 🙁

  2. Bom vprašal Olega…on jo je dal narediti enemu mizarju v Solkan. Pa tudi drago ni bilo. Ti sporočim, ko izvem.

Comments are closed.