Rdeča zvrst ‘Rudolphus’

Rdeča zvrst ‘Rudolphus’ se prileže k močnejši mesni hrani.

Rudolphus je zvrst Merlota in Cabernet sauvignona, letnika 2017. Maceriran 14 dni in nato zorjen 26 mesecev v sodih iz slavonskega hrasta. Prijetno aromatsko mešanico sadnosti in lesenih not v ustih dopolnjujejo prijetno sladki tanini in nežna kislina. Nekaj trdote nakazuje grofovski karakter, a hkrati naznanja, da njegov vrhunec še prihaja.

Grozdje zori na jugovzhodnih legah. Merlot dozori na 50 let starih trtah v vinogradu Široko, Cabernet sauvignon pa na 25 letnih trtah v vinogradu Njivice na Humu v Goriških brdih. Lege, odprte jutranjemu soncu zagotavljajo prijetno aromatiko, ki spominja na črni ribez. Trgatev rdečih sort se opravi med zadnjimi, navadno v zaključku septembra, ali v začetku oktobra, ko je grozdje polno dozorelo. Pridelki, predvsem Merlota po trti, so zaradi starosti le teh skromni, saj na posameznem trsu dozori le po 0,5 kg grozdja. Mošt je zato visoko koncentriran s fenolnimi snovmi, ki blagodejno delujejo na človekovo zdravje, zato imata kozarček ali dva dnevno, nadvse ugodne učinke na duha in telo.

Merlot v vinogradu Široko na Humu. Stare trte dajejo nizke pridelke visoke kakovosti.

Grozdje se potrga v jutranjih urah in še hladno pripelje v klet. Sledi tehtanje in mletje v čeber, kjer bosta potekali maceracija in fermentacija še naslednjih 14 dni. V tem času se iz jagodnih kožic ekstrahirajo antocianska barvila, ki dajejo vinu značilno rubinasto barvo, iz grozdnih pešk pa tanini (fenolne snovi), ki barvo naredijo obstojno in dajejo vinu strukturo. Po končanem procesu gre drozga v prešo in od tam v cisterno iz nerjavečega jekla, kjer v nadaljnjih 14 dneh poteka biološki razkis, pri katerem vino izgubi ostro kislino in pridobi nežno mehkobo. Šele nato sledi pretok v hrastove sode slovenske izdelave iz slavonskega hrasta, kjer zori nadanji dve leti. V procesu zorenja v sodu preko rež med dogami prehajajo v vino majhne količine kisika, ki poskrbijo za nadaljnje mehčanje taninov in izgradnjo strukture. Proces imenujemo mikrooksidacija.

Gospodar, Ubald Konjedic, po napornem dnevu kletarenja med trgatvijo letnika 2018 preverja napredek zorenja ‘Rudolphusa’.

Ko ocenimo, da so tanini primerno zmehčani ter aromatika postane prijetno sadna, vino iz sodov pretočimo spet v cisterno iz nerjavečega jekla, kjer se očisti motnih delcev ter dokončno stabilizira. Sledi stekleničenje, ki ga opravi razširjena družina. Kot vsak proces pridelave žlahtne kapljice, je tudi stekleničenje vesel dogodek in nenazadnje zadnji korak v dolgoletni skrbi za vrhunski proizvod, zato je med nami prisotno tudi veliko zadovoljstvo. Po končanem delu se novi produkt ob obilni večerji tudi poiskusi.

Praznjenje sodov in pričetek priprave vina na stekleničenje. Za sodi je na zidu viden spominski kamen z zapisom grofa Rudolfa Coroninija.

Rdeča zvrst ‘Rudolphus’ letnika 2017 je ustekleničena z mislijo na potencial za nadaljnje zorenje v steklenici. Na sredini jezika pivec sprva še začuti nekaj trdih taninov, ki se bodo z leti še dodatno zmehčali do izjemne mehkobe in zaokroženosti okusa. Zato naj pivec steklenico ali dve shrani v svojem arhivu. Le to naj postavi v ležeči položaj v temen in hladen prostor. Ob kosilu, ali večerji se bo Rudolphus lepo podal k mesnim jedem, prav brez strahu pa je lahko tudi sestavni del poletnih piknikov v naravi. Le na velike steklene kozarce ne pozabite, da boste lahko s polnimi pljuči zaužili njegove kvalitete.

Ime vina ‘Rudolphus’ je majhno posvetilo največjemu in najpomembnejšemu prebivalcu Gradu Kojsko, grofu Rudolfu Coroniniju (1731 – 1791). Bil je prvi stalni prebivalec gradu, ki mu je dal tudi veličastno končno podobo. Vsestranski grof se je v življenju posvečal pesništvu, ter predvsem zgodovini Goriške. Viri govorijo, da je veliko časa preživel na Dunaju, kjer je bil na dvoru ljubljenec cesarice Marije Terezije. Vasi Kojsko je pustil velik pečat, saj nanj spominja velika cerkev Marijinega vnebovzetja, katero je dal zgraditi, ostaline Gradu Kojsko ter številni napisi vklesani v kamen, ki pričajo o njegovih delih. Pokopan je na Dunaju.

Kamen z vklesanim zapisom grofa Rudolfa Coroninija, ki je danes na ogled v vinski kleti Gradu Kojsko. Zapis na kamnu je priporočilo smrti pričakujočega grofa svetemu odrešeniku.

Rdeča zvrst ‘Rudolphus’ – splošni podatki:

Vino je registrirano pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica kot Kakovostno vino z geografskim poreklom, številka odločbe za promet GO-301/2020, v seriji je 660 steklenic. Po vsebnosti sladkorja je deklarirano kot suho. Napolnjeno je v 0,75L bordojske steklenice in zamašeno z zamaškom iz mlete plute, proizvajalca Trefinos, ki omogoča nadaljnjo mikrooksidacijo in zorenje vina v steklenici ter zagotavlja, da vino ne bo dobilo neprijetnega vonja po zamašku. Alkoholna stopnja je 13,0 vol.%, pridelano in polnjeno je na posestvu Ubald Konjedic, Hum 58, 5211 Kojsko v Goriških brdih. Pridelano v Sloveniji.