Po vrhuncu septembrskega vročinskega vala, ko smo v ponedeljek 11.9. beležili temperature prek 30°C, je sreda že napovedovala spremembo vremenske situacije. Pretežno oblačen dan se je zaključil z močnimi plohami prek srednjega Posočja. Na Koradi je padlo 19,9 mm dežja.

Sledilo je krajše zatišje, po polnoči je v zahodni Furlaniji nastala osamljena nevihtna celica, ki se je krepila v smeri proti Vidmu (Udine) in kasneje ponoči dosegla Goriška brda ter Novo Gorico.

Severno od nas prek osrednje Evrope napreduje hladna fronta, ki je ponoči vplivala tudi na vreme pri nas. V višinah so prevladovali zahodni vetrovi, prisotne je bilo precej konvektivne energije, po 00z sondaži iz Vidma okoli 1000 J/kg. Bližje morju so bile te vrednosti še višje, do okoli 2000 J/kg. Posamezne nevihte so prerasle v večji nevihtni sistem, ki se je močno okrepil prav pred Goriškimi brdi. Počasi premikajoče se nevihte so spremljali močni nalivi s točo velikosti okoli 2 cm, ki je padala približno 10 minut. Sunki vetra so pred nevihto dosegali okoli 50 km/h.

Vertikalna sondaža iz Vidma ter vremenske slike stanja nad Evropo v noči na 14. september:

Radarske slike prehoda nevihtnega sistema prek Goriških brd in Goriške:

Spremljanje dogajanja v živo je razkrilo klasično supercelico, z izjemnim mezociklonom in izrazito ‘vault’ regijo, kar je nakazovalo izjemno moč sistema. Vidljivost je bila v z vlago močno nasičenem zraku sicer slaba, bliskalo je predvsem v oblaku, razen dveh močnih CG razelektritev v FFD (Froward Flank Downdraft) regiji supercelice (severno od mezociklona na slikah).

Bližanje nevihte iz smeri Vidma (pojavljale so se pogoste razelektritve v stebru vzgornika, bobnelo je praktično neprekinjeno):

Prihod mezociklona nad Brda (FFD je šel direktno prek krajev Šlovrenc, Dobrovo, Biljana, Kozana, Kojsko, Hum in Podsaboin. RFD z mezociklonom je potoval bolj južno, prek italijanskega Krmina):

Posnetek toče v Kojskem v Goriških brdih:

Slike atmosferskih razelektritev nad Furlanijo in zahodno Slovenijo:

Prehod nevihte, kot jo je videla vremenska postaja na Humu:

Po vremenskih postajah v Goriških brdih so v nevihti padle sledeče količine padavin [v mm]:

43,8 Kozana
42,6 Hruševlje
41,4 Šlovrenc
35,6 Podsabotin
33,0 Cerovo
33,0 Hum
31,4 Višnjevik
27,6 Vedrijan
19,2 Vipolže
14,6 Plešivo
9,1 Korada + 19.9 v plohah 13. septembra zvečer, skupno torej 29 mm

Večje škode na grozdju in trtah v jutru po nevihti ni bilo opaziti. Je pa precej škode opazne še od julijskih neviht. Veliko je suhih jagod, rebula tudi že gnije (slike s Huma):

Za konec še dve fotografiji mezociklona, narejeni s telefonom, na katerih se morda še celo bolje vidijo strukture nevihte, kot na slikah narejenih s fotoaparatom:

Viri: