Sapere Aude Wines

Sapere Aude Wines je mikro butična vinska klet, ki nastaja v vinarsko povsem nekonvencionalnem okolju in vinificira in trži popolnoma nekonvencionalna vina, ki izzivajo tradicionalistični vinarski svet s ponudbo bodisi drugačnih, ekološko pridelanih vin v pravem pomenu besede (popolnoma brez škropljenja), bodisi v iskanju novih, podnebno sprejemljivejših lokacij za pridelavo grozdja, kot posledica globalnega segrevanja.

Lahko bi rekli, da smo z našim delovanjem pred časom in skušamo danes uvajati nove rešitve znanih ekoloških in podnebnih težav, ki pestijo naš svet, ker se jih nihče do sedaj ni lotil že včeraj, kot bi bilo nujno. Mogoče smo v tem prvi glasnik prihodnjih sprememb v vinogradništvu in vinarstvu, a ne nujno na način ‘več istega’, pač pa več drugačnega, novega in mogoče še boljšega od obstoječega in strogo zakoreninjenega.

Sapere Aude je latinska fraza, ki pomeni ‘Upaj si misliti.’, ali ‘Upaj vedeti’ in prav to je naša filozofija. Tisti otroški ‘Kako bi bilo, če bi bilo…’ Drugače, lepše, boljše. Naš projekt vinske kleti ni nič več kot zabaven in izzivov poln hobi in nič manj kot projekt, s katerim mislimo popolnoma resno. Seveda nas zanima tisto eno in edino, kar nas je zanimalo že od malih nog…. ‘Kako bi bilo, če bi bilo?’

Zgodba o našem obstoju ni nekaj, kar je nastalo iz prejšnjih generacij, ali družinskih tradicij. No, tudi te so zaslužne, da danes obstajamo in sodelujejo v naši zgodbi, a vendar, Sapere Aude je nastal iz nič. Na svojem začetku ni imel kleti starih staršev, ali staršev, vpeljane kmetije, niti strojev in zemlje. Imel je samo idejo, en sam samcat zanimiv proizvod ter ogromno željo narediti več.

KDO SMO?

Smo najprej družina. Žena Maruša Konjedic, nosilka dejavnosti in mož, Danijel Konjedic, strokovni sodelavec in idejni vodja projekta ter hčerka Viktorija, nadobudna, radovedna mladenka. Svoj dom smo si ustvarili v Kojskem v Goriških brdih, kjer tudi vodimo in ustvarjamo družinsko podjetje Enomarket d.o.o., katerega poslanstvo je skrb za okoliške vinske kleti. Prodajamo enološka sredstva, opravljamo analize vin v našem laboratoriju, svetujemo vinarjem pri kletarskih opravilih, v zadnjem času smo podjetju dodali še pogodbeno pošto in cvetličarno. Sodelovali smo pri ustanovitvi vinske kleti ‘Grad Kojsko’, v lasti strica Ubalda Konjedica, kjer smo ustvarili kar nekaj zanimivih vin in blagovne znamke vin ‘Grad Kojsko’ ter ‘Marianne’ in ‘Rudolphus’. Omenjena vinska klet je tudi naša odskočna deska, saj nam služi kot matična klet, dokler ne dokončamo nove kleti na seveda povsem nekonvencionalni lokaciji.

O KLETI

Kje je ta nekonvencionalna lokacija? V Desklah, v Soški dolini, ob boku največje slovenske cementarne in (so)sežigalnice odpadkov Salonit Anhovo! Zveni kot popolnoma neprespektiven, smrdeč in zagaman kraj, kajne? No, pa saj tudi je! Občina Kanal ob Soči, v kateri s Deskle nahajajo, je občina z enim največjih deležev odseljevanja mladega prebivalstva. Iz nekdaj cvetočih Deskel so odšle že vse, pomembnim centrom pripadajoče ustanove, kot sta banka in pošta, center kraja je postal betonska trdnjava brez koncepta in vsebine, noči v vasi so dolge in tihe. Torej zakaj postaviti klet v to okolje? Sapere Aude, se spomnite? Kako bi bilo, če bi bilo? Kako bi bilo, če bi naredili v tem okolju vinsko klet, ki proizvaja vina, kakršnih ne dobite nikjer drugod na celem svetu? Popolni unikati, nekonvencionalni proizvodi in nekonvencionalnega okolja, ki le temu odpirajo skrivnostni portal v povsem novo alternativno prihodnost in naslednji korak na naši poti: ‘Kako bo, ko bo?’

V ta namen smo kupili stanovanjsko hišo iz 80-ih let z atomskim zakloniščem in veliko kletjo, ki jo bomo spremenili v vinsko klet ter predelovalnico in pakirnico. Atomsko skladišče bo služilo kot skladišče za zorenje naših penin, že danes pa opravlja pomembno funkcijo vinske kleti, dokler ne dogradimo preostanka hiše. Idejna zasnova kleti? 80-ta leta, hladna vojna z osrednjim prostorom, zakloniščem, v katerem omet predstavljajo steklenice penine.

Pogled v atomsko skladišče s pridelovalcema:

LINIJA NAŠIH VIN:

_cuva
  • KATANJA: Naš paradni konj, rose penina po klasični metodi iz grozdja Izabele z izrazito jagodno aromo. Pridelana iz povsem neškropljenega grozdja in kot taka edini popolnoma ekološki proizvod v pravem pomenu besede.
  • MUŠ: Bela penina iz grozdja iz vinograda v Gorenji vasi pri Kanalu ob Soči. Zvrst chardonnaya, belega pinota, modrega pinota in barbere. Poizkus pridelati vrhunsko penino v okolju, ki je podnebno ugodno za pridelavo te zvrsti vina.
  • NOVI SPONTANIZEM: Bela penina iz grozdja modri pinot iz Gorenje vasi v kombinaciji s prezrelo briško rebulo, ki nastaja kot projekt z vsestranskim desklanskim umetnikom Romildom Kumarjem. Vsaka steklenica je unikat in predstavlja zid galerije, na katerem visi umetnikova slika.
  • MALVAZIJA CIRIL: Suho buteljčno vino iz 60 let starih trt malvazije, ki rastejo v vinogradu v Gorenji vasi. Vino vre in zori v hrastovih sodih brez dodajanja žvepla. Spomin na zgodovino Soške doline, kjer je sorta malvazija vedno prosperirala.
  • BARBERA LOJZ: Suho buteljčno vino iz sorte Barbera. Prvo rdeče vino iz naše kleti. Zorjeno dve leti v hrastovih sodih, je nežnih taninov, sadno, z rahlo znavnimi notami lesa.
  • REBULA: Odprto belo vino, pridelano iz grozdja 50 let starih trt, ki rastejo v spodnji Vipavski dolini. Zelo majhna obremenitev na trto daje vino intenzivne rumene barve, polnega okusa in prijetne sadne arome. Vino za dom, prijatelje in vse, ki si želijo buteljčno kakovost rebule po prijateljski ceni.

KONTAKT:

Danijel: +386 41 835 429

Maruša: +386 31 613 872