Drugi mesec meteorološkega poletja se počasi poslavlja in kakšen mesec je to bil! V prvi dekadi sem napisal članek, ki je opisoval dinamično nevihtno dogajanje v začetku meseca. Kdo bi si mislil, da je bil to le skromen uvod v enega najbolj namočenih in uničujočih julijev v najmanj zadnjih 15-ih letih. Druga dekada meseca je prinesla obsežno škodo, vetrolome in točo v celinsko Slovenijo. Tedaj smo imeli na Primorskem razmeroma neugodne pogoje za silovite nevihte. Izjema je mogoče 13.07.2023, ki je prinesel nočni prehod nevihtne linije z močnimi sunki vetra. Več o tem še v nadaljevanju. Vrhunec dogajanja nas je dosegel ob koncu meseca, predvsem 24. in 25.7.2023. Pogoji so se poklopili in dobili smo vse, kar je možno. Točo, orkanske sunke vetra, vetrolome, močne nalive. Pojdimo lepo po vrsti.

Na hitro bomo preleteli dogajanje dne 13.07.2023 v jutranjih urah, ko je nad Italijo nastal velik MCS (Mesoscale Convective System). Dan je zaznamoval močan veter v višinah in hitro premikanje nevihtnih celic. Dve nevihti sta prešli naše kraje, ena severno, ki je prizadela tolminsko, druga južno, katere središče je prineslo točo na Goriško.

Radarski sliki neviht. Južna je razvila na radarju značilno obliko loka (bow echo):

O toči velikosti okoli 4 cm so poročali iz Bilj v spodnji Vipavski dolini. V Tolminu so beležili sunke vetra prek 100 km/h. Goriška brda in srednja Soška dolina sta dobili nekaj močnejšega vetra in kako zrno toče, a hujšega ni bilo. Težave so povzročala predvsem drevesa podrta na ceste.

Nekaj fotografij jutranjega bow echa. Nevihta je potovala z veliko hitrostjo, naliv je trajal vsega 10 minut. Pojavljale so se pogoste razelektritve:

Nova nevihta se je ob Goriških brdih razvila v večernem času. Glede na smer gibanja (zavijanje v desno) je šlo za supercelico. Sicer je pihala burja, kar je neugodno za razvoj močnejših neviht. Imeli smo čast spremljati predvsem izjemne razelektritve. Sledil je kratkotrajen naliv brez drugih posebnosti:

Več poudarka bomo v tem članku dali na dogajanje v dneh 24.7. in 25.7.2023. Na spletni strani Severe Weather Europe so za oba dneva izdali najvišje opozorilo pred močnimi nevihtami (high risk). Obe napovedi z opisom pogojev sta dostopni na spodnji povezavi:

SEVERE WEATHER FORECAST / OUTLOOK FOR EUROPE – JULY 24th AND 25th, 2023

24.07.2023 so bili predvsem v Lombardiji in Venetu prisotni izvrstni pogoji za tornadne supercelične nevihte. O tornadu so poročali iz okolice Milana, veličastno supercelično nevihto so v noči na 25.07. posneli v okolici Verone:

O evropskem rekordu v velikosti toče so poročali iz kraja Azzano Decimo v bližini Pordenone-ja v Furlaniji Julijski krajini. Nov Evropski rekord znaša 19 cm in je nastal v nevihti, ki je nekoliko kasneje tega večera prizadela tudi naše kraje:

Prva močna nevihta je nastala okoli 20:30 prav pri kraju Pordenone, kot je razvidno iz radarskih slik. Čez 50 minut je že dosegla zahod Slovenije. To je okoli 85 kilometrov zračne linije, torej je potovala s hitrostjo okoli 100 km/h.

Prihod velikanskega shlef clouda nad Goriška brda ni obetal nič dobrega. Začelo se je z močnimi sunki vetra. Vremenska postaja na Humu je zabeležila sunek vetra 95 km/h. Ker vetromer ni postavljen na najboljši legi, lahko domnevamo, da so sunki vetra presegali 100 km/h. O sunku 103 km/h so poročali iz Solkana. Goriška brda in okolico je prizadela toča. Iz Medane in Rutaršča so poročali o 4 cm zrnih, recimo v Kojskem je dosegla le debelino grahovih zrn. Padala je okoli 10 minut, kar je bilo dovolj za obsežno škodo v vinogradih. Ta ni povsod enaka in je izrazito pogojena z lego vinograda. Najbolj so jo skupili vinogradi na zahodnih legah, ki so gledali nevihti direktno v obraz. Tam je ponekod škoda tudi 100%. Prve ocene za celotna Brda navajajo v povprečju 30 do 40% izgubo pridelka.

Prihod nevihte v Goriška brda in škoda na vinski trti v Kojskem:

Močno prizadet vinograd v Zalem Bregu na severozahodni legi. Grozdje je močno potolčeno na strani, ki je bila obrnjena proti nevihti, trte so ostale praktično brez listja, poškodovan je tudi les za prihodnje leto:

Kasneje tega večera, okoli 23h je pri Pordenone-ju nastala nova močna nevihta. Ta je prinesla rekordno točo kraju Azzano Decimo. O veliki škodi zaradi toče so poročali tudi iz kraja Mortegliano v Furlaniji:

https://m.facebook.com/protezionecivile.fvg/posts/pfbid0vT7vX8KCRnrS7NMWMTNPdZ5cFWSoktnU8qyU9Q3x3vfynUhPqgKwvZsa5RcQXum1l?device_id=3a5dda1a-09b6-4cb3-bf49-6f134a44edcf&wtsid=rdr_0bpxYjrguTMGXo7TY

Nevihta je potovala nokoliko južneje od prejšnje, glavnina je šla čez Novo Gorico, spodnjo Vipavsko dolino in Kras. O veliki škodi so poročali iz Mirna, kjer je toča razbijala šipe avtomobilov in zgradb. Nevihto so spremljale številne močne razelektritve. V pogojih z visokim CAPE-om je bil lightshow res izjemen. Redko vidimo takega v naših krajih. Strele so švigale iz nakoval neviht tudi več kilometrov pred samo bazo updrafta:

Radarska slika prehoda druge nevihte v noči iz 24. na 25. 07.:

Toča je razbijala stekla avtomobilov in stavb:

Burno dogajanje se je z nezmanjšano močjo nadaljevalo naslednji dan, 25.07. Malo pred 8h zjutraj je Goriška brda prešla nova nevihtna linija z močno supercelico. V podobnih pogojih kot prejšnje dni in z višjo relativno vlažnostjo v zgodnjem jutru, nam je ponudila veličasten shelf cloud. Razelektritve so se podobno kot prejšnji dan pojavljale daleč pred bazo updrafta. Zeleni odtenki padavinske zavese so ponovno obetali debelo točo, a smo jo tokrat vseeno dobro odnesli. Dobili smo le močan naliv, in močne sunke vetra. Po okoliških vremenskih postajah je pihalo le do 80 km/h, a domnevam, da so bili lokalno sunki močnejši, saj je bil vetrolom od vseh neviht tokrat največji:

Še nekaj širokokotnih posnetkov nevihte narejenih s telefonom, na katerih je lepo viden wall cloud. Zelene odtenke dežne zavese je telefon dosti slabše posnel v primerjavi s fotoaparatom:

Radarska in satelitska slika prehoda nevihtne linije:

Prihod te nevihte v Zahodno Slovenijo je bil le rutina, silovit, a vendarle že večkrat viden. Kar se je dogajalo od tu dalje, pa nas bega. Nekaj minut po prehodu meje z Italijo se je namreč zgodil Čepovan. Zgodil se je vetrolom, ki se postavlja ob bok tistemu v Gozdu nad Kamnikom pred leti. Kaj se je tam točno zgodilo, še ne vemo, opcij je več, a bomo o tem razpravljali v drugem, ločenem članku.

Jutranja linija je dodobra premešala ozračje. Nove nevihte so nastale dopoldne v priobalnem pasu Furlanije in se razširile proti severu. Sprva so bile dvignjene (elevated) zaradi severovzhodnika pri tleh. Prav nad Goriškimi brdi se je formiral shelf cloud z zmernim nevihtnim pišem in novimi nalivi. Predvsem v bližini morja, kjer je bilo na voljo več energije, so se še pojavljale močne razelektritve.

Sledila je hitra razjasnitev in segrevanje Furlanske nižne. Pričakovali smo novo proženje neviht, a do tega ni prišlo vse do večera, ko se je šibka nevihtna linija dolgo časa obotavljala na hribih nad Trevisom v Benečiji. Nato je pritisnila hladna fronta, formirala se je nova linija neviht, ki se je dolgo časa zadrževala prav ob meji med Italijo in Goriškimi brdi. Južno je nastala tail end supercelica, ki je kasneje dosegla Kras. Inflow tail je bil viden tudi iz Brd (zadnja slika):

Radarska slika padavin in satelitska slika v času prehoda hladne fronte. Prišlo je do značilne zamenjave zračne mase, vlažen in topel zrak je zamenjal mrzel zrak z burjo.

S fronto se je ozračje umirilo, dan kasneje so se v popoldanskem času ponovno pojavile padavine v bližini centra ciklona nad Jadranom. Nastali so močnejši nalivi, zabeležena je bila supercelica nad Severnim Jadranom.

Nov prehod nevihtne linije smo pričakovali v noči iz sobote, 29.07. na nedeljo, 30.07.2023. Prognozam modelov je kar natančno sledilo tudi dejansko dogajanje. Popoldne in ponoči je nastal pas neviht nad severno Furlanijo, ki se je kasneje razširil proti jugu. Pogoji prek Furlanije niso bili ugodni za nastanek neviht zaradi močnega severovzhodnika pri tleh, ki je nastal kot posledica outflow-a popoldanskih neviht. Kasneje se je linija vendarle organizirala. Ugodni pogoji z JV vetrom pri tleh in več CAPE-a so bili prisotni nad Severnim Jadranom, Krasom in Goriško z Brdi. Prav na tem delu je nastal shelf cloud, kasneje je nevihta prešla v Bow echo nad Krasom, od koder so poročali o sunkih vetra med 80 in 90 km/h.

Intenzivno proženje neviht nad severnim delom furlanske nižine je prinašalo obilne padavine v srednje Posočje. Tam so padle zavidljive količine padavin [v mm]:

 • 92.2 Korada
 • 87.0 Kanal
 • 82.2 Plave
 • 68.8 Deskle

Radarska slika padavin. Pozor na številne zaporedne prehode neviht prek Korade in srednjega Posočja:

Akumulacije padavin po amaterskih vremenskih postajah v Posočju (Vremenski postaji Morsko – levo in Korada – desno, vremenska postaja Deskle – spodaj). Večina skupne količine je padla v dveh urah in pol. Dogodek je minil brez posledic. Velike količine padavin v kratkem času so v tem delu Soške doline razmeroma pogoste, površinski odtoki pa številni, zato do poplav ne prihaja.

Julij je bil padavinsko med bolj namočenimi meseci tega leta. Spodaj navajamo nekaj mesečnih akumulacij po amaterskih vremenskih postajah v Soški dolini, Goriških brdih, Banjški planoti, Čepovanski dolini in spodnji Vipavski dolini:

 • 378,4 mm – Tolmin
 • 328,2 mm – Korada
 • 302,0 mm – Morsko
 • 282,7 mm – Dol pri Čepovanu
 • 277,1 mm – Deskle
 • 252,2 mm – Okroglo
 • 194,0 mm – Prvačina
 • 164,4 mm – Hum

Vse kaže, da se bo nevihtna dinamika nadaljevala vsaj še v začetku avgusta. Nova hladna fronta se obeta 1. avgusta v večenem času, večje nalive pričakujemo še v petek, 4. avgusta. Dogajanje bomo spremljali in o njem poročali v naslednjih dneh.

Viri: