Kako povsem drugačno je letošnje poletje od lanskega, kajne. Huda suša, požari na Krasu, vse je le še bled spomin ob letošnjem, doslej precej namočenem poletju. V juniju 2023 smo zmogli le en kratek vročinski val, ki je zaradi visoke zračne vlage za vse nas predstavljal razmeroma hud vročinski stres. Temperature na Severnem Primorskem so se povzpele nekaj čez 30°C, a ob kar 70% relativni vlagi. V Goriških brdih taki sopari rečemo ‘čfjč’. Vseeno je bil junij obilno namočen. Na vremenski postaji Korada (812m) je padlo skupno kar 192,3 mm padavin.

V začetku julija se obilen padavinski trend letošnjega poletja nadaljuje. Ob zmernih temperaturah med 25 in 30°C smo deležni pogostih ploh in neviht. Sila živahno vreme smo imeli v ponedeljek, 03/07/2023, ko je nastal padavinski pas prek osrednje Furlanije in Goriških brd ter srednjega in zgornjega Posočja. Nastajali so močni nalivi, občasno je zagrmelo. Padavine so vztrajale vse do večera. Po krajši prekinitvi so pozno zvečer nastale nove nevihte na SV Furlanije in v Posočju ter se počasi pomikale južno vse do Istre.

Vremenska situacija nad Evropo 03/07/2023 s ciklonom nad Skandinavijo in zahodnimi vetrovi nad osrednjo Evropo, ki k nam prinašajo vlažne in nestabilne zračne mase:

Satelitska slika oblačnosti nad Evropo 03/07/2023 z lepo vidno oblačnostjo neviht prek Severne Italije in Slovenije:

Radarske slike padavinskih pasov prek FVG in Zahodne Slovenije v dopoldanskem in popoldanskem času:

Potek temperature in razporeditev padavin prek dneva na Vremenski postaji Korada. Temperatura je s prvimi padavinami padla za 3,5°C. Dodatno se je ohladilo še zvečer ob prehodu nevihtne fronte:

Zvečer so najmočnejše nevihte nastale tam, kjer je bilo na voljo največ razpoložljive energije. Torej v Furlaniji ter nad Severnim Jadranom. Iz Goriških brd smo zvečer lahko opazovali strele in obilne nalive v Furlaniji:

Kasneje se je dogajanje preselilo nad Severni Jadran. Nastajale so številne nevihte in se od Benetk pomikale proti Tržaškemu zalivu in Istri. Nad morjem, JZ od Istre je nastal MCS:

Skupno je v tem padavinskem dogodku padlo precej dežja. Akumulacije na vremenskih postajah v Posočju in Goriških brdih so sledeče [v mm]:

131,8 Tolmin
85,7 Čepovan
80,0 Deskle
78,8 Morsko
66,0 Okroglo (Banjška planota)
63,0 Korada
58,8 Sužid
58,6 Bovec
51,0 Višnjevik
48,8 Kozana
48,4 Vedrijan
40,8 Šlovrenc
28,0 Vipolže

Bistveno manj dežja je padlo južneje, v Vipavski dolini in Novi Gorici. Bilje so zabeležile vsega 3,6 mm. Narasli so vodotoki, recimo reka Soča in potoki v Griških brdih:

Po bolj umirjenem torku je novo dogajanje sledilo v sredo ponoči, ko je nova nevihtna linija nastala prek Furlanije in se pomikala proti Zahodni Sloveniji. V okolici Vidma je bilo moč opazovati močne pozitivne razelektritve. Pogoji vzhodneje so bili slabši, zato so nevihte slabele, dežja praktično ni bilo.

Vertikalna sondaža v Vidmu ob 00z. CAPE-a okoli 600 J/kg, a precej neugoden vetrovni profil ni omogočal nastanka močnejših in predvsem dolgoživih neviht:

Radarska slika z nevihtno linijo v FVG ob 03:25 zjutraj:

Močne, pozitivne razelektritve v okolici Vidma (Udine) 05/07/2023 v zgodnjem jutru:

Nov padavinski pas je v FVG nastal okoli 9ih dopoldne in podobno kot prejšnji, oslabel ob prihodu v Z Slovenijo:

Viri: