Rebula ‘Marianne’

Rebula ‘Marianne’ je nadvse primerna spremljevalka prazničnih kosil.

Rebula ‘Marianne’ je 24 ur macerirana Rebula letnika 2018, ki je fermentirala in nato zorela 14 mesecev v hrastovih sodih iz francoskega hrasta. Je polnega, kremastega okusa s poudarjeno mineralnostjo, katera ji daje presenetljivo svežino.

Grozdje dozori na pretežno zahodni legi v vinogradu ‘Polje’ na Humu. Trgatev je opravljena razmeroma pozno (27. septembra 2018), ko grozdje polno dozori, kar doprinese k zrelim notam končnega vina. Grozdje, namenjeno rebuli ‘Marianne’ je skrbno odbrano in predhodno razrečeno. Tako je prvi del trgatve opravljen že v sredini septembra, grozdje se uporabi za svežo linijo buteljčne Rebule. Na trtah ostanejo le najlepši grozdi, ki najdejo pot v klet koncem septembra. Trgatev je vesel dogodek, na katerem se zbere vsa družina ter prijatelji. Grozdje je obrano zgodaj zjutraj v uri, ali dveh, zato pride v klet še hladno, kar nam omogoča ohranjanje aromatskega potenciala.

Rebula

Po prihodu v klet se grozdje stehta in zmelje v mlinu. Nato masa počiva na jagodnih kožicah naslednjih 24 ur. Proces maceracije je namenjen ekstrakciji z aromami in strukturnimi tanini bogatih jagodnih kožic. To bistveno prispeva k plemenitosti končnega vina. Naslednje jutro sledi stiskanje v pnevmatski preši ter bistrenje mošta. 48 ur po trgatvi je vino pretočeno v 225L hrastove sode, kjer se prične proces alkoholnega vrenja (fermentacije). Ta poteka pri 18°C naslednjih 10 do 14 dni. Ko je proces zaključen, pričnemo z vsakodnevnim mešanjem vina v sodih. S tem se odmrle kvasovke na dnu posode dvigujejo in bogatijo vino ter ga predvsem ščitijo pred oksidacijo. S tem se v procesu zorenja izognemo dodajanju žvepla, kot antioksidanta. Proces mešanja vina v sodih se nadaljuje skozi celoten čas zorenja, le da se to opravlja vse redkeje, najprej dnevno, nato tedensko in na koncu mesečno. Celice gliv kvasovk v tem času razpadajo, deli njihovih celičnih sten ter vsebine celic pa prehajajo v vino in ga bogatijo s snovmi, ki skrbijo za polnost okusa.

Mletje in maceracija grozdja

Vzporedno z mešanjem v sodih počasi poteka še ena pomembna fermentacija, to je biološki razkis. V tem procesu se ostra jabolčna kislina v vinu pretvarja v šibko in mehko mlečno kislino. Vino pridobi na kremoznosti, kislina postane bolj umirjena. Ker skupne kisline v procesu močno padejo, bi pričakovali pomanjkanje svežine v vinu, toda tu pride do izraza kvaliteta briške, na opočnati zemlji pridelane Rebule. Mineralnost! Vino je polno mineralov in soli, ki imajo svoj izvor v lapornati briški zemlji. Ko kisline v vinu padejo, le te prevzamejo svojo vlogo pri zagotavljanju svežine v vinu, ki v ustih prijetno žgečka zadnji del jezika.

Ko so vse omenjene lastnosti vina izražene v optimalni meri, se vino pretoči v posodo iz nerjavečega jekla, kjer se pripravi na stekleničenje. Eliminira se usedlina odmrlih kvasovk, prvič v procesu se doda žveplo. Vino stekleničimo v družinskem krogu v kleti Gradu Kojsko.

Stekleničenje Rebule ‘Marianne’

Rebulo ‘Marianne’ letnika 2018 odlikuje izreden potencial zorenja v steklenici. Hitro po ustekleničenju še prevladujejo note lesa, predvsem vanilije, ki se z meseci in leti vse bolj umikajo aromam zrelega rumenega sadja. Arhivirane steklenice naj bodo postavljene v ležeči položaj, s časom jih eno po eno odpirajte in uživajte v večno spreminjajočih se lastnostih vina. Vedno znova boste deležni novih arom, okusov in blagodejnih užitkov.

O Gradu Kojsko in njegovi zgodovinski vrednosti je več napisanega na sosednji strani, tu se dotaknimo le imena ‘Marianne’. Ime je posvečeno zgodovinskim osebnostim iz življenja Gradu Kojsko. Odnesejo nas daleč nazaj v 18. stoletje, ko je grad živel svoje zlato obdobje v lasti grofov Coronini. Rodolphusu Coroniniju, in njegovi ženi, Marianni Coronini (rojeni von Dietrichstein), so se v zakonu rodili trije otroci. Marianna Giuseppa, Rodolphus in Renata. O prvorojenki Marianni zgodovinski viri pravijo, da je bila izjemno nadarjen otrok. Rojena 14. marca 1760, je pri petih letih tekoče govorila kar štiri jezike. Slovensko, nemško, italijansko in latinsko. Bila je veliki up družine, a žalostno preminula kot otrok, leta 1764. Smrt prvorojenke je grofa in grofico močno pretresla. Kasneje sta se jima rodila še dva otroka, a prav nista preživela otroštva. Užaloščena starša sta se po bolečih izgubah odločila, da bosta ostala brez potomstva. Grof Rudolf se je v drugi polovici svojega življenja zato posvetil predvsem umetnosti, znanosti in povečevanju gradu v Kojskem ter gradnji nove kojščanske cerkve. Še danes je vas Kojsko polna spominskih napisov, ki jih je dal izdelati grof Coronini v spomin na svoja dela. Prvorojenka Marianna pa ima svoj spomenik v nekdanjem grajskem vrtu (danes igrišče Rio).

Spomenik Marianni, hčerki Rudlofa in Marianne Coronini v nekdanjem vrtu Gradu Kojsko (danes igrišče Rio)

Rabula ‘Marianne’ – splošni podatki:

Vino je registrirano pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica kot Kakovostno vino -zgp, števika odločbe GO-300/2020, v seriji je 580 steklenic. Po vsebnosti sladkorja je deklarirano kot suho. Napolnjeno je v 0,75L burgundske steklenice in zamašeno z zamaškom iz mlete plute, proizvajalca Trefinos, ki 100% garantira, da vino ne more imeti vonja po zamašku. Alkoholna stopnja je 12,5 vol.%, pridelano in polnjeno je na posestvu Ubald Konjedic, Hum 58, 5211 Kojsko v Goriških brdih. Pridelano v Sloveniji.