Ubald Konjedic

Ubald Konjedic

Ubald je v Sloveniji zelo redko ime. V bistvu živi pri nas s tem imenom tako malo ljudi, da statistični urad zaradi statistične zaupnosti, točnega podatka niti ne objavi (pove pa, da jih je manj kot pet).

Nekaj vrstic o Ubaldih je napisal tudi prof. Marko Razpet na svoji strani, sicer v sklopu raziskovanja cerkva na Cerkljanskem. Od vseh še živečih Ubaldov, jih (najmanj) polovica živi na Humu v Goriških Brdih, in sicer sta to oče in sin. Ime je v družini že 3 generacije. Prvi Ubald je namreč bil tudi njun prednik, ded Ubald Konjedic.

Njegov oče, Andrej Konjedic (1838 – 1925) po izvoru iz Plavi v Soški dolini, je bil posestnik in župan, ki je kupil posestvo v Rodežu (Anhovo) leta 1880 in se tja preselil.

Ubald Konjedic

Ded Ubald (1884 – 1944) je bil v 1. svetovni vojni aktivni avstro-ogrski oficir, ki se je bojeval na vzhodni fronti v Galiciji. Po činu je bil stotnik pehote ter konjeniški poveljnik (infantry: hauptmann, cavalry: rittmeister). Poveljeval je huzarskemu konjeniškemu regimentu (slika in zapisi v kobariškem muzeju 1. svetovne vojne). Po vojni je bil bančni uradnik na Dunaju, poročen s Korošico. Kot zaveden Slovenec in velik narodnjak se je po neuspelem plebiscitu za Slovence na Koroškem ločil od žene in se vrnil k očetu na dom, kjer je prevzel njegovo posestvo.

Med NOB 1941-45 je kot predan aktivist in izkušen vojaški strateg bil zahrbtno izdan in kruto umorjen s strani domobranske / fašistične enote v Plaveh. Po pripovedi domačinov je za njim ostala mlaka krvi sredi mostu nad Sočo. Trupla niso nikoli našli. Obeležen je na spominski plošči ob spomeniku padlim na Trnovem.

Oče Ubald (roj. 1932) je domačijo v Rodežu, v bližini katere je zrasel kamnolom laporja, prodal cementarni Anhovo in se leta 1980 iz Rodeža preselil na Hum v Goriških Brdih, kjer je kupil vinogradniško kmetijo. Z ženo Rozino sta se pričela ukvarjati s kletarstvom, ter v prostorih Gradu Kojsko odprla trgovino Enomarket, s sredstvi za nego vina in nudila briškim ter spodnje-vipavskim kletarjem usluge pri nadzoru nad kakovostjo vina z laboratorijskimi analizami.

Sin Ubald (roj. 1959) je prvi od treh otrok, ki z družino prav tako živi na Humu. Zaposlen je v špediterskem podjetju v Vrtojbi, katerega solastnik je. Skupaj z bratom Otonom in ženama, je leta 2008 kupil večji del Gradu Kojsko in ga pričel preurejati v ‘bed and breakfast’ prenočišča. Od staršev je prevzel vinograd ter najel dodatna dva hektarja vinogradov na različnih lokacijah na Humu. V Gradu Kojsko je leta 2014 zaživela vinska klet, kjer danes nastajajo visokokakovostna buteljčna vina iz sort chardonnay, zeleni sauvignon, rebula, merlot in cabernet sauvignon. Specialitete kleti so penine, pridelane po klasični (šampanjski) metodi ter v hrastovih sodih zorjeni vini, rebula ‘Marianne’ in rdeča zvrst ‘Rudolphus’.

Ubald Konjedic ml. pri pretakanju osnove za penino v kleti Gradu Kojsko