Novi Spontanizem

Penina Novi spontanizem 2020 je rezultat sodelovanja z vsestranskim desklanskim umetnikom Romildom Kumarjem (na sliki v otroških letih ob zobanju Katanje)

Romildo Kumar v Posočju ustvarja že preko 30 let. Na glasbenem področju ga poznamo kot člana punk rock elektro benda Link der Wasser ter eksperimentalne elektro zasedbe Harlem Underground Project. V obeh zasedbah je avtor mnogih besedil in glasbe. Njegovo ustvarjanje sega na področje slikarstva, ki obsega opus grafik, kolažev, olj na platnu in še in še. Poleg vsega naštetega se ukvarja tudi z videom in animacijo.

Novi spontanizem 2020 je umetnikov večpredstavnostni multi projekt, ki vključuje sliko, glasbo in animacijo. Ponosni smo, da je prvo dejanje tega projekta nastalo prav v povezavi z našo penino. Letnica 2020 označuje začetek projekta, ki sovpada z začetkom epidemije vsem dobro znanega virusa. Zakaj smo se odločili za tak format?

Leto 2020 je bilo težko za kulturo, katera je ob prepovedih združevanja zaradi epidemije Kovida19 postala povsem nevidna in nedostopna. Ideja penine Novi spontanizem 2020 je iskanje novega prostora za predstavljanje umetnosti. Tako se iz umetniške galerije preselimo na steklenico vrhunske penine. Vsaka steklenica je zid galerije, na katerem visi eno umetnikovo delo. Zaradi formata je premična in ne zahteva nujno nedovoljenega združevanja ljudi. Poleg vizualne komponente nudi še aromatsko in oralno dimenzijo, zaradi znanih učinkov opojnih pijač pa uporabnika ponese k miselnemu raziskovanju umetniških del na različnih nivojih zavesti in nenazadnje podzavesti.

Prva serija steklenic je izšla decembra 2020 in je obsegala 21 steklenic. Slike, ki so bile uporabljene na etiketah, so bile iz Romildovega opusa portretov, zbirka je vključevala tudi tri abstrakcije. Serija je razprodana.

Druga serija ‘Novi spontanizem 2020’ obsega 34 steklenic. Tokrat smo predstavili dela iz različnih obdobij Romildovega ustvarjanja, od abstrakcij, portretov, aktov, ki jih pogosto povezuje družbenokritična misel. Na retro etiketo smo dodali qr kodo, ki vas popelje v glasbeni svet Romilda Kumarja, osredotočili smo se na prvi album Harlem Underground Project v zasedbi Romilda Kumarja (sampler, elektronika) in Aleša Valentinčiča – Brdonča (kitare, E-bow).

Penina je kontroverzen cuvee modrega pinota iz Soške doline in prezrele rebule iz Huma v Goriških brdih. Kombinacija obeh daje dovolj strukture in zrele aromatike, da penini ne dodajamo ekspedicijskega likerja in se torej deklarira kot brut natur. Aromatika zrelega rumenega sadja z eksotičnimi komponentami se povezuje s polnim okusom in zrelo, a pokončno kislino. Toda pozor, kar delamo pri tej penini, je v svetu peninčarstva nezaslišano, grozdje se pobere v poznem septembru, na lokacijah, ki držijo nizke sladkorne stopnje in visoke kisline, a hkrati visoko fenolno zrelost, katera je v svetu penin pogosto zanemarjena. S tem pridobimo na stukturi vina in nam je omogočeno opuščanje dodajanja sladkorja, da bi pridobili ustrezno polnost penine.

Vsaka steklenica je unikat, torej je na voljo le enkrat z isto etiketo. Umetnikov opus obsega cca. 5000 slik. Plani za prihodnost vključujejo ekstra serije minimalističnih slik, slik na kartonih čekovnih kartic in še in še. Torej ostanite z nami, razstava bo večna!

Serija ‘Novi spontanizem 2020’ št.1:

Serija ‘Novi Spontanizem 2020’ št.2.:

Slike iz serije ‘Novi Spontanizem 2020’ št.2:

Večina serije št.2 je razprodana, na voljo je še cca. 15 steklenic, dve od teh tudi na prodajnem mestu Bar Libero v Kanalu ob Soči.

Serija št.3 sledi v zaključku leta 2022.