O nas

Dobrodošli na WineAndWeather.net!

Kot že sam naslov pove, se pričujoča stran ukvarja z vinom in vremenom, pojmoma ki sta v našem svetu na nek način usodno povezana. Stran je bila ustanovljena v prvi vrsti z namenom, predstaviti javnosti posebno vrsto fotografije in opazovanja ekstremnih vremenskih pojavov, imenovano s tujko “storm chasing”, ali po slovensko “lov na nevihte”. Ker pa je avtor strani tesno povezan tudi z vinom, oziroma vinogradništvom in vinarstvom, je del strani posvečen tudi tej tematiki.

O strani:

Spletna stran je razdeljena v več razdelkov. Med novicami boste obveščeni predvsem o novostih in posodobitvah spletne strani.
Razdelek “Vino” je posvečen temam s področja vinogradništva in vinarstva. Želja je, da bi sčasoma ustvarili široko bazo podatkov in povezav do drugih spletnih strani, ki se ukvarjajo z navedenimi področji, tako da bi obiskovalec dobil vse na enem mestu…opise pomembnih biokemijskih procesov v vinski predelavi, opise napak in bolezni vina, novosti na področju vinogradništva in vinarstva, uporabne nasvete, ipd. Poleg tega bodo tu objavljena tudi vabila in poročila z raznih kmetijskih in vinskih sejmov, predavanj, seminarjev in simpozijev, katerih se bo avtor v prihodnosti udeležil.
Razdelek “Fitomedicina” je posvečen področjem rastlinskih bolezni, škodljivcev in fitofarmacevtskih sredstev. Tu so zbrane informacije o posameznih rastlinskih boleznih in škodljivcih, ki se pojavljajo na vinski trti, oljkah in sadnem drevju.
Drugi del strani predstavlja razdelek “Vreme”. Tu so v poletni sezoni neviht predvsem reportaže iz “storm chase-ov”, v drugih letnih časih pa tudi komentarje ter poročila o zanimivih vremenskih pojavih v naši neposredni okolici.
V razdelku “Vremenske postaje” je dostop do podatkov Vremenske postaje Enomarket Kojsko (Goriška Brda), Vremenske postaje Paljevo (Soška dolina), VP Korada (hrib nad Soško dolino – 812m) in VP Okroglo (Banjška planota).
Razdelek “Povezave” vsebuje številne linke do spletnih strani, povezanih z vremenom ter vinom in kmetijstvom. Ta del strani se bo s časom stalno dopolnjeval in širil.
V “Fotogaleriji” so objavljene vse fotografije minulih “storm chaseov” in drugih vremenskih dogodkov.
V stranskem meniju na levi strani strani sta v okvirju “Napovedi neviht, opozorila”, povezavi do Estofex-ove nepovedi neviht in do opozorilnega sistema Meteoalarm. V okvirju je tudi tri dnevna vremenska napoved za Slovenijo, ki nastaja v slovenski agenciji za okolje (ARSO). Nekoliko nižje v okvirju “Padavine in oblačnost”, najdete povezave do radarskih in satelitskih slik v realnem času za naše kraje oz. celotno Evropo. Še nižje je povezava do kmetijskih nasvetov “KGZ Nova Gorica”.

O Storm chasingu:

Storm chasing je način opazovanja ekstremnih neviht, kjer človek s pomočjo vremenskih kart, oziroma modelskih vremenskih napovedi in pozneje na terenu s spremljanjem radarske slike padavin ter satelitske slike sledi nevihti in spremljajočim pojavom, kot so toča, strele, močan dež, in razne strukture oblakov, naprimer shelf cloud, wall cloud, tornado oz. funnel cloud, ipd. ter te strukture fotografira, ali posname in zabeleži spremljajoče pojave (moč sunkov in smer vetra, količino padavin, debelino in razširjenost toče, vrsto in obseg škode). Zabeleženi podatki o nevihtah so potencialno uporabni pri nadaljnih analizah ekstremnega vremena v organizacijah, ki se s tem ukvarjajo (ESSL) in bodo morebiti v prihodnosti znatno prispevali k izboljšanju napovedovanja ekstremnih vremenskih dogodkov (močnih in nevarnih neurij).
Pri svojem početju “chaser” (lovec na nevihte) navadno z avtomobilom prevozi velike razdalje. Posamezni chasi so dolgi 100, 200 in več kilometrov, a recimo v ZDA, kjer je to početje najbolj razširjeno in nevihte najmočnejše, chaserji prevozijo ogromne razdalje, na tisoče kilometrov, da bi dobili spektakularen posnetek, fotografijo tornada, ali izjemne supercelične strukture. Ameriške chaserje morebiti poznate s TV programa “Discovery channel”.
Pri nas so za chaseanje najprimernejša ravninska področja, na katerih so nevihte najmočnejše, zaradi nemotenega dotoka zraka s tal vanje, strukture nevihtnih oblakov najlepše vidne in tudi sledenje nevihti najlažje. Taka področja se v Sloveniji nahajajo predvsem na SV, pa tudi v osrednji Sloveniji (ljubljanska kotlina). Primorci imamo pravi nevihtni raj zahodno od nas, v sosednji Italiji, v Furlaniji, Benečiji, severnem Jadranu, Lombardiji in drugih deželah, kjer niso redki niti tornadi.
Ob tej priložnosti vabimo vse, ki vas vreme zanima in ste pripravljeni prispevati k boljšemu napovedovanju ekstremnih dogodkov, da na E-mail (info@wineandweather.net) pošiljate morebitne podatke o toči v vašem kraju. Zapišite naslednje podatke:

  • kraj opazovanja dogodka
  • čas opazovanja dogodka
  • čas trajanja dogodka
  • debelino toče
  • morebitno škodo
  • morebitno fotografijo, na kateri naj bodo zrna toče in nek splošno uporabljan predmet za lažjo primerjavo oz. predstavo o velikosti (meter, človeška dlan, kovanec, vžigalnik, ipd.)

Dobrodošli so tudi vsakršni drugi podatki o močnih sunkih vetra, škodi na stavbah, kmetijskih in drugih rastlinah. Za vsak morebiten podatek vam bomo neizmerno hvaleženi.

O avtorjih:

Za konec še par besed o avtorjih teh strani. Spletno stran ureja Danijel Konjedic, ki prihaja iz kraja Deskle, v spodnji Soški dolini. Po poklicu je univ. dipl. ing. agronomije. Diplomiral je na Biotehniški fakulteti v Ljubljani leta 2011. Zaposlen je v podjetju Enomarket Kojsko d.o.o., v Goriških Brdih, ki se ukvarja s prodajo enoloških sredstev ter analizami vina. Od tu izhaja njegovo zanimanje za vinarstvo in vinogradništvo ter bolezni in škodljivce vinske trte, pa tudi drugih kulturnih rastlin, ki rastejo pri nas. Njegova velika strast je vreme in ekstremni vremenski pojavi. Tako se kot lovec na nevihte podi predvsem po Sloveniji in Italiji za nevihtnimi sistemi, fotografira in beleži podatke o njih. Vse o nevihtah in lovih je dostopno na tej strani.

Oleg Močnik iz Paljevega v spodnji Soški dolini skrbi za to, da so podatki iz Vremenske postaje Paljevo in Vremenske postaje Korada dostopni na internetu, da postaji normalno delujeta in prikazujeta realne podatke. Je odličen radioamater, ki prejema nagrade po raznih radioamaterskih tekmovanjih. To znanje mu omogoča, da pripelje podatke iz čiste divjine direkt na medmrežje.

Prijetno prebiranje vsebin! Mnenja, vprašanja in predlogi z vaše strani so dobrodošli.

Danijel Konjedic – info(a)wineandweather.net