Status: Postaja deluje normalno.

Dostop do podatkov postaje:
Vremenska postaja Paljevo – trenutno vreme
Vremenska postaja Paljevo – podatki za zadnjih 24 ur

Lokacija in fotografija postaje:

Prikaži večji zemljevid

O Paljevem in tamkajšnji vremenski postaji:

Vas Paljevo s 17 prebivalci leži v spodnji Soški dolini. Do nje pridete, če na glavni cesti Nova Gorica – Tolmin v vasi Plave zavijete desno in se peljete kaka dva kilometra navkreber po ozki asfaltni cesti. Gre za razpršeno naselje več posameznih hiš, ki stojijo na nadmorski višini med 300 in 350 m.n.v. Na najvišji točki (350m) je postavljena lovska koča Lovske družine Anhovo. Le nekaj metrov nižje, na grebenu med dvema vzpetinama se nahaja cerkvica Svetega Kvirina.

Paljevo je na nekoliko zavetni oziroma zatišni legi, kar se odraža predvsem v temperauri, ki je v povprečju 1°C nižja kot na dnu doline reke Soče. Obkroženo je s hribi, na SZ s Prižnico (383m), vzpetino, ki je znana predvsem iz hudih bojev na Soški fronti v 1. svetovni vojni. Tu je v eni izmed italijanskih ofenziv v eni noči padlo več kot 3000 mladih italijanskih vojakov. Na JV se nad vasjo dviguje bistveno višji Kuk (611m), prav tako pomembna obrambna točka Avstroogrske v 1. sv vojni. Iz vasi vodijo poti naprej na Vodice in v kraj Baske na Bajnški planoti, od koder se lahko pot nadaljuje v Grgarske Ravne, ali čez hrib Jelenk (787m) naprej na Kanalski Vrh oziroma nazaj v Soško dolino (Morsko). Paljevo je dobra izhodiščna točka za XC kolesarje, če le preživijo 4 načeloma nenevarne, a glasne pasje prijatelje, ki čuvajo tukajšnje hiše. Upamo, da bodo v bližji prihodnosti na Občini Kanal ob Soči našli voljo in željo za ureditev poti miru po številnih ostalinah 1. svetovne vojne. Tako bo okolica vasi Paljevo še bolj zanimiva za obisk.

Podatke z vremenske postaje Paljevo meri postaja WMR200, ki ni del uradne mreže meteoroloških postaj agencije za okolje RS. Podatki so zato zgolj informativni.