Status: Preveri datum zadnje osvežitve podatkov na spodnji povezavi!

Dostop do podatkov:
http://www.okroglovreme.com/

Lokacija:

Prikaži večji zemljevid

Opis postaje in vasi Okroglo:

Tokrat opis vremenske postaje, ki ne spada neposredno med postaje na Wineandweather.net, a ker lastnika dobro poznamo in ker je postaja na zelo zanimivi lokaciji, je prav, da jo opišemo.

Postaja je postavljena v vasi Okroglo, na severnem delu Banjške planote, na nadmorski višini 770 m.n.v. Višina je torej zelo podobna vremenski postaji na Koradi, vendar je tu klima nekoliko drugačna. Vpliv morja in s tem sredozemskega podnebja je manjši, kraji tu so hladnejši, kar se najbrž še bolj kot pozimi, pozna poleti. Ker gre za območje Dinarske gorske pregrade, so na tukajšnji konvergenci poleti pogoste nevihte, zato bodo podatki iz te postaje zagotovo zanimivi za ljubitelje neviht. Pozimi ob močni burji so tu zabeleženi tudi ekstremni občutki mraza! Podatke meri postaja WS2355.

Vas Okroglo je pravzaprav manjši zaselek na poti med Kalom nad Kanalom in Banjšicami in dejansko spada pod Kal nad Kanalom. Okolica je zanimiva mešanica pašnikov in gozda. Domačini na pašnikih pasejo večinoma govedo za meso. Vas nudi lepe razglede na Soško dolino in Banjško planoto, pogosti so prekrasni sončni zahodi v kombinaciji z neverjetnimi barvami.

Moramo omeniti tudi nekatere posebnosti kraja, ki se gotovo uvrščajo med kulturno in naravno dediščino tega območja. Severno od vasi, na pobočju ki se dviguje med Okroglim in Kalom na Kanalu je pašnik, na katerem so številni kupi kamenja, t.i. škrlice. Kamenje so na kupe naložili domačini, ko so čistili kamnja polne pašnike, na tem kraškem svetu. Seveda pa so se okoli teh kupov skal skozi desetletja in stoletja pojavile zanimive vraže, zgodbice in legende. Te najdete v knjigi “Let v lunino senco”, avtorjev Pavela Medveščka in Rafaela Podobnika (založba Taura, Nova Gorica, 2006).

Nekaj zimskih fotografij vasi Okroglo in njenih razgledov: