Čeprav april in maj veljata za pomladna meseca, krajše epizode zime v tem času niso neobičajne. Prodori hladnega polarnega zraka s severa sicer v nižine ne prinašajo več snega, oziroma se to zgodi le izjemoma, precej večjo skrb nam povzročajo jutra po prehodih takih polarnih front in z njimi stara nadloga, pozeba.

Na Primorskem je sadno drevje aprila v polnem cvetu. V letu 2015 smo že v prvi dekadi aprila v zatišnih nižinskih legah dobili prve pozebe. Tudi druga polovica aprila ponovno grozi. Nakazujeta se kar dva zaporedna prodora polarnega zraka nad naše kraje, prvi čez vikend, 18. aprila, drugi pa predvidoma v sredini naslednjega tedna, okoli 22. aprila. Če bodo jutra, ki bodo sledila prehodom teh front, brez vetra, bo pojav slane in z njo pozebe, zelo verjeten.

Vremenski sliki razporeditve zračnih mas na ploskvi 500 hPa v nedeljo in sredo zjutraj, ko bo nevarnost pozebe največja. Na pojav pozebe bo vplivala prisotnost vetra:

 

O načinih zaščite pred pozebo smo v preteklosti že pisali. Tehnologija na področju sredstev za zaščito pa je v zadnjih letih znatno napredovala. Zato tokrat predstavljamo novo sredstvo Save Crop, italijanskega proizvajalca Fertenia, ki je namenjeno povečanju odpornosti rastlin na stresne dejavnike, kot so spomladanske pozebe ter poletne suše.

Sredstvo je sestavljeno iz organskih in mineralnih snovi. Na rastline ga nanašamo foliarno s škropljenjem. V rastlinah poveča koncentracijo prolina, betaina ter polisaharidov, snovi katere imajo znano antistresno delovanje. Poleg tega vsebuje rastlinske ekstrakte, bogate z terpeni (terpenolen, D-limonen, alfa in gama terpinen) in disaharid trehalozo, sladkor, ki uravnava osmotski potencial v rastlini. Slednji vpliva na strukturo vode tako, da preprečuje nastajanje ledu in s tem poveča sposobnost rastline, da preživi daljša obdobja nizkih temperatur brez poškodb tkiva.

Save Crop kemično in mehanično ščiti listna tkiva, cvetove, razmnoževalne organe in mlade rastline 10 do 15 dni po tretiranju. Čas delovanja je odvisen od vremenskih dejavnikov (padavine, zračna vlaga), nove rasti tretiranih zelenih delov rastlin in poteka diferenciacije v novi rastni dobi. Sredstvo tudi pospešuje nadaljnjo rast po dnevih s temperaturnim stresom. Oploditev cvetov je kljub stresnim dejavnikom dobra.

Sredstvo se uporablja izključno preventivno. Zagotoviti moramo dobro pokritost površin, ki jih želimo zaščititi, s škropilno brozgo, saj so površine, ki jih sredstvo ne doseže, še naprej izpostavljene škodljivim dejavnikom okolja. Padavine takoj po tretiranju lahko izperejo škropilno oblogo in zmanjšajo učinkovitost sredstva.

Save Crop je na voljo v tekoči obliki v kanistrih po 5 litrov. Odmerek znaša 1,3 do 1,5 l/100 l vode za sadovnjake, vinograde, kapusnice, žita, zelišča in cvetje ter 1 do 1,3 l/100 l vode za zelenjadnice in plodovke ter jagode.

Sredstvo je bilo uporabljeno v sadovnjaku breskev v Goriških Brdih v zatišni legi, kjer so se v začetku aprila pojavljale negativne jutranje temperature. Današnji ogled sadovnjaka kaže, da je bila oploditev dobra, plodiči se slačijo, nastavek pridelka je velik. Od pozebe poškodovanih plodov nismo opazili:

Sredstvo je na voljo v podjetju Enomarket d.o.o., Kojsko.

Viri: