Kljub temu, da nas bo v zadnji dekadi februarja spet obiskalo hladno vreme s sneženjem, moramo že biti pozorni na razvoj sadnega drevja, da ne zamudimo prvega škropljenja z bakrovimi pripravki. To škropljenje mora biti opravljeno pravočasno, kajti če ga zamudimo, imamo kasneje v rastni sezoni veliko težav z nekaterimi boleznimi, kot so pri koščičarjih listna luknjičavost koščičarjev, pri breskvi vsem dobro znana breskova kodravost, ipd. Za slednjo moramo vedeti, da gliva prične razvoj, ko dnevne temperature dosežejo 6 – 8°C. Le te bodo kmalu dosežene, saj se po krajši snežni epizodi konec tega tedna, obeta precejšnja otoplitev. Za primer dodajamo povezavo do februarskih podatkov iz vremenske postaje Enomarket Kojsko, kjer so navedene vse srednje in maksimalne vrednosti temperatur v zadnjem času:

http://www.wineandweather.net/vpkojsko/February_2013.txt

Število spomladanskih škropljenj je odvisno od vremenskih razmer. Če je pomlad hladna in je začetni razvoj dreves zato počasen, je potrebno opraviti več škropljenj kot v letih, ko je pomlad topla in razvoj dreves hiter. Škropimo navadno pred napovedanim dežjem, saj tako onemogočimo trosom gliv, da bi kalili, saj za to potrebujejo vodo. Če dež ni napovedan, vseeno škropimo v fenofazi mišjega ušesca (ff C).

Vsa potrebna sredstva za prva in tudi vsa nadaljnja škropljenja lahko kupite v podjetju Enomarket d.o.o. v Kojskem v Goriških Brdih. Tam boste dobili tudi vse nasvete, s čim, kdaj in kako škropiti, da bo vaše sadno drevje kar najbolje zaščiteno. Na voljo so fitofarmacevtska sredstva vseh vodilnih proizvajalcev (Karsia, BASF, Bayer, Syngenta, Pinus…) tako v večjih kot v manjših pakiranjih. Novost v letošnji ponudbi so škropilni načrti, nepogrešljiv pripomoček vsakega sadjarja in vinogradnika. Škropilni načrti so narejeni v skladu s pravili integrirane pridelave in upoštevajo vsa priporočila za kolobarjenje s pripravki. S tem zmanjšamo možnost nastanka odpornosti na fitofarmacevtska sredstva pri boleznih in škodljivcih. Bolezni in škodljivci so opisani, podani so tudi nasveti, kako se proti njim boriti brez uporabe škropiv. Za vsako posamezno fitofarmacevtsko sredstvo so navedeni priporočeni odmerki, ki so podani na več možnih načinov (koncentracija v %, potrebna količina/hektar, količina/10, oz. 100 litrov). Poleg vseh najbolj znanih bolezni, so opisane tudi nekatere bolezni, proti katerim še nimamo ustreznih fitofarmacevtskih sredstev, a so zelo nevarne za naše sadovnjake in vinograde. Omenimo samo zlato trsno rumenico ter kap vinske trte (esca).

Vzorci škropilnih načrtov:

Kako do škropilnih načrtov? Preprosto, škropilne načrte podjetja Enomarket d.o.o., Kojsko prejme vsak, ki v podjetju kupi vsaj eno od fitofarmacevtskih sredstev iz prodajnega programa. Obiščite torej podjetje Enomarket d.o.o., Kojsko, ki obratuje po sledečem urniku:

Ponedeljek – petek: 8:00 – 12:30 in 14:00 – 17:00
Sobota: 8:00 – 12:30
Nedelje in prazniki: zaprto

Za dodatne informacije pokličite na telefonsko številko 05 304 16 11, ali pišite na E-mail naslov: enomarket.doo@siol.net.

Ob tej priložnosti omenimo še eno novost v podjetju Enomarket d.o.o., Kojsko. Od novega leta 2013 dalje je tu mogoče kupiti enološka sredstva za proizvodnjo penečih vin, vodilnega svetovnega proizvajalca Station Oenotechnique de Champagne iz Francoske Šampanije. Podjetje nudi širok spekter enoloških sredstev, ki so posebej primerna za pridelavo penin po klasični metodi ter po metodi Charmat. Med izdelki najdemo številne seve selekcioniranih kvasovk, od najbolj znanih EC1118 in DV10, do kvasovk posebnih oblik, namenjenih za proizvodnjo penin po charmat metodi kar v steklenici. Tu so še številni tipi aktivantov in hran za kvasovke, tekočih bentonitov in raznih stabilizantov za uporabo v osnovnih vinih. Vsa sredstva je možno dobiti po predhodnem naročilu. Več informacij najdete na spletni strani podjetja SOEC ter v podjetju Enomarket d.o.o., Kojsko:

Uspešno pomlad vam želi WineAndWeather.net.