Status: Postaja deluje normalno! Vetromer je prestavljen na novo, bolj┼ío lokacijo – streho stavbe Kmetijske zadruge Gori┼íka Brda v Kojskem.

Dostop do podatkov:
Trenutno vreme, dnevni in mese─Źni grafi, statistika – podatki se osve┼żujejo na 5 minut
Statistika teko─Źega meseca po dnevih in dekadah
Statistika prve polovice leta 2011
Letna statistika
Statistika ekstremov v teko─Źem letu

Lokacija postaje:

View Larger Map

Opis postaje, Goriških Brd in vasi Kojsko:

Amaterska vremenska postaja Enomarket Kojsko je postavljena v vasi Kojsko v Gori┼íkih Brdih. Je osrednja vremenska postaja spletne strani Wineandweather.net. Postavilo jo je podjetje Enomarket d.o.o., Kojsko, ki se ukvarja s prodajo enolo┼íkih sredstev in z analizami vina. Postaja stoji na zelo vetrovni lokaciji. Ko je drugje brezvetrje, tu neprestano piha lokalni veter iz pobo─Źij Sabotina (609m) proti Furlanski ni┼żini. Tudi sicer je vas Kojsko izpostavljena mo─Źni burji in drugim vetrovom, recimo ob nevihtah, potujo─Źih iz Furlanije proti vzhodu. Te mo─Źne, pogosto superceli─Źne nevihte ob prehodu iz ravninske Furlanije v hriboviti svet Z Slovenije slabijo, zaradi motenega dotoka zraka vanje. Kak┼ína je vloga bri┼íkih gri─Źev pri tem, nam bo vsaj delno sku┼íala odgovoriti VP Enomarket Kojsko. Vremenski podatki iz postaje bodo uporabni za okoli┼íke vinogradnike in sadjarje, za dolo─Źanje optimalnega ─Źasa ┼íkropljenja vinske trte in sadnega drevja.

Gori┼íka Brda so gri─Źevnata vinorodna de┼żela na zahodu Slovenije, ki ─Źuti mo─Źan sredozemski vpliv. Temperature tudi v zimskem ─Źasu redko ostajajo pod ledi┼í─Źem, sneg je tu prej izjema kot pravilo. Zato je podro─Źje idealno za gojenje vinske trte in proizvodnjo vrhunskih vin, znano pa je tudi po sadju, predvsem ─Źe┼ínjah in vsakoletnem prazniku, posve─Źenem temu sadju. V zadnjem ─Źasu postaja v Gori┼íkih Brdih vse bolj pomembna panoga oljkarstvo. Oljke se vra─Źajo na bri┼íke gri─Źe, iz njih Brici pridobivajo najbolj┼íe ekstra devi┼íko olj─Źno olje. Ve─Ź podatkov o Gori┼íkih Brdih je dostopnih na spletni strani www.brda.si.

Vas Kojsko stoji na gri─Źu ob glavni cesti Nova Gorica – Dobrovo. Prvi─Ź se omenja leta 1086. Glavna znamenitost kraja je romarska cerkvica Svetega Kri┼ża na Taboru, ki se dviguje nad vasjo.┬á Preden so zgradili cerkev, je tu stal tabor s ┼ítirimi obrambnimi stolpi, ki je bil zgrajen v ─Źasu tur┼íkih vpadov v 16. stoletju.
V spodnjem delu vasi stoji grad Kojsko, zgrajen leta 1594. Skozi leta je bil v lasti grofov Coronini in Attems, pred Drugo svetovno vojno pa doma─Źih rodbin Kumarjev in Pittamicev. Grad je danes le ┼íe bleda senca nekdanjega ponosa vasi, saj je bil mo─Źno po┼íkodovan in delno poru┼íen v povojnem ─Źasu, ko je v njem prebivala Jugoslovanska ljudska armada. Ve─Ź podatkov o zanimivi vasi Kojsko je na spletni strani Gori┼íkih Brd. Priporo─Źamo tudi branje knjige “Brestje in Kojsko – Upravni in kulturni center Brd do 1945”, avtorice Tanje Gomir┼íek, ki jo je zalo┼żil in izdal Gori┼íki muzej leta 2009.

Kojsko poleti:

Kojsko pozimi:

Comments are closed.

Kontakt
Calotropis theme by itx

Videos, Slideshows and Podcasts by Cincopa Wordpress Plugin