Čeprav v zadnjih tednih razen fotografij, na spetni strani WineAndWeather.net ni bilo veliko novosti, to še ne pomeni, da smo počivali. Ukvarjali smo se predvsem z optimalnimi postavitvami vetromerov na naših vremenskih postajah.

Na novo lokacijo smo premestili vetromer Vremenske postaje Enomarket Kojsko, ki je odslej montiran na streho Kmetijske zadruge Goriška Brda Dobrovo v Kojskem (Kalehe). Lokacija je bistveno boljša od prejšnje, saj je odprta na vse strani neba (prej je bila na jugovzhodu stavba), poleg tega je to najbolj vetrovna lokacija v Kojskem. Po prvih opazovanjih sunki jutranjega gornika, ki je v Kojskem običajen veter, dosegajo 10 do 15 km/h višje hitrosti kot na prejšnji lokaciji. Prav tako senzor pogosteje izmeri smeri vetra iz jugovzhoda in vzhoda, kar je bila prej seveda prava redkost. Ob tej priložnosti bi se lepo zahvalil Kmetijski zadrugi Goriška Brda – Dobrovo, ki je omogočila postavitev senzorja na streho svoje stavbe.

Če se še spomnite, nam je februarska burja poškodovala vetromer Vremenske postaje Korada. Le tega smo sicer kmalu zamenjali, a je bil začasno postavljen na višino 3 metre. Minuli vikend smo ga ponovno prestavili na vrh droga (12 metrov). Ob tej priliki smo še nekoliko okrepili drog, kjer je varilska dela opravil Hotimir Vinazza – Strojne instalacije s.p., za kar se mu lepo zahvaljujemo. V naslednjih dneh nas na VP Korada čaka še dokončanje ozemljitve oziroma strelovoda, da se izognemo težavam, kakršne smo imeli lansko leto, ko nam je statika med nevihtami uničila kar dva senzorja.

Za konec omenimo še zadnjo novost na Vremenski postaji Korada, in sicer spletno kamero. Ta trenutno snema v živo sliko prostora pred kočo na vrhu Korade. Zaenkrat je še v fazi poizkusnega delovanja, zato občasno tudi ne deluje. V naslednjih tednih/mesecih, ko bomo dosegli stabilno delovanje, jo bomo prestavili na novo lokacijo na drog vetromera na vrhu Korade, kjer bo snemala proti severu, oziroma proti Alpam.

P.s.: 2. maja 2012 so podatki iz vremenske postaje Korada in spletne kamere Korada nedosegljivi zaradi težav z internetno povezavo po včerejšnjih nevihtah. Napake bodo kmalu odpravljene.