Status: Postaja deluje normalno!

Podatki: Dostop do podatkov!

Kamera v ┼żivo:

Lokacija postaje:


Prika┼żi ve─Źji zemljevid

O Vremenski postaji Korada in Koradi:

Korada je hrib z najvi┼íjo to─Źko na 812 metrih. Njena pobo─Źja se pnejo nad Gori┼íkimi Brdi na eni strani in So┼íko dolino na drugi. Hrib je nekako za─Źetek Kanalskega Kolovrata, hribovitega grebena, ki se od tu nadaljuje naprej proti Ligu, Kambre┼íkemu, Srednjemu, Solarjem in Livku. Na vrhu hriba poteka meja med ob─Źinama Gori┼íka Brda in Kanal ob So─Źi. S svojo vi┼íino je najvi┼íja to─Źka Gori┼íkih Brd, katera ┼í─Źiti pred mrzlimi vetrovi s severa, oziroma Alp, kar prispeva k milemu podnebju tega slovenskega vinorodnega okoli┼ía. Zaradi zanimive termike na hribu, kjer se sre─Źujejo tokovi iz zahoda (Furlanije) in severa (Alp in predalpskega sveta), smo se odlo─Źili na najvi┼íji to─Źki postaviti vremensko postajo. Upamo, da nam bo pomagala bolje razumeti zna─Źilnosti mikroklime tega obmo─Źja. Zagotovo bo igrala pomembno vlogo pri prepoznavanju u─Źinkov hriba na mo─Źne nevihte, ki poleti prihajajo iz Furlanije in na pobo─Źju Korade navadno mo─Źno oslabijo. Podatki bodo uporabni tudi za ┼íportne padalce, kateri imajo na hribu vzleti┼í─Źe.

Korada je hrib, vreden obiska, saj nudi ─Źudovite razglede na Gori┼íka Brda, Jadransko morje, Furlanijo, So┼íko dolino, Gori┼íko, Alpe in predalpski svet. Tu ne manjka prilo┼żnosti za fotografe, kot tudi za vse ljubitelje narave in pohodni┼ítva. Do vrha vodijo markirane planinske poti iz Gori┼íkih Brd, So┼íke doline in Kanalskega kolovrata. Odli─Źna je tudi za kolesarske izlete, saj je tu prometa malo, cesta pa asfaltna in ne prestrma. Iz So┼íke doline do vrha je kakih 10 km zmernega do blagega klanca, kateri ni prevelik problem za rekreativne kolesarje. Na poti vas bodo spremljali ┼ítevilni pa┼íniki, saj se na pobo─Źja Korade po dalj┼íem obdobju zara┼í─Źanja vra─Źa ┼żivinoreja oziroma pa┼íni┼ítvo, kar daje upanje, da bomo uspeli ohraniti to ─Źudovito travnato krajino. Na vrhu hriba se lahko okrep─Źate v Planinski ko─Źi Korada (Zaveti┼í─Źe Kobalar) na 802 m nadmorske vi┼íine in le nekaj minut hoda od vrha hriba. Ko─Źa je odprta ob petkih od 15:00 do 20:00 in sobotah ter nedeljah in praznikih od 8:00 – 20:00.┬á Poleg ┼íirokega spektra pija─Ź, ponujajo tudi doma─Źo hrano (njoki, jota, klobase z zeljem, itd.). Nedale─Ź od vrha Korade le┼żi cerkvica Svete Genderce, velja pa obiskati tudi cerkev Svetega Jakoba (750 m.n.v.), na sosednjem hribu, v smeri proti Ligu (cca. 3 km).

Ve─Ź podatkov o rastlinstvu in ┼żivalskih vrstah ter o Ko─Źi na Koradi najdete na spletni strani Agencije Jota.┬á Ob tej prilo┼żnosti bi se dekletom in fantom iz Agencije Jota lepo zahvalili, da so nam omogo─Źili postavitev Vremenske postaje Korada. Od za─Źetka maja 2011 ima zaveti┼í─Źe na Koradi novega upravitelja, Milojka, kateremu se prav tako zahvaljujemo za prijaznost in pomo─Ź pri upravljanju vremenske postaje.

Za konec ┼íe nekaj fotografij pa┼ínikov in razgledov Korade…

Pogled na So┼íko dolino. Spodaj desno vas Plave in nad njo hriba Pri┼żnica (k.383) in Kuk (k.611), levo, obsijan s soncem je kamnolom cementarne Salonit Anhovo na pobo─Źju Jelenka (787 m):

Pogled proti severu in cesta, ki pelje do vasi Lig. Gozdnati hrib v ospredju je Sveti Jakob (750m) z istoimensko cerkvico:

Pa┼ía po─Źasi dobiva svoje mesto na ┼íirnih travnatih planjavah Korade. Kmetje iz Gori┼íkih Brd in So┼íke doline tu pasejo govedo, osle in drobnico. Pa┼íniki nudijo tudi lepe poglede na okolico – Gori┼íka Brda, Jadransko morje, So┼íko dolino, Furlanijo, Alpe. Ob lepem dnevu in ─Źistem ozra─Źju lahko v daljavi opazite celo Benetke:

┼áe en pogled na Gori┼íka Brda, Jadransko morje in Furlanijo. Korada je poleg ┼żivine dom ┼ítevilnih divjih ┼żivali, srnjadi, jelenjadi, divjega pra┼íi─Źa, divjega zajca, pa tudi muflona, gamsa in v Sloveniji en redkih habitatov la┼íkega gada (Vipera aspis):

Ne samo dan, tudi no─Ź ima na Koradi svojo mo─Ź. Ra─Źunati je treba le na sre─Źanja z divjimi ┼żivalmi. ─îe se odpravljate fotografirati strele v nevihtni no─Źi, pa le pazite na svojo glavo, saj so udari strel v pobo─Źje zelo pogosti:

5 Comments for this entry

Kontakt
Calotropis theme by itx

Videos, Slideshows and Podcasts by Cincopa Wordpress Plugin