Pred časom smo obljubili, da si bomo natančneje ogledali novo uredbo Evropske unije, ki določa nova pravila označevanja vin, pri katerih so bili v procesu predelave uporabljeni alergeni, žveplov dioksid, jajčni beljak in kazein, ali kazeinati.

Nova uredba (ES) št. 579/2012 o spremembi uredbe (ES) št.607/2009, ki določa nekatera pravila za izvajanje Uredbe Sveta (ES) št.479/2008, katera določa načine označevanja vin z geografskimi določbami, tradicionalnimi izrazi in drugimi oznakami, je bila sprejeta dne 29. junija 2012. Uredba določa načine obveznega označevanja vin, pri katerih so bili v procesu predelave uporabljeni alergeni. Uredba je v vseh članicah Evropske unije veljavna direktno in ne potrebuje potrjevanja na razvni države, torej v Slovenski zakonodaji. To pomeni, da je odslej potrebno vsako vino letnika 2012, ki gre v promet po 01/07/2012, ustrezno označiti po novi zakonodaji, v kolikor smo v tehnološkem procesu predelave uporabili kazein ali kalijev kazeinat, oziroma jajčni beljak. Oznaka kljub uporabi omenjenih bistril ni potrebna, v kolikor opravimo ELISA test, s katerim se dokaže odsotnost omenjenih alergenov v vinu. Kdo je v Sloveniji pooblaščen za opravljanje teh analiz, nam še ni znano.

Označevanje je sestavljeno iz vnaprej določenih izrazov, ki jih navajamo spodaj. Izrazi morajo biti na etiketi napisani v slovenskem jeziku, saj tako zahteva zakon o javni rabi slovenščine. Ti izrazi so obvezni, poleg teh je na etiketo priporočljivo dodati tudi piktogram (posebno sličico), s pomočjo katere se vsebnost alergenov lažje prepozna na večjezičnem območju Evropske unije. Dodajanje piktograma na steklenico, oziroma etiketo ni obvezno.

Izrazi, ki morajo biti navedeni na vinski etiketi:

IZRAZI ZA SULFITE

 • ‘Sulfiti’
 • ‘Žveplov dioksid’

IZRAZI ZA JAJCA IN PROIZVODE IZ JAJC

 • ‘Jajce’
 • ‘Jajčne beljakovine’
 • ‘Proizvod iz jajc’
 • ‘Jajčni lizocim’
 • ‘Jajčni albumin’

IZRAZI ZA MLEKO IN PROIZVODI IZ MLEKA

 • ‘Mleko’
 • ‘Proizvod iz mleka’
 • ‘Mlečni kazein’
 • ‘Mlečne beljakovine’

Predvideni piktogrami, ki lahko na steklenici spremljajo zgornje izraze so sledeči:

Ko bo več znanega o pooblaščenih izvajalcih ELISA testov v Sloveniji, vas bomo obvestili. Sicer povejmo, da je mogoča uspešna predelava vin tudi brez uporabe bistril na osnovi jajčnih in mlečnih beljakovin. Preizkušena sestavljena bistrila z odličnim učinkom lahko dobite v podjetju Enomarket d.o.o, Kojsko. Gre za bistrila proizvajalca ArtEnology s.r.l. iz Italije, ki so označena z oznako WA (Without Allergen – brez alergenov) in so namenjena tako običajnim bistrenjem belih vin, kot zmanjševanju trpkosti rdečih vin. Poleg teh so vam na voljo tudi številna enostavna bistrila na bazi želatine in PVPP-ja ter specialni posebej prečiščeni bentoniti, ki manj prizadenejo arome obdelovanih vin. Želatin je na voljo več različnih vrst in so namenjene odstranjevanju taninov iz vin v različnih fazah predelave.

Viri: