Predstavljamo vam novost, ki prihaja iz podjetja Enomarket d.o.o. Kojsko in bo odslej redna spremljevalka spletne strani WineAndWeather.net. Gre za krajše novice o novostih v podjetju in zanimive ter uporabne informacije s področja vinarstva in vinogradništva. Vabljeni k branju!

Trgatev 2012 se nezadržno bliža, zato je sedaj pravi čas, da razmislimo, kaj vse bomo med njo potrebovali, kakšen pristop bomo uporabili pri predelavi grozdja, ipd. Le tako bomo grozdje v kleti pričakali dobro pripravljeni in bo delovni proces stekel nemoteno do vrhunskega končnega proizvoda.

Ob tej priložnosti vam predstavljamo nekaj novosti v ponudbi podjetja Enomarket d.o.o., Kojsko. Od letošnjega leta dobite pri nas tudi proizvode znanega francoskega proizvajalca enoloških sredstev, Oenofrance. Podjetje ponuja nekatere zanimive tehnološke rešitve, ki bodo gotovo zanimale vsakega sodobnega vinarja.

V ponudbi kvasovk omenimo Levuline ALS, ki se uporablja na Chardonnaye, Malvazijo in Tokaj, vedno v kombinaciji s hrano Genezis Native in Ecorces (kvasne ovojnice). Kvasovka izrazito poudarja arome omenjenih sortnih vin. Levuline Arpege je namenjena proizvodnji rose vin, Levuline Elegant pa Chardonneyem in kot že samo ime pove, prispeva k posebni eleganci teh vin. Levuline CHP je namenjena pridelavi penin in je ena izmed štirih sevov kvasovk, ki so uradno registrirane za proizvodnjo šampanjcev v Franciji.

Genezis Fresh je antioksidant, ki se dodaja moštu neposredno po stiskanju. Uporabljamo ga za aromatične sorte, za katere bomo uporabili aromatične kvasovke. Genezis Fresh ohranja aromatične snovi v moštu tako, da preprečuje njihovo oksidacijo. Lahko se uporablja tudi pri stekleničenju, saj ohrani aromo v stekleničenem vinu dlje časa.

Milieu Total je posebna hrana za kvasovke, namenjena uporabi v težkih pogojih fermentacije. Uporabimo jo lahko v Chardonnayu, ali Sivem pinotu, oziroma povsod tam, kjer pričakujemo visoke alkoholne stopnje.

Za bistrenja po fermentaciji tudi letos priporočamo uporabo kombiniranega bistrila Technoclar WA (proizvajalec ArtEnology). WA pomeni Without Alergen (brez alergenov), saj vsebuje le silicijev dioksid, želatino, PVPP in bentonit. To je posebej pomembno po sprejetju nove evropske zakonodaje na področju uporabe snovi v kletarstvu, ki povzročajo alergije pri ljudeh. Gre predvsem za uporabo kazeina, oziroma kazeinatov in jajčnega beljaka. Nova Evropska zakonodaja predvideva posebno označevanje vin, v katerih so prisotni ostanki teh snovi. Oznake, ki bodo morale biti prisotne na etiketah tako obdelanih vin, si lahko ogledate na spodnji sliki:

Več informacij s področja te zakonodaje in njenega izvajanja v Sloveniji vam bomo poslali v kratkem.

Ker se bo uporaba PVPP-ja (polivinilpolipirolidon) v prihodnje zaradi omenjene nove zakonodaje povečala, velja opozoriti na uporabo PVPP-ja s posebno ugodno ceno! Če vam prodajalec ponuja PVPP po ceni, ki je bistveno nižja od običajne, gre najbrž za PVPP, ki vsebuje poleg polimerov tudi monomerne enote molekul. Le te so KANCEROGENE!!! Zato bodite pozorni pri nakupu PVPP-ja in ne kupujte nizko cenovnih izdelkov nepreverjenih proizvajalcev, ki večinoma izvirajo iz Kitajske. Vedite, da je edini proizvajalec PVPP-ja v Evropi BASF. Le ta ga nato prodaja ostalim distributerjem (primer: ArtEnology s.r.l.), kateri ga pakirajo in posredujejo naprej do končnega uporabnika (vas).

Vse navedene proizvode podjetja Oenofrance, ter ostale produkte, o katerih je govora zgoraj, lahko dobite v podjetju Enomarket d.o.o., Kojsko. Vse potrebno za trgatev bomo imeli na zalogi že od 6. avgusta naprej. Že danes pa nas lahko obiščete in nakupite detergente za čiščenje kleti in kletarske opreme (Enoidrosan, Removil, itd.).

Še vedno imamo na zalogi tudi fitofarmacevtska sredstva in foliarna gnojila za zadnja škropljenja vaših vinogradov. Trenutno se priporoča uporaba foliarnih gnojil, ki pomagajo trti lažje premagovati sušo (kalijeva gnojila, aminokisline). Suša se bo v prihodnjih dneh še stopnjevala, saj vse kaže na nadaljevanje trenutnega vremenskega trenda še vsaj do konca avgusta. Za zadnja škropljenja imamo na zalogi sredstva s kratko karenco (21 dni). Za primer pojava pozne peronospore se priporoča tudi uporaba novejšega foliarnega gnojila Labicuper, proizvajalca Karsia. Gre za sistemični baker, ki ima stransko delovanje na peronosporo in na glive, ki povzročajo kompleks bolezni kap vinske trte – esca. Sredstvo nima karence. Pri nakupu večjih količin fitofarmacevtskih sredstev, vam priporočamo, da nas pokličete na telefonsko številko 05 304 16 11 in preverite zalogo želenih sredstev. Morebitno naročilo sredstev, ki jih nimamo na zalogi, priporočamo, da opravite med ponedeljkom in četrtkom do 10:00 dopoldne. V tem primeru dobite naročeno že naslednji dan (navadno okoli 11:00 ure dopoldne). Na zalogi imamo tudi sredstva za varstvo oljk (oljčna muha).

Urnik podjetja Enomarket d.o.o. Kojsko:

Ponedeljek, torek, sreda, petek: 8:00 – 12:30 in 14:00 – 17:00
Četrtek: 8:00 – 12:30 in 14:00 – 18:00
Sobota: 8:00 – 12:30

Lep pozdrav,
Enomarket Kojsko

Vir slike: