Tudi letos smo se zaposleni v podjetju Enomarket Kojsko d.o.o. udeležili vsakoletnega predavanja v Čedadu (Vabilo), ki ga organizira podjetje ArtEnology s.r.l. iz Italije, za svoje poslovne partnerje in zainteresirano javnost. Večinoma so predavanje obiskali italijanski vinarji, iz Slovenije nas je bilo 11, vsi iz Goriških Brd.
Beneško podjetje ArtEnology se ukvarja s prodajo enoloških sredstev, ki so namenjena predvsem naprednejšim kletarjem, ki želijo svojemu vinu vdahniti osebno noto oziroma iz vina izvleči najboljše. Seveda ta sredstva stanejo in na tak način pridelana vina morajo biti prodana po višji ceni, da se vlaganje v predelavo upraviči. Prav o tem je bilo govora v prvem delu predavanja, ki ga je vodil komercialist podjetja Piergiorgio Guzzon. Pripovedoval je o dveh možnih usmeritvah vinske pridelave in predelave, in sicer k ceni usmerjeno, kjer je cilj vino zgolj prodati po določeni ceni, ne glede na kvaliteto in k pridelku usmerjeno, kjer vinar želi ustvariti vino posebne kvalitete in ga prodati na trgu po ustrezno višji ceni.
Opisal je stroške take proizvodnje, in sicer so naredili poizkus, kjer so v 1l vina uporabili vsa možna sredstva, ki bi jih vinar hipotetično uporabil v predelavi vina do stekleničenja. Cena na en liter pri belem vinu je znašala 6 centov, pri rdečem pa 8 centov/l. Pri tem je treba poudariti, da so dejanski stroški nižji, saj nikoli ne uporabimo celotnega nabora enoloških sredstev, če ni potrebe po tem.
Drugi del predavanja je vodil enolog Paolo Pineschi, ki v zadnjem času veliko deluje tudi v slovenskih kleteh ter v podjetju Enomarket Kojsko, kjer pomaga oblikovati vina našim vinarjem. Razložil je uporabo bistril v vinski proizvodnji in sicer z namenom doseči stabilnost vina na daljši rok (shelf life), saj je potrebno vedeti, da danes vino, preden pride do končnega potrošnika, lahko stoji na policah tudi več let. Poglobil se je v principe delovanja in načine uporabe tako enostavnih, kot tudi kombiniranih bistril.
Obenem sta bila na predavanju predstavljena tudi dva nova artikla v prodajnem programu podjetja ArtEnology. Prvi je nova kvasovka RULER CUVÉE, kvasovka vrste Saccharomyces cerevisiae, ki se uporablja predvsem v pridelavi penečih vin. Odlikuje jo visoka rezistenca na alkohol, saj deluje do 16% vol., zmožna je začeti fermentacijo pri 12,5% vol. alkohola, odporna pa je tudi na visok pritisk, do 8 bar ter višje vsebnosti prostega žvepla (do 30 mg/l). Poleg tega ima še številne druge dobre lastnosti, od zmanjšane proizvodnje ocetne kisline, do večje proizvodnje glicerola in znatno prispeva k večji aromatičnosti vin.
Druga novost je bentonit Perfecta, ki na predavanju ni bil posebej predstavljen, a gre za bentonit, ki naj bi imel manj negativnega vpliva na arome vina. Več o tem kdaj drugič.
Za konec naj povem, da je predavanje potekalo v prijetnem ambientu na gradu “Locanda Al Castello Di Balloch Albino” v Čedadu, ob 10 letnici podjetja ArtEnology. Predavanje je sicer organizirano vsako leto v približno istem času. Če vas zanima udeležba, spremljajte naše spletne strani (pričujočo in www.enomarket.si), kjer vas bomo obvestili o tem in podobnih prihajajočih dogodkih v prihodnosti.

Lep pozdrav,

Danijel