Status: Postaja deluje normalno! Vetromer je prestavljen na novo, boljšo lokacijo – streho stavbe Kmetijske zadruge Goriška Brda v Kojskem.

Dostop do podatkov:
Trenutno vreme, dnevni in mesečni grafi, statistika – podatki se osvežujejo na 5 minut
Statistika tekočega meseca po dnevih in dekadah
Statistika prve polovice leta 2011
Letna statistika
Statistika ekstremov v tekočem letu

Lokacija postaje:

View Larger Map

Opis postaje, Goriških Brd in vasi Kojsko:

Amaterska vremenska postaja Enomarket Kojsko je postavljena v vasi Kojsko v Goriških Brdih. Je osrednja vremenska postaja spletne strani Wineandweather.net. Postavilo jo je podjetje Enomarket d.o.o., Kojsko, ki se ukvarja s prodajo enoloških sredstev in z analizami vina. Postaja stoji na zelo vetrovni lokaciji. Ko je drugje brezvetrje, tu neprestano piha lokalni veter iz pobočij Sabotina (609m) proti Furlanski nižini. Tudi sicer je vas Kojsko izpostavljena močni burji in drugim vetrovom, recimo ob nevihtah, potujočih iz Furlanije proti vzhodu. Te močne, pogosto supercelične nevihte ob prehodu iz ravninske Furlanije v hriboviti svet Z Slovenije slabijo, zaradi motenega dotoka zraka vanje. Kakšna je vloga briških gričev pri tem, nam bo vsaj delno skušala odgovoriti VP Enomarket Kojsko. Vremenski podatki iz postaje bodo uporabni za okoliške vinogradnike in sadjarje, za določanje optimalnega časa škropljenja vinske trte in sadnega drevja.

Goriška Brda so gričevnata vinorodna dežela na zahodu Slovenije, ki čuti močan sredozemski vpliv. Temperature tudi v zimskem času redko ostajajo pod lediščem, sneg je tu prej izjema kot pravilo. Zato je področje idealno za gojenje vinske trte in proizvodnjo vrhunskih vin, znano pa je tudi po sadju, predvsem češnjah in vsakoletnem prazniku, posvečenem temu sadju. V zadnjem času postaja v Goriških Brdih vse bolj pomembna panoga oljkarstvo. Oljke se vračajo na briške griče, iz njih Brici pridobivajo najboljše ekstra deviško oljčno olje. Več podatkov o Goriških Brdih je dostopnih na spletni strani www.brda.si.

Vas Kojsko stoji na griču ob glavni cesti Nova Gorica – Dobrovo. Prvič se omenja leta 1086. Glavna znamenitost kraja je romarska cerkvica Svetega Križa na Taboru, ki se dviguje nad vasjo.  Preden so zgradili cerkev, je tu stal tabor s štirimi obrambnimi stolpi, ki je bil zgrajen v času turških vpadov v 16. stoletju.
V spodnjem delu vasi stoji grad Kojsko, zgrajen leta 1594. Skozi leta je bil v lasti grofov Coronini in Attems, pred Drugo svetovno vojno pa domačih rodbin Kumarjev in Pittamicev. Grad je danes le še bleda senca nekdanjega ponosa vasi, saj je bil močno poškodovan in delno porušen v povojnem času, ko je v njem prebivala Jugoslovanska ljudska armada. Več podatkov o zanimivi vasi Kojsko je na spletni strani Goriških Brd. Priporočamo tudi branje knjige “Brestje in Kojsko – Upravni in kulturni center Brd do 1945”, avtorice Tanje Gomiršek, ki jo je založil in izdal Goriški muzej leta 2009.

Kojsko poleti:

Kojsko pozimi: