Preden se lotimo natančnega pregleda meseca septembra, mislim da smo dolžni reči še besedo ali dve o najbolj intenzivnem dogodku v tem mesecu. Ne avgust, ne september nista bila prav radodarna s padavinami in nevihtami. Vseeno je bil 18/09/2011 lepo presenečenje ob zaključku sezone.

Po dolgotrajnem stabilnem vremenu se je od SZ vendarle nad nas pričela spuščati dolina s hladnim zrakom, ki je obetala nekoliko bolj burno dogajanje.

Lahko smo si obetali predfrontalne nevihte na nedeljo popoldne, v noči na ponedeljek nevihtno aktivnost ob prehodu fronte in še prehod sekundarnega ciklona iz sredozemlja. Pogoji za nevihte so bili solidni, za tako pozen september pravzaprav zelo dobri. Imeli smo okoli 1000 J/kg CAPE-a, kar se je prekrivalo še z 20 – 25 m/s dls-ja. Pozno zvečer in v noči na ponedeljek je kazalo na dober veering v Furlaniji, ki je dajal možnost za nastanek močnih superceličnih neviht.

Estofex nas je uvrstil v stopnjo ogroženosti ‘Level 2’ na 3-stopenjski lestvici, z glavnim opozorilom za močne padavine, predvsem v hribovitem svetu ter možnostjo toče in močnih sunkov vetra in kakšnega tornada ob prehodu fronte, predvsem v Furlaniji, kjer so bili pogoji za to, kot že rečeno, najboljši.

Predfrontalno dogajanje se je v Furlaniji začelo že precej zgodaj popoldne, vendar smo prvo omembe vredno nevihto dobili šele po 16:00. In to kar supercelico, saj je na fotografijah, ki krožijo po internetu lepo videti wall cloud. Lepo je vidna tudi na animaciji radarske slike, med 16:10 in 16:30, zahodno od Pordenone-a. Kasneje se je formiral MCS, s celico dneva iznad Latisane proti Novi Gorici in Vipavski dolini. Pred celico se je peljal zagotovo shelf cloud leta v naših krajih. Treba je reči, da tako fotogenične nevihte nismo imeli že od 23/07/2010. Vendarle se je dolgo čakanje izplačalo. Ena fotografija za pokušino je tu, ostale pa si lahko ogledate v GALERIJI.

Fotografije so nastale 1 – 2 km Z od Gorice, v Furlaniji. Shelf je bil viden že dolgo prej, preden se je nevihta približala. Velja omeniti, da so bile razelektritve redke, nevihta pa je potovala z zelo veliko hitrostjo. Ko je šel enkrat shelf cloud čez mene, je bilo utopično pričakovati, da bi ga lahko ponovno prehitel. Sunki gust fronte so bili zmerni, nekje okoli 50 km/h, padavine pa lokalno zelo močne, predvsem ponekod v spodnji in srednji Vipavski dolini. Kasneje je Vipavsko dolino prečila še ena nevihta, ki je prišla z obale, preko Krasa. V Ajdovščini je bilo za trenutek videti neizrazit shelf cloud, kateremu so sledile ponovno izjemno močne padavine in tokrat nekoliko bolj pogoste razelektritve.

Animacija radarske slike predfrontalnega dogajanja:

Predfrontalnemu dogajanju je sledilo nekaj ur zatišja, nato je okoli 1:00 udarila hladna fronta. Dogajanje se je začelo že nekaj ur prej v Furlaniji. Glavni udarec je za naše kraje predstavljala supercelica, ki se je formirala med Lignanom in Gradom ter se gibala naprej proti Romansu d’Isonzo, oziroma vasi Visco. Na tej poti je po poročilih padlo kar nekaj toče velikosti do 2 cm, nevihto so spremljali tudi downbursti, ki so dosegali hitrosti 100 – 120 km/h ter pogoste razelektritve. Kasneje je supercelica prešla v linearno multicelico in tik pred Goriškimi Brdi za trenutek dobila na radarju videz bow echo-a. Tudi v Goriških Brdih so bili namerjeni precej močni sunki vetra ob prehodu te nevihte, v Kojskem recimo 72 km/h.

Še nekaj fotografij celotnega dogajanja najdete tudi na WeatherPhotos.net (nedelja, ponedeljek).

Radarska slika prehoda fronte:

Poglejmo si nekaj grafov iz AVP Enomarket Kojsko, ki ponazarjajo prefrontalno dogajanje ter nočni prehod hladne fronte. Najprej graf temperature, kjer je viden močan padec temperature za skoraj 10°C, po prehodu predfrontalnih neviht. Med 1:00 – 2:00 zjutraj temperatura še nekoliko pade ob prehodu hladne fronte, večji padec je zaznati še popoldne, ko je zapihala burja. Rosišča so se gibala v nedeljo popoldne okoli 18°C in so po predfrontalnem proženju ostala razmeroma visoka. Padla so šele, ko je zapihala burja, ki je znižala zračno vlažnost:

Padavine so se večinoma pojavljale v močnih nalivih, od katerih daleč najhujši je bil nočni, ko smo zabeležili MaxRR kar 350 mm/h in je v zelo kratkem času padlo čez 11 mm dežja. Močne nalive smo imeli tudi še zjutraj in zgodaj dopoldne, kasneje pa je dež padal bolj enakomerno in okoli 13:00 ponehal:

Zabeležili smo dva močna sunka vetra ob prehodih gust front neviht. Prvi v nedeljo popoldne, ki je presegel 50 km/h in drugi ob nočni nevihti, ki je dosegel 72 km/h. Ob koncu grafa se lepo vidi začetek burje, ko se hitrost vetra začne hitro višati:

Padavine so se pojavljale še cel dopoldan v ponedeljek in ponehale šele okoli 14:00. Skupno smo v tem poslabšanju prejeli zagotovo največjo porcijo dežja v zadnjih dveh mesecih. Količine po posameznih amaterskih vremenskih postajah na severnem Primorskem so bile sledeče:

Bovec (Soška dolina) – 131,1 mm
Dol pri Čepovanu (Čepovanska dolina) – 94,3 mm
Paljevo (Soška dolina) – 87,0 mm
Hum (Goriška Brda)- 86 mm
Biljana (Goriška Brda)- 83,3 mm
Solkan (Soška dolina)- 80,0 mm
Ravna pri Ligu (Soška dolina) – 78,8 mm
Kojsko (Goriška Brda)- 71,6 mm
Zatolmin (Soška dolina) – 70,4 mm
Nova Gorica – 69,6 mm
Neblo (Goriška Brda) – 58,6 mm

Do večera se je nebo že popolnoma zjasnilo. Burja je na gorskih pregradah tvorila značilno fensko oblačnost, ki smo jo lahko opazovali od Alp, pa do hribov, ki se dvigajo nad Vipavsko dolino. Nekaj več fotografij je še v GALERIJI, več jih bo dodanih v prihodnjih dneh.

Za konec omenimo, da je vdor hladnega zraka nad toplo Jadransko morje pomenil tudi festival vodnih tromb, ali pijavic, oziroma vodnih tornadov. Največ so jih opazili na Hrvaškem, predvsem na Malem Lošinju:

V Italiji, v okolici Ancone:

Vsaj dve sta bili opaženi tudi pri Benetkah.

Viri: