Goriška Brda v letošnjem letu prejemajo kar hude udarce s strani narave. Najprej smo imeli ogromne količine padavin na območju Višnjevika, o čemer smo že pisali, sedaj pa še točo, ki je hudo prizadela JZ del Goriških Brd in predvsem območje na italijanski strani meje, kjer je med Ceglim in Plešivim pridelek potolklo 100 %. Prizadeti so še kraji Vipolže, Dolenje Cerovo in Neblo, o škodi poročajo tudi iz Krmina. Poleg tega je toča svojo pot nadaljevala čez Novo Gorico in uničila pridelek breskev na območju spodnje Vipavske doline.

Pogoji za nastanek neviht v tem dnevu sicer niso bili nič posebnega. Prej mejni setup za supercelice. Na Estofex-u so čez naše kraje narisali level1, ki je opozarjal predvsem pred sunki vetra in točo. Večer je nad Furlanijo prinesel veliko energije, saj smo imeli okoli 1500 J/kg CAPE, ki se je pokrival z okoli 30 vozlov dls-ja. V spodnjih plasteh atmosfere so bili vetrovi razmeroma šibki, na 500 hpa smo imeli 30 vozlov ZSZ jet. Visok PWAT je zmanjševal možnost za veliko točo in pomenil predvsem intenzivne nalive ter drobno točo. Prav to smo na koncu tudi dobili in to v najhujši obliki.

Iniciacija je bila zelo podobna kot prejšnji dan. Topel in vlažen zrak se je z advekcijo iz nad S Jadrana narival na predalpski svet severne Furlanije, kjer je prišlo do prisilnega dviga in formiranja prvih neviht. Ponovno je nastal multicelični cluster, ki je bil videti precej slabše organiziran kot prejšnji dan. Počasi se je začel premikati v ravnino. Okoli 23:00 po lokalnem času so na OFB-ju začele pokati nove celice, najprej v bližini Nove Gorice, kasneje pa še na Krasu. Znamenje za odhod na obalo, da se naredi kakšna fotka. Toda, dogodki so potem vzeli drugačno pot.

Kake pol ure pred polnočjo se je v Furlaniji, Z od Krmina ena od celic uspela precej dobro organizirati. Mogoče so na animaciji radarja tudi na tem delu opazni segmenti rotacije celice. Poročila enega chaserja, ki je bil na območju pravi, da je fotografiral ekstremno nizek wall cloud. Žal nima časa napraviti analize, da vi vedeli kaj več o dogajanju tam iz prve roke. (Jaz sem, kot že rečeno, obtičal na obali, kjer sem čakal linijo, da poprime za energijo nad toplim S Jadranom.) Prav ta celica je bila tista, ki je spustila točo na območje med Krminom in Goriškimi Brdi. Kot je iz škode na vinogradih razvidno, je padala drobna toča in zelo na gosto. Zakaj tako, je napisano že zgoraj pri analizi pogojev. Poleg tega je točo spremljal sunkovit veter, saj so trte oziroma grozdje poškodovani le po eni strani, tisti ki je bila obrnjena pravokotno na smer prihoda nevihte. Poročila iz Furlanije omenjajo sunke vetra do 85 km/h, vendar uradne potrditve tega podatka ni. Celica se je nato preko Nove Gorice pomaknila proti spodnji Vipavski dolini. Tu je tudi na radarju lepo videti značilen odklon gibanja v desno, torej je zagotovo šlo za supercelico. Iz tega območja so poročali o kot oreh veliki toči. Največ škode je tu sicer na breskovih nasadih, kjer so bile breskve tik pred obiranjem. Nekateri sadjarji so ob 100 % pridelka breskev. Na vinogradih v tem delu toča ni povzročila tako hude škode, je pa videti precej zdelana tudi koruza na poljih. Največja toča je padala na območju med Biljami in Prvačino. Kasneje je celica povsem oslabela in razpadla.

Škoda na vinski trti je bila največja med vasema Ceglo in Plešivo. Tu so številni vinogradniki ob 100 % pridelka. Večina pridelka ni imela zavarovanega:
Posledice toče v Goriških Brdih

Da je padala drobna toča z vetrom, je razvidno iz poškodb na dozorevajočem grozdju. Grozdi so poškodovani le iz ene strani, vendar povsem izmaličeni:
Poškodbe na grozdih

Več fotografij posledic toče v Goriških Brdih!

Animacija radarske slike:

Nadaljevanje je prineslo še nekaj celic nad severnim Jadranom in Krasom. Imeli smo priložnost opazovati cel kup znižanj baz neviht. Razelektritev je bilo precej manj kot na Goriškem. Linija je ugasnila še preden je dosegla Trst.

Nad S Jadranom se nevihte niso uspele več konkretno organizirati. Vseeno smo lahko opazovali redke razelektritve in številna znižanja ter intenzivne nalive:
Razelektritve nad S Jadranom

Več fotografij: KLIK

Še prispevek iz informativnega programa RTVSLO – Primorska Kronika, o posledicah toče v Goriških Brdih: http://tvslo.si/predvajaj/slovenska-kronika/ava2.111393692/0.0092