V noči z 19 na 20/07/2011 smo pričakovali precej pestro dogajanje na S Jadranu. ARSO je napovedoval celo možnost pojava tornadov in vodnih tromb. Roko na srce, pogoji so bili glede na karte zares ubijalski. Toda, predfrontalno proženje z močno supercelico nad morjem nekje na višini Pule, ki je imela celo hook echo na radarju in s tem verjetno tudi tornado, je ubilo vsakršno upanje na konkretnejše dogajanje zjutraj ob prehodu hladne fronte. Za nameček so zadnji zagoni modelov tega dne napovedali severnik preko Furlanije in Z Slovenije proti obali ob 3z. Vse to je krepko prispevalo k zmanjšanju energije na tem območju in slabim vetrovnim pogojem za nastanek konkretnih neviht. Tudi ARSO je zjutraj kmalu umaknil opozorilo z meteoalarma.

Radarska slika silovite supercelice s hook echom. Nevihta je povzročila veliko težav v kampih v okolici Vrsarja, kjer je zadela obalo Istre. Poročali so o podrtih drevesih in razdejanih šotorih:

Zjutraj nas je nad Tržaškim zalivom pričakala mavrica. Dogajanja pa kot rečeno ni bilo omembe vrednega. Le nekaj močnih ploh in kakšna nevihta:

Naslednji dan, 21/07/2011 so bili pogoji za nastanek močnejših neviht bolj mejni. Bili smo pod vplivom manjše doline hladnega zraka. Popoldne je preko toplega S Jadrana povlekel jugozahodni veter in z advekcijo dovajal topel in vlažen zrak v JZ Slovenijo ter Furlanijo. Proženje neviht se je začelo v Furlaniji v predalpah ter v Sloveniji na Trnovski planoti. V Furlaniji je prišlo do formacije multiceličnega clustra, ki je nadaljeval svojo pot proti JV. V Goriških Brdih je bilo mogoče opazovati verjetno kratkotrajno elevated supercelico, vsaj zaporedni posnetki kažejo določeno mero rotacije baze updrafta. Prav tako je ob 19:15 na radarski animaciji viden določen odklon nevihte od smeri. Updraft so kmalu potem zalile padavine in je popolnoma oslabela:

V ravnini nekje v višini Gorice je linija kaj kmalu začela pešati. Outflow je postal dominanten, saj je pihal že kake pol ure pred prihodom padavin. V temu delu je šlo večinoma za več posameznih kratkotrajnih intenzivnih celic, ki so nosile močne nalive. Razelektritve so bile v tem delu redke:

Linija je torej oslabela, pravzaprav lahko rečemo, da so padavine preskočile del furlanske nižine. Na ‘outflow boundary’ se je pri Gradežu namreč eksplozivno sprožila nova celica, ki je potovala na jugovzhod preko Jadranskega morja, kjer so bili pogoji precej boljši kot višje na ravnini. Kaj kmalu je celica zarotirala in dobili smo prvo supercelico tega dne na Jadranu. Sam nisem uspel priti pravočasno na obalo, da bi jo spremljal, je pa zato vse dokumentiral Marko Korošec na weather-photos.net. Celica je po njegovem pričevanju formirala wall cloud, a kasneje oslabela. Čez čas se je formirala še druga supercelica, katero sem tudi sam uspel dokumentirati, čeprav sem prišel zadnji trenutek, preden je začel intenziven RFD zlivati ogromne količine padavin po lokaciji opazovanja. Tudi wall cloud tu ni bil več tako izrazit, vseeno pa je še vedno videti lep inflow tail v mezociklon:

Ker je celica prišla na tem mestu v zelo ugodne pogoje, je znatno pospešila. Kljub trudu, je do Socerba nismo več mogli ujeti. Zato smo dobili le še eno zastojn tuširanje na tej razgledni točki nad Trstom, pa mogoče še kakšno strelo. Sledila je vrnitev za linijo, ki je potovala proti JJV in opazovanje posameznih razelektritev.

Animacija radarske slike dogodka (Radar Osmer FVG):

Pestra je bila tudi noč iz petka na doboto (22-23/07/2011), a bo zato, ker je pustila uničujočo točo na delu Goriških Brd in spodnje vipavske doline, obravnavana posebej. Poročilo po na pričujoči strani dostopno jutri (26/07/2011).