Sušno vreme se nadaljuje tudi v prvi dekadi meseca maja. Nedelja 08/05/2011 nam je prinesla prehod hladne fronte čez naše kraje, vendar smo ostali praktično brez padavin. Nad JV-osrednjo Evropo se je zadrževalo višinsko jedro hladnega zraka, ki je v nedeljo potovalo v smeri SV -> JZ.

Naše kraje je tekom nedeljskega popoldneva prešla hladna fronta, ki je lepo vidna tudi na satelitskem posnetku:

Večina Slovenije je dobila le šibke padavine. Na Primorskem se je ob malenkost višji vlažnosti na predfrontalni konvergenci razvilo nekaj kratkotrajnih neviht, večinoma pa je tudi to območje ostalo z zgolj zanemarljivimi količinami padavin.

Dan pred fronto je bil sicer popolnoma jasen. Pihal je šibek JZ veter. Takoj ob prehodu fronte je zapihala zmerna burja, sprva tja do 50 km/h, kasneje tudi več. Burja je preprečila kakršenkoli konkretnejši razvoj neviht na Z Slovenije in v Furlaniji, ki so tako hitro slabele in izginjale, še preden bi se mogle bolje organizirati. Takoj po prehodu hladne fronte, ki je k nam prinesla suh zrak, se je razjasnilo. Fotografija oblačnosti hladne fronte  (16:40 po lokalnem času):

Poglejmo si še nekaj zanimivih podatkov iz Amaterske vremenske postaje Enomarket Kojsko.

Padec temperature ob 16:50 ob prehodu fronte in takojšenj porast zračnega tlaka:

Ob fronti se začela pihati burja. Poglejte skok hitrosti in spremembo smeri iz JZ v SV:

Na AVP Enomarket Kojsko smo zabeležili 1 mm padavin. Največ je na območju Goriških Brd zabeležila AVP Korada, in sicer skromna 2 mm padavin. Ostale amaterske in agrometeorološke postaje v Goriških Brdih so zabeležile manj kot 1 mm padavin. Majhna količina padavin in suh zrak z burjo, ki je sledil fronti, je pomenil le kratkotrajno omočenost listov vinske trte v Goriških Brdih, ki je trajala le dobro uro in ni bistveno prispevala k ugodnim pogojem za razvoj peronospore vinske trte.

Viri: