Leto dni po orkanski burji, ki je 10.3.2010 dodobra razdejala Novo Gorico, so se zračne mase ponovno postavile v ugoden položaj. Hladen zrak je dotekal nad naše kraje s SV, medtem ko se je v Sredozemlju skuhal ciklon. Prišlo je do velikega gradienta pritiska med celino in Sredozemljem, kar je ugoden pogoj za pretakanje hladnega zraka s celine proti obali Jadrana v obliki ekstremno močne burje.

Razporeditev zračnih mas nad Evropo 02/03/2011 ob 00z:

Gradient pritiska je bil največji na območju Velebita na Hrvaškem (GFS 00z):

Model Aladin je napovedoval največje hitrosti burje na območju JZ Slovenije (do 188 km/h) ter Velebitskega kanala (celo do 230 km/h) – karta je last DARS/ARSO (Copyright DARS/ARSO):

Glede na obetajoče orkanske sunke burje je Agencija za okolje Republike Slovenije (ARSO) je na Meteoalarmu izdala najvišje, rdeče opozorilo za Primorsko oz. JZ Slovenijo:

Burja se je krepila zvečer 01/03/2011 in dosegala najvišje hitrosti v jutranjih urah na 02/03/2011. Oslabela je popoldne. Nova Gorica za razliko od lanskega leta ni doživela takega razdejanja. Najmočnejši sunki so se pojavljali v Vipavski dolini, kjer je bil neuradno izmerjen tudi nov slovenski rekord v hitrosti sunka burje, in sicer 212,4 km/h na viaduktu Lozice na hitri cesti. Sunek je izmeril s pomočjo začasno postavljene vremenske postaje Marko Korošec. Močni sunki burje so se pojavljali tudi v Trstu (174 km/h najmočnejši izmerjen sunek na pomolu Bandiera), kjer je bilo po poročanju medijev zaradi burje poškodovanih 90 ljudi, prišlo je tudi do velike gmotne škode na stavbah in avtomobilih. Nekaj več o tem si lahko preberete na spodnjih povezavah:

http://www.slomedia.it/?p=9513&g2_language=sl
http://www.slomedia.it/?p=9500&g2_language=sl

Sam sem dogajanje spremljal v Ajševici pri Novi Gorici ter Ozeljanu in Šempasu v spodnji Vipavski dolini. Sunki burje so bili impresivni, še posebej, ker se v kaj takega doslej še nisem spustil. Zato tudi težko ocenim dejansko hitrost vetra na tem območju. Vendar na podlagi doživetega domnevam, da so sunki šli krepko čez 100 km/h. Hoja proti vetru je bila praktično nemogoča, veter je lomil veje dreves in tu pa tam tudi cela drevesa. Prometni znaki so bili poležani na tla, reklamni panoji uničeni. Veter je dvigoval zemljo ter manjše kamenje z okoliških njiv. V Ajševici je tudi prevrnilo kamion. Na nekaterih mestih so se pojavljali tudi zračni vrtinci.

Prevrnjen kamion na Ajševici. V ozadju se vidi zemljo, ki jo skupaj z manjšim kamenjem burja odnaša z okoliških njiv:

Na mestih, kjer so bile ob tleh večje ovire, se je tok zraka usmerjal navzgor in se vrtinčil, kar je bilo v kombinaciji z letečo zemljo lepo vidno:

Več fotografij je v galeriji: KLIK

Še nekaj podatkov o najmočnejših zabeleženih sunkih burje na okoliških amaterskih vremenskih postajah (podatki o tipu postaje so v oklepaju) O kvaliteti razporeditve senzorjev za veter na vseh postajah ne morem jamčiti, saj stanja ne poznam. Te postaje so označene z zvezdico: *:

Soška dolina ter Banjška planota:

 • Gorenje Polje pri Anhovem: 98,3 km/h (Davis Vintage Pro)
 • Paljevo (Plave): 55,4 km/h (WMR928)
 • Ravna pri Ligu*: 53,1 km/h (Davis Vintage Pro)
 • Okroglo (Kal nad Kanalom): 91,4 km/h (WS2355)

Goriška Brda

 • Kojsko: 98,2 km/h (Davis Vintage Pro)
 • Hum: 75,0 km/h (WMR200)
 • Biljana: 77,7 km/h (WMR200)
 • Neblo: 75,6 km/h (Davis Vintage Pro)

Nova Gorica in Vipavska dolina:

 • Nova Gorica: 82,1 km/h (Davis Vintage Pro)
 • Ajdovščina*: 138,0 km/h (Davis Vintage Pro)

Kras in obala:

 • Sežana*: 77,2 km/h (Davis Vintage Pro)
 • Kozina*: 64,0 km/h (WMR)
 • Žirje na Krasu: 96,6 km/h (Davis Vintage Pro)
 • Koper*: 76,6 km/h (WMR)
 • Trst*: 61,1 km/h (Davis Vintage Pro)

Pa še graf maksimalnih sunkov burje v km/h na Vremenski postaji Enomarket Kojsko v obdobju ob 01/03/2011 do 03/03/2011 do 9:00 ure:

Končno poročilo Agencije za okolje Republike Slovenije o ekstremni burji: KLIK

lp, Danijel

One thought on “Orkanska burja 02/03/2011”

Comments are closed.