No, pa se je tudi vročina končala. Nič več astronomsko visokih rosišč in rekordnih temperatur. Prehod fronte sicer ni bil nič posebnega, nekaj aktivnosti je pa vendarle bilo. Le ura prehoda je bila nekoliko slabo izbrana, saj se pomanjkanje spanca danes konkretno čuti. 🙂

Najprej nekaj fotografij včerejšnjega dne, ko sem opazoval na konvergenci čez dinaride neke poizkuse iniciacije neviht. Začelo je že zgodaj, okoli 11-ih dopoldne, nekoliko pozneje so prve celice butnile v luft tam na območju Snežnika in navzgor proti SZ. Tam nekje se je formirala tudi ena lepa multicelica. Upam, da je kdo tisto poslikal. Popoldne je tudi Z od Ljubljane, pravzaprav nekje nad dolino Trebuše in v smeri proti Idriji nastala lepa celica. Sam sem jo opazoval iz goriškega konca, kako je kipela v zrak in kmalu formirala lušno nakovalo.


Radar:

Prerasla je v neko mini multicelico in začela potovati proti SV, a je nato hitro oslabela in izginila. Tu je sicer še kazala močan odboj na radarju, a že na naslednji sliki se je videlo, da bo izpuhtela.

Sicer sem sprva nameraval še dol do Benečije (Veneto, Italija), a iniciacija tam doli ni bila videti preveč pogumna, prožilo je v glavnem v hribih, nekaj zanimivih odbojev na radarju je sicer bilo opaziti, a je bilo vse zelo daleč dol nad Padovo, zato sem ocenil, da se ne splača hoditi tako daleč. Raje sem odšel domov počakati na fronto. Okoli 22:00 zvečer sem se odločil iti malo potipati teren. Sicer je bil radar prazen, vendar doma tudi nisem mogel čepeti. Odšel sem do Goriških Brd in od tam opazoval malo furlansko nižino in okolico. Občutilo se je topel ter težak, vlažen zrak. V ravnini je bilo mrčasto, s SV je rahlo vleklo (burja!?, možno je šlo le za lokalne vetrove, ki tu pogosto pihajo v tej smeri), in sicer je bil tudi ta zrak zelo topel. Pogled na z vlago nabita Goriška Brda in Furlanijo:

Greben Korade in gorenja Goriška Brda, ovita v mrč:

Še nekaj zabave s fotografijo in potem domov, saj ni kazalo, da bi kmalu kaj sprožilo. Sicer je potem, ko se je popolnoma stemnilo, bilo videti bliskanje tam na S in SV, vendar je to pripadalo najbrž celicam tam daleč v Avstriji in tudi gor na Koroškem.
Doma sem malo zalegnil, a navil uro ob 4:00, z namenom da preverim situacijo. Ko je ura zvonila sem nekako napol v spancu stikal po telefonu za radarsko sliko (sploh ne vem, kako sem jo našel ;D), a ko je pokazala rdeče fleke v Furlaniji, sem bil takoj vzravnan in oblečen in z nahrbtnikom na rami.

Radar:

Spet v Goriška Brda, saj so se zdela najugodnejša lokacija. In so tudi bila. Sicer je gor že pihala burja, in to kar močna, čez 40 km/h po moji oceni. Pogled proti Z je bil tak:

Najzanimivejše v tistem trenutku pa je bilo na SZ. Najsevernejša celica, ki je bila nekako tudi najbližje, zato so se lepo videle razelektritve. Sicer so bile sprva razmeroma redke:

Potem pa je nenadoma postalo zelo aktivno. 😀 Zamenjal sem objektiv, da sem zadeve malo približal in kar nekaj se jih je ujelo na tipalo:Radar:

Potem je aktivnost nenadoma oslabela, najbrž zaradi vpliva burje. Približal pa se je MCS, ki je bil prej še daleč na meji med Benečijo in Furlanijo.

V tem delu je bilo spet nekaj aktivnosti strel, medtem ko se je burja še okrepila. Pogled na radar je kmalu razkril, da ta zgornji del linije ni najbolje organiziran, saj se je kar nekako rušil, medtem ko je izgledalo precej bolj zanimivo na obali. Zato sem se odločil skočiti do Sestiane, pa bo kar bo. In nisem se odločil slabo. Čeprav tudi ta spodnji del linije ni bil nevem kaj in se tudi gibal ni kaj dosti, bolj stacionarno vse skupaj, se je formiral shelf cloud:

Radar:

Še malo pozneje:

Odločil sem se za še en premik do Proseca, kamor sem prišel le nekaj minutk pred gust fronto. Shelf je bil že skoraj nad mano:Potem me je zadela gust fronta. Nekaj sekund sunkov, pomojem okoli 50 km/h, če ne celo manj, nič posebnega skratka. Nato je bilo videti tudi outflow nevihte, in sicer v daljavi, tik pod obzorjem:

Sončni vzhod nad Trstom in nekaj dima, ki je nastal kot posledica prehoda gust fronte čez mesto. V Trstu so namerili sunke blizu 90 km/h.

Na radarju ni nobenega odboja v okolici Trsta, ki bi karkoli povedal o izvoru dima. Vidi pa se, kako je linija ob tem obalnem delu, S od Trsta oslabela, zaradi burje:

Nič kaj preveč pestro torej. Nekaj uspelih fotk strel, en shelf in neprespana nedelja. 😉 Naslednjič bolje, mogoče se obeta nov prehod fronte že prihajajoči petek.

Lep pozdrav!

Danijel