Končno en dan z bolj ugodnimi pogoji za SC. Sondaža 18z iz Udin je pokazala 1500 J/kg CAPE-a, kar je prej predvideval tudi 00z GFS, DLS-ja je bilo interesantnih 45 kt, kar je sploh največ v letošnji sezoni, heličnost sicer manjša, le okoli 40 m2/s2, a vendarle, nekaj je bilo. Pričakovana iniciacija na konvergenci v okolici Benetk, kar se je kasneje tudi dejansko zgodilo in tvorba MCS ob prehodu hladne fronte. Estofex je območje S Italije in Z Slovenije ta dan uvrstil v Level2 in napovedal možnost debele toče, močnih downburstov in tvorbo tornadov v obalnem pasu S Jadrana. Po neuradnih podatkih je  SC pri Benetkah dejansko sproducirala tornado.

Moj tokratni chase se je začel okoli 16:00 ure, ko so se na radarju v Furlaniji začeli kazati prvi konkretnejši odboji. Najprej sem se ustavil na standardni lokaciji pri Villanovi, kjer sem od daleč preverjal situacijo. Radarji v tem trenutku niso delovali, zato mi ni bilo prav jasno, kam iti. No, dostopna je bila le ARSO-va Lisca, tako da sem za silo lahko določil svojo ciljno točko. Pogled iz Villanove je kazal interesantno oblačnost, ki je pripadala cumulonimbusom tam nekje SZ od Udin:

Napotil sem se torej proti Udinam, glede na to, da je bil sicer radar prazen, tam gori pa nekaj odbojev. V bistvu nisem bil prepričan, da je moje početje pametno, saj so celice silile v hribe (smer gibanja SV) in posledično slabele, vendar so zadaj nastajale vedno nove in nove. Pa tudi nikoli še nisem čejsal na skrajnem S delu ravnine in me je nekako interesiralo videti, kaj je tam gori. Čeprav sem skušal obiti Udine, sem nekje narobe zavil in prišel celo v sam center mesta. ;D Takoj sem se odločil abortirati misijo “North plains” in se spustiti J od mesta, ter tam prestreči morebitne celice, ki bi se pojavile. Končno sem prišel do Osmerjeve radarske slike, ki je pokazala, da se formira nek MCS, s supercelico v bližini Benetk. Torej tisto, kar sem nekako pričakoval ta dan. Ker sem bil ravno na cesti za Ligniano, ki preči ravnino v smeri S->J, sem se usmeril proti obali. Malo sem dvomil v uspešnost čejsa ob členoviti obali severnega jadrana, zato sem hkrati stalno pogledoval na radar v upanju, da bo še katera od ostalih celic sproducirala kaj pametnega. Najbolj interesantna je zgledala tista severno od te v Benetkah, vendar je bilo treba še malo počakati, kaj bo z nje. Medtem je Beneška SC zavila nad morje “right mover”, kar je bilo nekako pričakovati. Le od daleč sem opazoval njene obrise, vendar menim, da je tam v Benetkah moralo kar brutalno izgledati. Za primer samo en video tornada, ki je pustošil Z od Benetk, v kraju Pellestrina in povzročil ogromno škode:  VIDEO

Radar:

Potem se je vendarle razvila ta višja celica, ki je kazala interesantne odboje v okolici Pordenone-a. Dobro zanjo je bilo predvsem to, da je postala bolj izolirana, za razliko od prej, ko je bila zgolj ena od celic v MCS.  Sedaj sem moral le dobiti ugodno lokacijo za opazovanje in fotografiranje. Kot zakleto, je bilo prav na tem delu ravnine cel kup plantaž topolov in ekstremno visoke koruze. Videlo se ni praktično nič. Poleg tega me je skrbelo še dejstvo, da sem na cesti v smeri S->J in ne Z->V, kar je metalo senco dvoma na uspešno nadaljevanje čejsa. Ugodno lokacijo za opazovanje sem našel nekoliko Z od mesteca San Giorgo di Nogaro, tudi vhod na AC je bil blizu, vendar ga pozneje po lastni neumnosti nisem izkoristil, kar je tudi končalo moj čejs.
Najprej pa tisto, kar sem videl… Že na nekem nadvozu se mi je za kratek čas odprl pogled proti Z in sem ugledal interesanten shelf cloud. Kar na slepo sem zavil na eno stransko cesto, ki je vodila proti zahodu, v upanju, da vendarle najdem kakšna polja z nizkimi poljščinami. In vendarle, topoli so izginili, začela so se polja soje, pa še parkplac so imela…idealno. Hitro sem pograbil aparat in fotosešn se je začel.
Še precej oddaljena, a očitna SC s shelf cloudom:

Radar:

Nekoliko sem še približal, spodaj je bilo opaziti masiven inflow, takega še nisem videl…


Sicer je tako radarski odboj kot tudi pogled v živo razkrival, da gre za HP supercelico.

Bolj kot se je celica približevala, bolj je postajala impresivna. Glede na dobro lokacijo, sem se odločil čakati do zadnjega trenutka, preden jo mahnem proti V.

Radar:

Prišel je čas za premik, vendar sem storil usodno napako, ko nisem šel na AC, ampak sem hotel iti po obalni magistralki na V. Potem sem celo še to precej bebavo zgrešil in pristal nekje na obali, totalno disorientiran in izgubljen. :-X Lahko sem le še od daleč opazoval, kako celica, ki je medtem prešla v neke vrste bow echo, odbrzela proti V. Zame je bilo konec.

Radar:

Precej nikakvi pogledi:

Glede na to, da sem celico izgubil, sem se osredotočil na preverjanje škode. Peljal sem se skozi Palmanovo in naprej proti Udinam. Kmalu S od Palmanove je bilo opaziti prvo škodo od močnega downbursta. Polomljena drevesa, potrgane električne žice, ipd. V kraju Santo Stefano Udinese pa je cesta pred menoj naenkrat izginila, ni je bilo več. Bolje sem pogledal in…drevo na cesti:

Pripeljala sta se še dva starejša možaka, ki sta iskala nekoga na drugi strani drevesa, a nisem ostal in spremljal razpleta. Namesto tega sem zavil na še funkcionalno cesto proti Persereanu, kjer je bilo v sami vasi tudi precej polomljenega drevja. Nekaj utrinkov:


Drevo čez cesto mi je preprečilo videti najhujšo škodo v bližini kraja Risano, ki je bil od drevesa le še par km severno. Podrti vinogradi in ostala škoda je videti na tem videu:
http://www.youtube.com/watch?v=e0OA8AAVZrE

Odpravil sem se proti domu. V soški dolini je bilo prav tako kar nekaj drevja po cesti. Najhuje je bilo med krajema Plave in Deskle, kjer so poročali o prav tako silovitem downburstu. Nekaj dreves je tudi padlo na cesto iz Plavi proti Goriškim Brdom. V Goriških Brdih so poročali o sodri iz Kozane, medtem ko je v Biljani odkrilo streho neke novogradnje, ki pa naj bi bila predvsem slabo narejena. Nekoliko bolj južno, na Humu, naj sunki vetra ne bi bili tako siloviti, izmerjene vrednosti pa bom še poizkusil izvedeti in jih sporočim naknadno.

lp, Danijel