Počasi bom začel verjeti, da mi vse te nevihte nekdo nastavlja direkt pred nos. Samo poglejte, kaj se mi je zgodilo danes… Grem jaz lepo delati, ko začnejo okoli 15:00 ure vsenaokoli pokati pulzne nevihtne celice. Malo sem živčen, rad bi bil zraven, opazoval, fotografiral, ampak pač očitno tokrat ne bo nič… In potem se je najzanimivejše dogajanje tega dneva tu na zahodu, odvilo praktično direktno pred nosom…

Fotografiral sem iz Kojskega v Goriških Brdih. Imel sem tri celice v svoji okolici, eno južno, pri Novi Gorici, eno majhno zahodno, v bližini Krmina in še eno severno, nekje v okolici Golega Brda. In potem sem opazoval, kako so se vse tri združile v multicelico.

Radar ob 15:10, ko sem začel fotografirati:

Celica na severu:

Mini celica na zahodu:

Celica na jugu, edina, ki je z moje pozicije nisem videl najbolje:

Prvi so v mojem vidnem polju vklopili tuš v Krminu:

Radar ob tem času:

Ta celica je kmalu začela postajati kar zanimiva za opazovanje. Dežna zavesa se je kajpak razširila, prav na zunanjem robu srednjega dela te dežne zavese pa je bil updraft nevihte, tudi oblaki so se gibali iz leve in desne direkt tja.

Celici na jugu in severu sta se začeli približevati tej sredinski celici:

Radar:

Pogled na severno celico in njeno dežno zaveso:

Nadaljnji proces združevanja. Iz levega zgornjega kota v sredinsko celico je videti strašno turbolentne oblake, mešalo je ko noro, vseeno se je pomikalo v smeri celice…inflow nevihte.

Radar:

In že skoraj povsem združeni padavinski pasovi:

Še zadnja, preden je začelo deževati in sem zaključil z opazovanjem. Znižanje, oziroma inflow…opazno gibanje navzgor in daljšanje oblaka v smeri proti tlom.

Radar:

Še eno zanimivo opažanje, ki ga poprej še nisem videl. Med griči Goriških Brd, le kakih 200 – 300 m proč od mene, so se nekajkrat pojavile meglice, nekje 5 – 40 m nad tlemi, ki so se nekako rotirajoče vzdigovale proti oblakom, vendar z višino izginjale. Sicer nisem nobene fotografiral, a zanimivo je bilo. Pojav je sicer menda kar pogost in se pojavlja ob taki dinamiki več pulznih celic, ki med seboj interferirajo, poleg tega k nastanku prispeva še razgiban teren in uklanjanje vetrov ob njem.

Nekaj podatkov o skupni količini padavin v tej nevihti. Močnejšega, oz. omembe vrednega vetra ni bilo. Podatki so zajeti z agrometeoroloških vremenskih postaj, ki so dostopne na www.fito-info.si in iz amaterskih vremenskih postaj na tem območju (geostik). Podatki so izraženi v mm oz. l/m2:

Tako, kratko, intenzivno in kar zanimivo, sploh za dan, v katerega nisem polagal nekega upanja. 🙂

Lep pozdrav,

Danijel