Kratko poročilo o dogajanju na prvi dan meteorološke zime. Vremenska situacija je podobna kot v prejšnjih snežnih poslabšanjih, le da so temperature v višinah tokrat nekoliko višje, saj je na ploskvi 850 hpa (cca.1500 m) temperatura marsikje nad 0°C. Posledica je seveda dež v nižinah, kljub temperaturam, ki so marsikje pod lediščem. Idealni pogoji za žled in poledico torej. Potrebno je omeniti tudi močno burjo, ki je v Vipavski dolini dosegala sunke do 130 km/h, hitrosti pa so bile zavidljive tudi na bolj zavetnih legah. VP Paljevo je zabeležila najmočnejši sunek 55,8 km/h. Visoke hitrosti vetra so bile tudi na grebenu Korade, vendar izmerjenih vrednosti seveda ni, le poročilo iz prve roke.

Dodajam še vertikalno sondažo iz Ljubljane, na kateri je lepo videti toplejšo plast v višinah, med 800 in 750 hpa:

Sicer poslabšanje še ni končano, tako da se bo situacija v naslednjih urah najbrž še poslabšala. Popoldne še ni bilo opaziti večje škode na gozdovih, električnih linijah, ipd. Kakšna bo situacija jutri, bomo pa še videli.

Situacijo v naših krajih sem preveril z vzponom na okoliško hribovlje, natančneje na hrib Korada (812 m). Že iz doline se je lepo videlo, da so drevesa vkleščena v ledeni objem. Žled se je pojavila na višini približno 400 m nad morjem. Najhuje je med 500 – 600 m.n.v. Na višjih nadmorskih višinah je ledu bistveno manj, saj je tam sprva še snežilo, nato je sneg prehajal v dež in začela se je tvoriti žled, medtem ko je nižje vseskozi deževalo pri negativni temperaturi. Naslednje fotografije so posnete na višini cca. 500 m.n.v.:

Nekoliko manj ledu je bilo na drevesih na višini okoli 600 – 700 m.n.v.:In ponoven povratek na 500 m.n.v.:


Update 2.12.2010: Ponoči je kot kaže začel pihati JZ veter in potisnil temperaturo kar visoko nad 0°C. Tako je recimo v Ravni pri Ligu (516 m.n.v.) ob 8-ih zjutraj že 3,8°C. Domnevam, da je žled kar hitro stopilo, saj je temperatura zrasla že hitro po polnoči.