Letošnje leto bomo gotovo zapisali v statistiko kot eno najbolj namočenih. Do nedavna so nad Evropo prevladovali Z vremenski tokovi, kateri so iznad Atlantika prinašali obilne količine moče v obliki poglobljenih ciklonov. Vremenske postaje v Z Sloveniji so v letošnjem letu že presegle številko 2000 l/m2 padavin. Tako je recimo v Soški dolini (Gorenje Polje – Anhovo) do sedaj padlo 2027 mm, v Paljevem 2223 mm, v Ravni pri Ligu 2258 mm, v Bovcu 2402 mm, v Biljani v Goriških Brdih nekoliko manj, 1577 mm.*

V zadnjih dneh se je nad Atlantikom, Z od Velike Britanije končo ustvarila anticiklonska blokada, in s tem smo se od dolgotrajnega deževja ter visokih temperatur za nekaj časa poslovili. Nad naše kraje se je iznad Skandinavije spustil hladen polarni zrak, posledično se je v Sredozemlju formiral t.i. sredozemski ciklon. Situacija, kakršna navadno prinaša sneg v naše kraje. Omenjena postavitev zračnih mas danes je vidna na spodnji vremenski sliki:

Prve padavine so Zahodno Slovenijo dosegle v dopoldanskem času. Jutranje temperature so se gibale okoli 1°C v Soški dolini, 0°C v višje ležečih predelih tega območja, ter 4°C v Goriški Brdih in Novi Gorici. Zato se je predvsem v slednjem predelu pričelo z dežjem, medtem ko se je v Soški dolini dež mešal s snegom. Višje ležeči predeli so dobili sneg že na samem začetku. Na spodnji fotografiji vidimo prihod ciklona, ki se je iz JZ bližal Goriškim Brdom.*

Okoli poldneva so se padavine bistveno okrepile, temperatura je začela padati in dež je prehajal v sneg tudi v Goriških Brdih. Seveda se zaradi visoke temperature tal ni oprijemal, razen na višje ležečih predelih. Na fotografiji je vas Kojsko z nekaj malega snežne odeje na griču nad vasjo. Lepo je vidna itenziteta sneženja:

Precej bolj zimska je bila situacija v višje ležečem Vrhovlju (čez 400 m.n.v.), kjer je bila okolica lepo pobeljena, sneg se je že oprijemal cestišča:

Spust v Soško dolino je prinesel presenečenje. V nasprotju s pričakovanji je v dolini (Plave, Deskle) padal zgolj dež s posameznimi snežinkami, navkljub dejstvu, da je to področje navadno 2 – 3°C hladnješe od Goriških Brd. Meja sneženja se je zadrževala na okoli 300 m.n.v., tako je v Paljevem zapadlo kar 10 cm snega (vir Oleg – AVP Paljevo). Pogled na podatke postaj je razkril, da je imelo Paljevo temperaturo 0,8°C in temp. rosišča okoli -2°C, Gorenje Polje pa 1,9°C in visoko rosišče 1,1°C ob 94% zračni vlažnosti. To je tudi vzrok, da samo dno doline tokrat ni videlo snega.*

Povsem drugačna je bila slika v višje ležečih predelih občine Kanal ob Soči. Najnižje je v dolini snežilo v vasi Avče, kjer je bila tudi snežna meja:

Vzpon proti Levpi in Kalu nad Kanalom je pokazal pravo zimsko podobo. Nekje od 300 m.n.v. je padal samo še sneg, vas Levpa je uživala že pravo zimsko idilo:


Od tu naprej pa so sneg že šteli v decimetrih. Cesta je bila v tistem trenutku normalno prevozna le do vasi Koprivšče, medtem ko do Kala nad Kanalom (670 m.n.v) ni bila splužena. Snega je bilo tako na oko med 25 in 30 cm:

Še nekaj snežnih utrinkov iz vasi Koprivšče pod Kalom nad Kanalom:

Višina snežne odeje v vasi Koprivšče:

Padavine so okoli 16:00 po lokalnem času oslabele, na nebu se je že pokazala jasnina. Iz Soške doline se je odprl lep pogled na zasnežene okoliške hribe. Na fotografiji je Korada (812 m), na kateri je postavljena amaterska vremenska postaja, ki pa je žal odpovedala prav danes. Pdatki bodo predvidoma spet dostopni jutri, na pričujoči spletni strani:

Jutri, v soboto 27.11. se obeta sončen in hladen dan, v nedeljo pa nas čaka novo poslabšanje v obliki sredozemskega ciklona. Vremenski modeli si še niso enotni glede temperatur ob poslabšanju, tako je zaenkrat možno vse, od celodnevnega sneženja, do dežja s snegom in nenazadnje zgolj dežja. Počakajmo!

* – Vsi podatki o temperaturah in padavinah so pridobljeni iz amaterskih vremenskih postaj v lasti ljubiteljskih vremenarjev. Podatki so neuradni in zgolj imformativni.

Vir vremenske slike: http://www.wetter3.de/Archiv/