Sprva sem bil malo skeptičen glede dogajanja tega dne, ampak karte so bile polne optimizma, zato sem vseeno redno pogledoval na radarje in satelite, kaj se dogaja okoli mene. Začelo se je dogajati zahodno od Benetk, na tamkajšnji konvergenci. Odboji na radarju so bili kar interesantni. Ampak sem se odločil še počakati, kaj bo, kam bo šlo. Čez kako uro se je preko severnega jadrana že stvorila lepa squall linija in glede na smer potovanja se je zdelo, da bi morala biti ugodna lokacija za prestrezanje nekje na obali, v okolici Sestijana. Nekaj sem se še obotavljal sprva, nato pa je nenadoma padla odločitev…gremo! Skrajni čas je bil, saj sem zaradi neznosnega prometa, tokrat tako v Sloveniji, kot tudi v Italiji, prišel nad Molfancone skoraj zadnji trenutek. Shelf cloud je že bil pred obalo. Spodaj je videti znižanje…wall cloud? Sprašujem se, če je šlo za SC vsaj na določenem delu nad morjem, predvsem zaradi premikanja na predelu med Gradom in Molfancone-jem…mislim da je tu potovala direkt na vzhod, medtem ko je sicer šla v smeri SV:

Radar:

Žal nisem imel dobrega pogleda, kar sem se odločil spremeniti in sem na koncu končal s še slabšim pogledom sredi Molfancona. ::) Malček je zapihalo ob gust fronti in šelf je šel preko mene…konec, sem si mislil.

Radar:

Zavil sem proti Doberdobu in prišel v ugoden položaj za fotografiranje znižanja, sicer z zadnje strani… Delovalo je kot ostanek wall clouda, kaj pa vem… ???

Radar:

Kmalu sem ugotovil, da ni še vse izgubljeno in da jo lahko še dohitim. Pohitel sem nazaj do Gorice, a je bilo kaj hitro jasno, da iz te moke ne bo kruha. Toda, vipavska dolina je bila še “čista”. Takrat me je prešinilo, da je edina preostala možnost, za fotografijo shelf-a, če grem do Ajdovščine, ki jo bo tale vse širša linija prečkala zadnjo. Gas po avtocesti in spet skozi gust fronto, kjer me je kar fajn premetavalo… V Ajdovščini sem sicer bil spet v zadnjem trenutku, a še vseeno dovolj zgodaj za lepe poglede na shelf. Najprej proti V oz. Vipavi:

In proti zahodu:

Radar:

Stvar se je seveda hitro približevala. Tukaj se lepo vidi upogibanje dreves ob prehodu gust fronte:

Še en, zadnji pogled na shelf:

Potem je začelo deževati, a v Ajdovščini kaj hudega vseeno ni bilo. Bolj je padalo zahodneje. Najmočnejši sunki vetra pa so zgleda bili nekje na pobočju Sabotina, nad Novo Gorico, kjer sem kasneje opazil nekaj vej na cesti.

Za konec še pogled na oblačnost v Furlaniji (slikano iz Goriških Brd), pomislil sem, da bi lahko šlo za roll cloud, je pa kasneje, ko se je bližalo, razpadlo. Radar ob tem času tam ni kazal odbojev.

Več fotografij tega dne je v galeriji.

Lep pozdrav,

Danijel