Malček sem v zaostanku z reportažami, zato pa so vsaj fotografije ob času na strani.

Ta dan se je obetal še en prehod fronte, tokrat s SV proti JZ. Zanimiva in zame nova situacija. Konvergenca je bila narisana čez Dinaride in v pozno popoldanskem času tudi nad skrajnim Z Slovenije. Obetalo se je okoli 35 kt DLS-ja, storm movement pa proti SV, kar mi ni najbolj dišalo, saj je to pomenilo, da bo iniciacija neviht v Z Sloveniji in se bodo te potem pomikale proti notranjosti države. Teren, ki me ne tako zelo privlači, pa še veliko naših fantov čaka tam s fotoaparati in se človek vpraša, kakšen smisel ima, da v 10-ih fotografiramo isto celico.

Tako sem kar mencal, kaj narediti, ko je v zelo kratkem času razneslo celico v S Istri. Odboj na radarju je deloval zelo supercelično, in kmalu je tudi Marko Korošec, ki je zadevo spremljal, potrdil da gre za izjemen mezociklon. Stvar se je počasi pomaknila naprej proti Brkinom, slabela in se razpotegnila v nekakšno multicelično linijo. Odpravil sem se do Socerba, od koder sem imel lep pogled, tako na tole multicelico nad Brkini, kot tudi na dogajanje na konvergenci nekje nad Trnovsko planoto.

Najprej celica nad Brkini:

In zanimiva konvekcija nekje nad Trnovskim gozdom. Radar je tudi kazal ustrezne odboje, pojavilo se je lepo nakovalo in za nekaj trenutkov celo “overshooting top”. Kasneje je postala zanimiva konvekcija Z od te na sliki, ki se je pojavila prav na Z obronkih Banjške planote in sem jo kasneje imel priložnost spremljati.

Sledil je torej povratek na Goriško. Tam je bilo dogajanje že v polnem razmahu.Šel sem seveda na mojo standardno lokacijo pri Lučniku in takoj opazil interesantna znižanja iz baze oblaka. Najprej nekaj fotografij pasu oblačnosti, ki je segala od Z Slovenije v Furlanijo (od Z proti V):

Prav na slednji fotografiji je dogajanje najbolj zanimivo. Opaziti je znižanje baze, ki deluje kot wall cloud in bi glede na položaj tudi lahko dejansko bil. Prisotnost mezociklona sem potrdil kasneje. Iz tega znižanja so se vse skozi spuščali jezički, ki so močno spominjali na funnel-e, a so nenazadnje bili le “scud clouds”. Tipičen primer možne zamenjave scud-ov za funnel-e.

Kasneje je znižanje izginilo, vendar je postalo jasno, da gre za prekleto dobro organizirano nevihto, saj je postala vidna baza updrafta. Lepe strukture… V zadnjem delu je videti inflow tail.

Le nekaj trenutkov kasneje se je razkrilo, da gre za lepo klasično supercelico.

Radar ob tem času:

Rotacija mezociklona je očitna in lepo vidna na več zaporednih posnetkih:

Še radar takrat z vidnim V-notch-om.

Ker je stvar kmalu vidno opešala in se začela pomikati proti JZ, sem se raje posvetil fotografiranju razelektritev, ki jih ni manjkalo. Šel sem še nekoliko globje v Furlanijo in šov se je začel:

Zanimiv dan, ki je na koncu ponudil celo več, kot sem si sprva obetal.

Več fotografij tega dne je v galeriji.

Lep pozdrav,

Danijel