Letošnji maj prav gotovo spada med najhladnejše in najbolj mokre v zadnjih letih. Povprečna temperatura v Kojskem trenutno znaša vsega 15,2°C (leta 2012 je bila 16,5°C, 2011 pa 18,2°C). Nekatere vremenske postaje so ta mesec že presegle 300 mm padavin, s tem da je v drugi polovici meseca padlo okoli 150 mm v več poslabšanjih. Letna kumulativa je v zgornjem Posočju že presegla 1000 mm. Obilna moča povzroča sive lase predvsem sadjarjem, saj češnje slabo dozorevajo, pokajo in gnijejo. V vinogradništvu je treba škropljenja pogosto ponavljati, saj velike količine padavin škropilno oblogo hitro sperejo. Nad naše kraje v višinah vseskozi prodira hladen polarni zrak, posledica česar je nestabilno vreme s pogostimi padavinami, plohami in nevihtami.

Poslabšanja smo imeli 16. in 17. maja, ko je padlo v Goriških Brdih okoli 40 mm, v spodnji Soški dolini 55 mm, v zgornjem Posočju pa med 60 in 75 mm. Veliko dežja je bilo tudi na območju Kanalskega Kolovrata, saj je postaja na Koradi zabeležila kar 68,6 mm padavin. Prvi dan poslabšanja je ob južni advekciji pred hladno fronto večinoma zmerno deževalo, medtem ko so se 17.5. pojavljale nevihte in močnejši nalivi z jakostjo tja do 105,9 mm/uro (Korada ob 20:05). O poplavah pa so te dni poročali iz okolice Vicenze v Benečiji, kjer je lokalno padlo do 170 mm dežja. Vremenska postaja ‘Seren del Grapa’, 1326 m n.m.v. nad Montebelluno je zabeležila celo izjemnih 264,8 mm dežja. Še ena hladna fronta nas je prešla 19. maja. Nekaj neviht se je pojavilo predvsem v obalnem pasu Furlanije, v zahodni Sloveniji pa smo dobili močne nalive, padlo je tja do 10 litrov dežja.

Primerjava kumulative padavin v letih 2011, 2012 in 2013 na vremenski postaji Enomarket Kojsko do 28. maja 2013, na katerem lahko vidimo, da je letos doslej padlo še 2-krat toliko dežja kot lani:

Akumulacije padavin na vremenskih postajah v Benečiji 16. maja:

20. maja se je dogajalo predvsem v popoldanskem času, najprej z multicelično nevihto v Benečiji ter Furlaniji med Trevisom in Udinami in kasneje s supercelico severno od Latisane. Nevihte so se zvečer razširile nad Zahodno Slovenijo, kjer so se obnavljale tja do 2:00 zjutraj. Imeli smo veliko grmenja in močnih razelektritev, na območju med Solkanom in Lokvami je ponoči padala toča, ki pa večje škode vendarle ni povzročila. Točonosne so bile tudi popoldanske nevihte v Furlaniji. Nepotrjena poročila iz Udin so govorila o 10 cm toče na tleh, iz Venzone-ja (Gemona) pa so poročali celo o prek 30 cm debeli odeji toče. Količina padavin je bila po postajah zelo različna. V Goriških Brdih je padlo med 15 mm (Biljana) in 19,6 mm (Neblo) dežja, ponekod v Vipavski dolini pa so bile količine precej večje, recimo v Budanjah 31,4 mm. Dvodnevna kumulativa v Slapu (19. in 20. maj) je znašala celo 63,2 mm. Nevihta linija je prek Furlanije nastala tudi 21. maja zvečer. Padavine smo beležili predvsem v severnem delu Goriških Brd, kjer je padlo okoli 10 mm dežja, medtem ko v južnem delu padavin ni bilo.

Radarska slika multicelice 20. maja, ko se je okrepila in se pričela pomikati proti kraju Codroipo v Furlaniji:

Multicelična nevihta, na prvi sliki nad Codroipom, ter na drugi nekaj kilometrov zahodno od Vidma (ura med 19:40 in 20:00):

Radarska slika z nevihto, ki je prinesla točo na Trnovsko planoto in okolico:

Razelektritve 20. maja v večernem času nad Vipavsko dolino, ter razelektritve v liniji nad Furlanijo 21. maja zvečer:

V zadnji dekadi maja je bil gotovo najbolj zanimiv 24. maj, predvsem zaradi ugodnih pogojev na severnem Jadranu, kjer so nastajale nevihte in nosile obilne padavine nad Furlanijo in naše kraje. Ob obali hrvaške Istre je nastala močna tornadna supercelica. Tornado je bil viden z obale v mestu Novigrad. V nekaj urah je pri nas padlo precej dežja. Postaje v Goriških Brdih so beležile med 39,8 mm (Vipolže) in 56,6 mm (Kojsko) padavin.

Radarska slika tornadne supercelice nad severnim Jadranom z vidnim hook echom ter obilne padavine nad Goriškimi Brdi:

Nevihte so nastajale še popoldne, ko je bilo nad morjem zahodno od Gradeža opaziti še eno šibkejšo supercelico, ki je kasneje ob prihodu na obalo oslabela in prešla v multicelico. Ta je potovala v smeri SV vse do Nove Gorice in nato končala svojo pot v Vipavski dolini:

25. maja se je na severnem Jadranu zadrževalo središče ciklona. Čez dan in zvečer so se pojavljale plohe. 26. maja je vreme ostajalo nestabilno. Prek Furlanije je ponovno nastala nevihtna linija s supercelico v jugovzhodni Benečiji. Nekaj fotografij tega dogodka najdete na tej POVEZAVI.

Tudi v preostalih dveh dneh meseca maja pričakujemo nestabilno vreme, kateremu zaenkrat ni videti konca niti v začetku junija. Spremljajte nas še naprej, za sprotna poročila o dogajanju na terenu nas spremljajte na naši Facebook strani.

Viri: