Situacija, ki so jo nakazovali nekateri modeli, predvsem WRF, je postala resničnost. Brez kakršnih koli predhodnih opozoril s strani uradnih organizacij, smo v Goriških Brdih dobili obsežne poplave, ki so poplavile nekatere stanovanjske in poslovne objekte ter kmetijske površine. Spomnimo se, da je bil Meteoalarm še zjutraj obarvan zeleno in je bilo opozorilo izdano šele, ko je bil dogodek že v teku. Kaj se je torej zgodilo?

Kot rečeno, dogajanje so najbolje zadeli nekateri različki WRF modela. Že v 00z zagonu 28/05/2013 so kazali lepo konvergenco v obalnem pasu Furlanije in naprej proti osrednji Furlaniji, nato pa je 12z zagon istega dne konvergenco premaknil še nekoliko bližje Zahodni Sloveniji, na os Gradež – Goriška Brda. Modeli so predvidevali različne vrednosti CAPE-a, do okoli 750 J/kg v obalnem pasu, pa do 500 J/kg preko cele furlanske ravnine. Vetrovni pogoji za močne nevihte so bili pravzaprav odlični, saj smo imeli med 40 in 50 vozli DLS-ja, ter do 250 m2/s2 SREH-a 0 – 3 km, z dobrim veering profilom. Jugovzhodnik je pihal na 10 m iz Tržaškega zaliva, višje pa je veter lepo povijal v jugo in jugozahodnik. Pogoji so torej bili, a kot kaže spregledani.

Sinoptična situacija:

Po modelskih napovedih bi morala konvergenca zagrabiti ob 00z na 29/05/2013, vendar so se prve padavine pričele pojavljati v Tržaškem zalivu že okoli 23:30 na 28/05/2013. Ponoči se je že formirala linija v smeri JZZ – SVV z zmernimi do močnimi nalivi. V Goriških Brdih so prve kaplje dežja padle okoli 3:00 zjutraj. Ob 5:00 zjutraj se je pričel krepiti jugovzhodnik in os konvergence se je obrnila v smer JZ – SV. Nevihte so se formirale nekaj kilometrov zahodno od Gradeža in potovale po tej osi točno proti Goriškim Brdom. Pričelo se je večurno zlivanje, ko je v nekaterih nalivih v pol ure padlo tudi preko 15 mm dežja. Jakosti nalivov so se gibale med 100 in 160 mm/uro. V Furlaniji je nastal tudi kakšen kratkotrajen mezociklon, en, z ogromnim wall cloud-om je bil opažen med 9:40 in 10:00 uro zahodno od kraja Ruda. Okoli 9:25 ure je v Gradu nastala vodna tromba, katere funnel cloud je bilo moč opazovati iz Rude. Video trombe si lahko ogledate TUKAJ. Nevihtna linija je oslabela po 11:00 uri, ko je preko ravnine zapihal jugozahodni veter in je konvergenca razpadla.

Radarska slika ob 23:30 na 28/05/2013, ko so se pričele pojavljati prve padavine v Tržaškem zalivu:

Radarska slika na 29/05/2013 ob 8:40 po lokalnem času, ko je bila nevihtna linija na svojem vrhuncu. V tem času je bila v Furlaniji opažena tudi supercelica:

Fotografiji supercelice z wall cloudom zahodno od Rude ter funnel cloud nad Gradežem:

V Furlaniji je bila večina predvsem stranskih cest pod vodo in zaprtih. Potoki so se v ravnini zlahka razlivali preko svojih bregov in poplavljali. V kraju Perteole, severozahodno od Rude je potok tekel kar skozi vas. Poplavljene so bile tudi številne njive. Kljub vsemu je v tem delu ravnine padlo le nekaj čez 40 mm dežja. Le postaja v Caprivi del Friuli je namerila več:

 • Capriva del Friuli: 87,2 mm
 • Cormons: 46,4 mm
 • Palmanova: 42,8 mm
 • Ruda: 41,8 mm
 • Prepotto: 34,6 mm

Poplavljena vas Perteole v Furlaniji:

Precej bolj pestra je bila situacija v Goriških Brdih, kjer je med 5:00 in 11:00 uro zlivalo praktično brez prestanka. Količine padavin so na posameznih amaterskih in agrometeoroloških postajah presegle 100 mm padavin. Rekorder je bila postaja v Biljani, ki je namerila 125,5 mm dežja:

 • Biljana: 125,5 mm (amaterska)
 • Kozana: 110,6 mm (agro)
 • Kojsko: 110,0 mm (amaterska)
 • Vipolže: 94,2 mm (agro)
 • Višnjevik: 94,2 mm (agro)
 • Vipolže: 90,8 mm (amaterska)
 • Šlovrenc: 88,0 mm (agro)
 • Hum: 81,4 mm (agro)
 • Korada: 61,2 mm (amaterska)
 • Neblo: 46,6 mm (amaterska)

Posledice teh količin dežja so bile seveda katastrofalne. Potoki v Brdih so močno narasli in se pričeli razlivati. V Dobrovem je poplavilo trgovino in skladišča kmetijske zadruge ter eno stanovanjsko hišo. Pod vodo so bili vinogradi na območju med Ceglim in Vipolžami. Skozi vinograde so potoki dobesedno drli in odnašali zemljo. Utrgalo se je kar nekaj zemeljskih plazov. Seveda je odveč poudarjati, da je dež povsem spral škropilno oblogo z vinske trte. Veliko vinogradnikov je škropilo prav dan pred dogodkom. Škropljenja bo potrebno čimprej ponoviti, čeprav je delo na razmočenih vinogradniških tleh trenutno nemogoče.

Poplavljeni vinogradi v Goriških Brdih:

Nalivi so prek Goriških Brd segali tudi v spodnjo Soško dolino, kjer so nekatere postaje prav tako zabeležile preko 100 mm padavin. Od tam so poročali o udarih strel in močnem grmenju ter posledično uničenih elektronskih napravah. Količine padavin v Soški dolini:

 • Paljevo: 107 mm
 • Deskle: 105,4 mm
 • Gorenje Polje (Anhovo): 83,6 mm
 • Ravna pri Ligu: 75,4 mm

V prihodnjih dneh ne gre pričakovati velikih sprememb v vremenu. Nad nami še naprej ostaja hladen zrak, vreme zato ostaja nestanovitno s pogostimi plohami in nevihtami. Glede škropljenj in nakupa ustreznih fitofarmacevtskih sredstev se oglasite v podjetju Enomarket d.o.o., Kojsko.

Viri: