Dan je obetal prehod hladne fronte in pestro nevihtno dogajanje. Nekoliko je šlo dvomiti le v silovitost predfrontalnega dogajanja, saj je zjutraj debela plast oblačnosti pokrivala celotno severovzhodno Italijo in Primorsko. Toda že opoldne se je v obalnem pasu Furlanije in Benečije okrepil jugo, ki je pihal proti Alpam, kjer so se pričele prožiti prve plohe in nevihte. Kasneje se je še zjasnilo in segrevanje ozračja se je pričelo. Ob tem je seveda rasla energija in smo imeli ponekod lokalno okoli 1000 J/kg CAPE-a. Manj energije je bilo le v predalpskem svetu ter nekje do višine Vidma (Udine), saj je te predele še pokrivala gosta oblačnost. Ob lepem veering profilu in zmernem do močnem južnem vetru pri tleh, smo imeli pogoje, ki so omogočali močne nevihte.

Sinoptična situacija nad Evropo ob 18z z vidno hladno fronto ter sekundarnim ciklonom v Sredozemlju:

Takoj po razjasnitvi so pričeli v zrak kipeti številni kumulusi, kar je nakazovalo, da inhibicije ni. Na konvergenci zahodno od Trevisa so nastale prve močnejše nevihtne celice. Razpotegnjena multicelica je je gibala proti zahodu, prestregli smo jo severno od mesteca Caorle na obali Benečije. Pred njo je nastal en najlepših shelf cloud-ov letos.

Radarska slika padavin:

Fotografije shelf clouda severno od kraja Caorle:

Šlo je za celico z dominantnim outflow-om, pod njenih vzhodnim delom so nastajali scud clouds. Celoten shelf cloud je potoval dalje proti vzhodu/severovzhodu, vendar postajal vse manj fotogeničen. Opaziti je bilo mogoče tudi zanimive krožne forme pod shelfom, ki je potoval preko Furlanije:

Shelf cloud preko Furlanije:

Nevihta je dodobra premešala in ohladila ozračje v Furlaniji in vzhodni Benečiji, kar je pomenilo slabe obete za nadaljni razvoj neviht ta dan. Zahodno od Trevisa smo imeli še eno nevihto s številnimi razelektritvami, ki je počasi potovala proti vzhodu. Ob prihodu v vzhodno Benečijo, kjer je že močno primanjkovalo energije, je aktivnost strel povsem zamrla. Vseeno je pred nevihto ostal lep shelf cloud, ki je nadaljeval pot proti Furlaniji. Za njim so se pojavljali močnejši nalivi.

Radarska slika padavin:

Fotografije shelf clouda nad mestecem San Dona di Piave:

Ob prehodu hladne fronte je na Primorskem največ dežja padlo ob obali, in sicer okoli 30 – 40 mm, v Goriških Brdih in Soški dolini smo imeli 10 – 20 mm. V Sloveniji intenzivnih vremenskih pojavov ni bilo.

Več fotografij najdete v fotogalerijah:

Viri:

Storm chase po Benečiji in Furlaniji ter poročilo sta izvedla in pripravila Danijel Konjedic (WineAndWeather.net) in Marko Korošec (Weather-Photos.NET)