Polarna fronta je tudi v maju še naprej živahna. Nov prodor hladnega zraka v zahodno Evropo s hladno fronto, ki bo v noči na ponedeljek 07/05/2012 prešla naše kraje, je pomenil pestro predfrontalno dogajanje v severovzhodni Italji. Preko Jadrana je v notranjost Furlanije pihal močan jugo, v višjih plasteh pa smo imeli precej močan jugozahodnik. Edina stvar, ki je kvarila celotno sliko, so bili šibki vetrovi v višinah. Dejansko je bila Furlanija ujeta v mrtvi kot med dva jet streama. Vseeno je preko 40 vozlov dls-ja, dobrih 100 m2/s2 SREH-a 0-3 km in med 500 in 1000 J/kg CAPE-a ob močnem jugu pri tleh in približno -20°C na ploskvi 500 hpa nudilo dobre pogoje za razvoj superceličnih neviht.

Dolina hladnega zraka nad zahodno Evropo:

Modeli so risali najboljši veering profil med 15z in 18z, ko naj bi imela zahodna Furlanija tudi približno 1000 J/kg CAPE-a. Vseeno se je dogajati začelo že precej prej. Radarska slika padavin se je prvič obarvala rdeče že ob 12:00 po lokalnem času, ko je nastala močna nevihta severovzhodno od Vidma (Udine). Iz Goriških Brd je bilo mogoče opazovati krepak nagnjen updraft. Druga močna celica je nastala v severozahodni Furlaniji, na meji z Benečijo, tik pod Alpami:

Celico nad Udinami je hitro odneslo v hribe, kjer je oslabela. Druga celica se je lepo razvijala in kmalu postala supercelična, kar je bilo lepo razvidno iz njenega gibanja (rigtmoover). Najmočnejše odboje je dajala v okolici Pordenone-ja. Severno od Palmanove je nenadoma razpadla na dva dela in ugasnila.

Radar z maksimalnim odbojem izolirane supercelice zahodno od Pordenone-a:

Nato se je stanje v osrednji Furlaniji nekoliko umirilo. Novi stebri kumulusov so rastli na konvergenci v vzhodni Benečiji, vendar nobena od celic ni hotela prevzeti pobude, zato je ostajalo predvsem pri plohah. Ob 15:00 po lokalnem času sta v okolici Vidma (Udine) nastali dve multicelični nevihti, ki sta imeli lepo nagnjene stebre updrafta, vendar sta kmalu oslabeli.

Radarska slika multicelic nad Vidmom (Udine) in številne manjše celice na konvergenci v Benečiji:

Fotografija razpadle supercelice ob 14:00 po lokalnem času pri kraju San Giovanni di Natisone (levo) ter vzhodna multicelica nad Vidmom (Udine):

Medtem so se nekoliko okepile tudi celice v Benečiji. Ena od njih je izgledala posebej interesantna, a je vendarle kmalu oslabela. Vseeno je bilo videti lepo bazo preden je povsem razpadla. Druga precej močnejša multicelica s shelf cloudom je nastala tik pred prehodom ravnine v predalpski svet Furlanije. Nalivi so bili intenzivni, razelektritve pa zelo redke, tako da bi ji skoraj lahko rekli ploha.

Radarska slika multicelice v predalpskem svetu z ostanki še nekaj minut prej obetavne celice jugozahodno:

Fotografiji obeh omenjenih celic:

Ko je padavinski pas teh neviht zaključil svojo pot, je Furlanija dobila povsem jesenski izgled. Tu pa tam se je pojavila kaka ploha, opazovali smo lahko mavrico, nekaj sonca je bilo seveda vmes, le neviht, ki bi upravičile pogoje, ni bilo. Očitno je največjo težavo predstavljala subsidenca na 600 hpa ter že omenjeni položaj jet stream-ov v višinah. Preprosto ni bilo pravih pogojev, da bi se celice lahko zares razvile.

Vendar je gfs ob 18z spet risal dviganje nad Benečijo ter zahodno Furlanijo, kar je dajalo še majhno upanje, da nekaj nastane. Zanimivo celico je okoli 19:00 pognalo v zrak precej zahodno od Trevisa. Kmalu se je okrepila, poleg nje je nastala še ena:

Hitro sta potovali proti vzhodu. Predvsem spodnja je kmalu postala supercelična, medtem ko je zgornjo vzhodno od Trevisa raztegnilo v multicelico z lepim shelf cloudom.

Radar:

Fotografije shelf clouda zgornje celice:

Spodnja supercelica je imela izrazit mezociklon, ki je v marsičem spominjal na tiste ameriške supercelice. RFD je bil lepo definiran. Šlo je za klasično rightmoover supercelico, ki je potovala v smeri proti vzhodu jugovzhodu. S seboj je nosila silovite nalive, ki so zaustavljali promet po cestah jugovzhodne Benečije. Toče ni bilo opaziti, so pa bile zato razelektritve silovite, vendar za fotografiranje le teh ni bilo časa, saj je nevihta potovala izredno hitro.

Radarska slika:

Preden je dosegla obalo, je bilo moč opazovati še lep shelf cloud. Vzhodno od Latisane je prešla v multicelico, ki je nadaljevala pot proti zahodu. Pojavljali so se močni nalivi ter CG razelektritve.

Radarska slika:

Fotografija shelf clouda pred supercelico v Benečiji, preden je ta dosegla obalo, ter fotografija shelf clouda kasneje, preden je nevihta dosegla goriški Kras:

Aktivnost neviht je ob vstopu v Slovenijo zamrla.

Viri: