Na kratko povzemimo dogajanje na praznični dan 1. maja. Zahodno od nas smo imeli višinsko jedro hladnega zraka, ki je vplivalo na povečano nestabilnost pri nas. Močne nevihte s hudimi nalivi se se pojavljale v italijanski pokrajini Emilia Romagna ter v zahodni Benečiji. Pri nas so bili pogoji za nastanek neviht razmeroma ugodni, saj smo imeli okoli 30 vozlov DLS-ja, ki se je pokrival s 500 do 1000 J/kg CAPE-a. Pri tleh so preko Furlanije in zahodne Slovenije pihali šibki zahodni do jugozahodni vetrovi. Večina modelov se je strinjala s konvergenco nad Dinaridi, kjer je ob 18:00 po lokalnem času prišlo do eksplozivne konvekcije, kot je razvidno iz radarske slike:

Natančneje bomo pokomentirali severni dve celici na radarski sliki. Zgornja je nastala nad Banjško planoto, se pomikala proti severu in kmalu oslabela. Spodnja je nastala na hribih nad Ajdovščino ter se na svoji poti proti severu močno krepila. Ko je bila nad Čepovansko dolino, je radar pokazal najvišje odboje, kar je lahko pomenilo le eno…točo! Kmalu je prišlo iz Čepovana poročilo o 2 cm debeli toči. Celica se je nato pomaknila nad Banjško planoto in naprej na Tolminsko in Kobariško. Na njeni poti je še naprej padala toča.

Radarska slika točonosne celice nad Banjško planoto:

Fotografije celice v trenutku ko je bila nad Čepovansko dolino. Lepo se vidi nagnjen glavni steber updrafta, kar nakazuje na to, da je bilo prisotnega precej striga:

Kasneje je nad Trnovsko in Banjško planoto nastalo več novih celic, ki so se kmalu združile v eno veliko multicelično nevihto. Nastajali so intenzivni nalivi z občasnimi razelektritvami. Ob 20:00 je postal njen outflow dominanten in zapihal je severovzhodnik preko Soške doline in Korade proti Goriških Brdom. Tam se je srečal z zahodnikom, ki je še naprej pihal preko Furlanije. Nastala je konvergenca in zahodno od Goriških Brd so v zrak počile nove celice. Pojavljalo se je kar precej razelektritev, medtem ko zaradi smeri potovanja neviht, kakšnih zanimivih struktur na fotografijah ni, vse so namreč slikane v zadnji del.

Nevihte so se ob 20:40 iz Goriških Brd razširile naprej proti Vidmu (Udine):

Tam so se še pojavljali močni nalivi in pogoste CG razelektritve. Okoli 21:30 je dogajanje povsem zamrlo.

Viri: