O tem, kako zelo je bil letošnji april aprilski, bomo več razpredali v mesečnem poročilu. Sedaj si le oglejmo zagotovo najbolj pestro nevihtno situacijo v letošnjem aprilu, ki je v sosednjo Furlanijo prinesla daleč najmočnejšo supercelično nevihto v zadnjih štirih letih. In sploh ni še poletje!

Višinska jedra hladnega zraka so večino aprila skrbela, da nam ni bilo dolgčas. Dežja je padlo veliko, pogoste so bile močne nevihte. 22. aprila nas je popoldne od severozahoda prešla še ena v vrsti hladnih front. Pogoji za močne nevihte so se skrivali predvsem v močnem strigu, medtem ko je energije sodeč po sondažah krepko primanjkovalo. Vseeno se je uspelo razviti v Furlaniji nekaj izjemnih superceličnih neviht.

Sinoptična situacija nad Evropo dne 22/04/2012 ob 12z, s hladno fronto preko srednje Evrope in severnega Sredozemlja:

Prva supercelica dneva je nastala v Furlaniji okoli 14:30 po lokalnem času. Na radarski sliki smo imeli priložnost opazovati redko videno V-notch formacijo supercelice, kakršne smo navajeni pri ameriških supercelicah:

Kasneje je nova supercelica nastala severovzhodno od Benetk in nadaljevala pot proti vzhodu. Šlo je za zagotovo najbolj impresivno supercelico v Furlaniji po letu 2009.

Radar:

Na terenu jo je spremljal Marko Korošec (www.Weather-Photos.NET) (slika levo). Kasneje je razpadla v multicelični cluster, pred katerim se je razvil shelf cloud (slika desno):

Shelf cloud je nadaljeval pot preko Furlanije proti zahodni Sloveniji. Najmočnejša celica v liniji je potovala preko Nove Gorice in Solkana v Goriška Brda in naprej v Soško dolino. S seboj je nosila točo premera 1 cm. Shelf cloud se je raztezal pred fronto od Goriških Brd pa vse do Tržaškega zaliva. Na spodnji radarski sliki je lepo vidna dominantna celica v liniji med prehajanjem Goriških Brd:

Shelf cloud nad Novo Gorico je izgledal precej impresiven. Dežna zavesa za njim je bila zelenkaste barve, kar je namigovalo na točo:

Kot rečeno je glavnina padavin prečkala Goriška Brda in Soško dolino. Na Vrhovljem pri Kojskem je toča premera 1 cm padala med 17:53 in 17:58 (poročal g. Zoran Slejko). Točo so spremljali močni nalivi z RR tudi preko 100 mm/h. Ob prehodu gust fronte niso bili zabeleženi močnejši sunki vetra. Sicer je na češnjah zgodnjih sort v Goriških Brdih opaziti kar nekaj škode, saj ni plodu, da ne bi imel poškodb od toče.

Shelf cloud pred hladno fronto je svojo pot nadaljeval tudi preko Vipavske doline in Krasa, vendar tu padavine niso bile tako močne, tudi toče ni bilo. Pogledi na oblačnost so bili vseeno precej impresivni:

Po prehodu fronte se je hitro jasnilo. Priča smo bili enemu najlepših sončnih zahodov v letošnjem letu, saj je bila vidljivost zelo dobra, nebo pa polno zanimivih oblakov, ki so dodatno popestrili razglede. Takole je sonce ob 20:00 zahajalo za italijanskimi Dolomiti:

Za hladno fronto je zapihala tudi burja. Vremenska postaja Enomarket Kojsko je zabeležila maksimalni sunek 54,7 km/h.

Viri: