Čisto naključje je hotelo, da sem bil priča temu izjemnemu dogodku na Krasu oz. nad tržaškim zalivom. Bil sem na poti na Hrvaško, ko sem se pred Trstom srečal z interesantnim nevihtnim sistemom. Seveda sem moral pri Dolini zapustiti AC in se povzpeti do Socerba. In potem je sledilo tole…

Najprej fotka celega sistema nad Tržaškim zalivom. Znižanje na levem delu fotke me močno spomina na mezociklon, a je vendarle le updraft običajne nevihtne celice. Veliko bolj zanimiva stvar je nekoliko desno od kamnoloma nad Trstom. Očitno gre za low topped, mini supercelico, z opazno strukturo wall clouda in malim jezičkom, ki moli iz wall clouda proti tlom. Ta jeziček se je kasneje razvil v funnel cloud:

Updraft celice nad Trstom:

Pozornost se mi je hitro preusmerila k tisti mali SC (nad kamnolomom), kjer je bilo vidno znižanje baze (wall cloud), mali jeziček pa je postajal vse večji in bližji tlom:

Nazumiral sem, kolikor je šlo (žal nimam teleobjetiva ::)). Razvoj funnel clouda:

Radarski sliki približno v času dogodka, med 15:10 in 15:15.

Še nekaj fotk tega prvega funnela, preden je izginil:]

Funnel cloud je potem hitro oslabel in izginil:

Toda ni bilo treba čakati dolgo in akcija se je ponovno začela. Na istem mestu, na nekoliko drugačen način. Spet se je iz oblaka spustilo nekaj, kar je spominajalo na funnel in je bilo v stiku z bazo, oziroma wall cloudom. Na slikah je potek dogajanja od pojava do razpadanja:

Še radarska slika v času dogodka, ki je trajal približno 4 minute, od 15:18 do 15:22:

Tu so pa še cropi zgornjih fotk, kjer se vse skupaj še nekoliko pobližje vidi. Tale je nekako najlepša od vseh. Na spodnjem delu funnela se zdi, kot bi se dvigoval material s tal, vendar gre le za kondenzirano vodno paro, ki se dviguje iz mokrega zemeljskega površja. Desno je inflow cloud. To je trenutek verjetnega stika funnel-a s tlemi. Torej gre za F0 tornado:

In še ista fotka, še večji crop:

Še vsi ostali cropi:


To je bil moj prvi tornado…sicer majhen in najšibkejši, a vendar…tornado!:)

lp, Danijel