Tokrat bi se lahko odločil za pot v osrednjo Slovenijo, saj so bili tam najugodnejši pogoji za iniciacijo neviht oz. je konvergenca tokrat potekala čez dinaride. Vseeno sem raje počakal, kaj se bo zgodilo tu pri nas, na skrajnem zahodu. Začelo se je nekje na Bovškem, okoli 14:30.

Hitro sem se vsedel v avto in skočil na Banjško planoto, od koder je lep pogled proti severu. Ko sem prišel na obrobje planote, je bilo proti severu kar pošteno črno:

Nakovalo je bilo že nekoliko južno od mene:

Celica se je očitno kar hitro razvijala in tudi potovala proti jugu kar hitro. Kmalu je vse skupaj preraslo v multicelico. Ko sem končno prišel na malo lepši razgled, se je odprl pogled na strukturo, očitno shelf cloud in to nad hribovitim območjem, kar ni ravno vsakdanji pojav:

Radar:

Našel sem si še nekoliko boljšo lokacijo, kjer so nastali naslednji posnetki. Bilo je tudi kar nekaj strel, a žal brez sreče. 😛 Na desni formiranje scud clouda. Vseskozi je pihal proti meni iz nevihte zmeren outflow, to je bilo cirka 20-30 minut preden so padavine dosegle moje stojišče, kar je namigovalo na to, da gre za nevihto z outflow-om dominantnim nad updraftom :

Radar:

Nekaj minutk kasneje:

Vse skupaj se je kar hitro bližalo. Tukaj je scud že lepše formiran, za njim pa je nekaj, za kar sem pomislil, da bi lahko bil inflow nevihte.

Še nekaj minut pozneje, ko je bila ta struktura bolje razvita/vidna:

Radar ob tem času:

Moral sem šibati naprej, proti Grgarju, saj je na Banjšicah že začelo deževati, obenem je pihal zmerno močan outflow iz nevihte proti meni, nekje 30-40 km/h. Lep pogled na shelf iz Grgarja:

Radar:

Desni del je potem nekako oslabel, medtem ko je levi šibal čez Goriška Brda in naprej nad Gorico. Obenem je JJV od Nove Gorice naravnost eksplodirala še ena celica. Iz nič odboja do preko 60 dbz na radarju v 15 minutah. Še ena outflow dominated celica.

Najprej radar:

Takole je zgledalo od Z proti V…del nad Goriškimi Brdi.

Potem proti soški dolini, kjer padavine niso bile tako intenzivne…to je tisti del multicelice, ki je že oslabel:

In pogled proti vzhodu, kjer je vidno zlivanje tiste celice JJV od Nove Gorice:

Prednji del te celice, ki se je stegoval čez kraški rob na Kras:

In zlivanje do onemoglosti nekje nad Renčami:

Ne vem, kaj mi je takrat bilo, da sem se odločil spremljati tole celico na teh zadnjih fotkah…očitna napaka, saj je hitro oslabela, medtem ko se je šov nadaljeval v Furlanski nižini. :-\ Jaz sem pa pristal na obali, kjer sem dogajanje spremljal le od daleč.

Proti večeru je bobnelo in bliskalo v Furlaniji, zato sem se zapeljal proti Udinam:

Strukture sicer niso bile izrazite, a sem vseeno rinil naprej. Iz vsega skupaj ni bilo nič, sem pa vseeno našel nekaj novih lokaciji, ki utegnejo priti prav na katerem od prihodnjih chasov.

Pozneje je začelo fajn treskati v Benečiji, a tja se mi ni več dalo voziti. Dan se je zame končal. Sicer včeraj nisem bil najbolj zadovoljen z vsem skupaj, ampak je bila vseeno zanimiva izkušnja, ob eni zame povsem novi situaciji (visok CAPE in malo striga).

Lep pozdrav,

Danijel