Prva supercelica letošnje konvektivne sezone zame. Začelo se je, ko sem bil še na šihtu v Goriških Brdih. Severno od mene (preko slemena Korade oz. Kanalskega kolovrata) se je razvila celica, ki je potem kar vztrajala na istem mestu. Zgledalo je, kot da me čaka, da končam delati in se zapodim za njo. Pogled nanjo je bil takle:

Nič posebnega torej. Slišati je bilo grmenje, nekoliko pozneje je postala vidna tudi dežna zavesa, ki se je počasi približevala, tako da je v Kojskem (kjer sem bil), začelo deževati ob 17:50.

Neslednje fotografije celice sem naredil šele ob 18:45, ko sem se prebil do Lučnika pri Gorici. Tu je pogled na celotno celico, slike si sledijo po vrsti od Z proti V:


Naslednja serija fotk je iz Villanove, kjer sem bil še nekoliko dlje od celice, ki se ji res ni mudilo nikamor. Zaporedje fotk isto kot zgoraj, čas 18:52:


Tole sem posnel še kako minutko kasneje, ko je bila oblačnost še lepše definirana:

Nadaljeval sem naprej do Farre d’Isonzo in tam zapeljal na magistralko nazaj proti Gorici oz. Lučniku, kjer sem prišel v ugodno lokacijo za fotografiranje tega znižanja (19:05):

Še nekoliko bolj od blizu (19:09):

Pogled V od tega znižanja. Tu nekje sem nekaj trenutkov prej opazil inflow cloud, a ga tu ni ravno dobro videti:

Znižanje minuto pozneje, ko je že napredovalo naprej proti jugu:

Postalo je jasno, da bo celica skočila na Kras in naprej proti obali, zato sem se preko Gradišča ob Soči odpeljal lepo do Tržiča (Molfancone), kjer sem prišel naravnost pod shelf (19:45):

Odbrzel sem do Sestiane, kjer sem naredil še nekaj fotk shelfa. Žal nisem našel nobene bolj pametne lokacije za fotkanje, zato so te bolj tako tako (19:51):

Potem sem se nekako izgubil, a raje ne bi o tem. Če bi bila celica hitrejša, bi si lahko samo obrisal pod nosom. Ko sem se izvlekel, sem mislil, da je prepozno, pa vendarle ni bilo.

Nato je sledila pot do Socerba, kjer se je lepo videlo supercelično strukturo. Najprej inflow tail takoj ob prihodu (20:57)…

Vse ostale fotografije sem posnel levo od gradu, od koder je bil v glavnem viden le mezociklon in ob koncu še RFD. Fotke cele SC ima Marko Korošec (www.weatherphotos.net), ki je bil v ugodnejšem položaju na drugi strani gradu.

Torej pogled na mezociklon in lep, izrazit inflow tail (21:00):

(21:04)

(21:08)

Tu začenja prihajati v kader RFD, lepo je vidna tudi oblika SC (21:14):

(21:20)

Potem je počasi vse oslabelo in izginilo:

Nekaj sem se še trudil kakšno strelo ujeti, a ni bilo nič. Namesto tega sem se srečal z Markom Korošcem, najboljšim in najizkušenejšim slovenskim storm chaserjem, ki je prav takrat pripeljal mimo. Izmenjala sva vtise o pravkar videnem dogodku in malo poklepetala o našem početju. Medtem je začelo spet bliskati, a precej severno, v okolici naših krajev (Goriška). Poslovil sem se od Marka in se preko Krasa odpravil proti domu ter naredil en postanek na Cerju, vendar so bile strele še predaleč, zato sem se pomaknil v Goriška Brda, kjer sem naredil še par fotk razelektritev, a nič posebnega. Bolje bi bilo, da bi ostal na Cerju, kjer se je pozneje razvila še ena lepa celica s pogostimi razelektritvami.

Strela nad Sabotinom ob 1:00:

Pogled proti JV, na tisto celico blizu Cerja oz. JV od Nove Gorice (1:10):

Še ena strela nad Novo Gorico:

Vsi časi so lokalni!

Po 8 urah lova sem se odpravil v posteljo. Zelo pozitiven dan in lepo uspele fotografije, a treba je pripomniti, da se je vse skupaj odvijalo po polžje in če bi šlo hitreje, vprašanje če bi uspel stvar tako lepo počejsati. Čim več takih! 🙂

Lep pozdrav,

Danijel