Pozdravljeni ponovno! Kar nekaj časa je stran samevala, vendar je imel ustvarjalec veliko drugega dela, tako da ni bilo časa, kaj več napisati. Kljub temu, nismo praktično nič zamudili, razen mogoče enega prehoda fronte v noči z 18. na 19. junij, ko nam je Estofex namenil level 2 in smo si lahko obetali kar pestre nevihte, pa se na koncu ni zgodilo nič omembe vrednega.

Level 2 nam je Estofex dal tudi za 23/06/2011, ko je bilo v Furlaniji kar nekaj energije prisotne v zraku, predvsem pa smo imeli ugoden strig, saj je bilo dls-ja preko 40 vozlov, razmeroma ugoden je bil tudi veering, tako da smo si lahko obetali kakšno supercelico. Še boljše razmere so vladale na SV Slovenije. Omejitveni dejavnik na obeh lokacijah pa je bil CIN, saj je imela Furlanija 80 J/kg, Zagreb pa celo preko 200 J/kg inhibicije. Dvom v iniciacijo je bil  torej upravičen.

Sam sem bil ta četrtek precej zaposlen in nisem nameraval chasati, tudi kart nisem gledal, poleg tega pa sem imel še prazno baterijo na telefonu…torej, pripravljenost za ostati doma! Popoldne so prve celice počile na konvergenci v Benečiji in odboji na radarju so že takoj izgledali supercelični. Sprijaznjen z dejstvom, da danes pač ne bom chasal, sem doma bulil v radarsko sliko in jo komentiral z ostalimi kolegi chaserji. Vendarle, Goriška Brda so bila blizu in od tam bi se moralo kaj videti dol v Furlansko nižino. Torej sem sedel v avto in se čez nekaj minutk že utaboril na spomeniku v Gonjačah. Storm motion vektor je bil počasen, smer SV. Kar nekaj celic je tako šlo mimo mene severozahodno in sem več kot dve uri čakal na malo akcije. Končno je obetavna celica iz Benečije le pripotovala tja do Krmina, kjer je postala tudi lepo vidna. Najprej sem videl le veliko dežno zaveso, kmalu pa so postale vidne tudi strukture mezociklona. Steber updrafta je bil značilno zvrnjen, rotacija mezota pa očitna. Desno je bil ogromen RFD, iz katerega je v Furlaniji padala tudi toča (VIDEO). Levo, kot domnevam, je bil prisoten tudi FFD. Dogajanje je fotografirano nekje med 19:10 in 19:30, ko so me zajele padavine RFD-ja in sem jo moral pocvirnati. Med drugim so tudi strele švigale po zraku in če upoštevamo, da sem dogajanje spremljal kakih 20 m nad tlemi, je bilo še najbolj pametno pobegniti, preden fašeš kaj v kepo. 🙂

Fotografije torej…najprej še nekoliko oddaljeni mezo in ogromen RFD na desni:

Pripadajoča radarska slika ob 19:10:

Proti nevihti je vlekel SV kakih 20 km/h, ko me je dosegel outflow je iz nevihte šibko zapihalo. Potem je kmalu začelo padati. Toče ni bilo opaziti, vendar Briški vinarji iz okolice Višnjevika poročajo o vidnih poškodbah od toče na vinski trti, ki pa ni bila ne debela, ne dolgotrajna, saj hujše škode ni. V tem času je bil mezociklon zelo lepo viden. Spodaj je videti tudi inflow ter cel kup znižanj, večinoma je šlo za scud clouds:

Radar ob tem času:

Animacija radarske slike z vidnim značilnim odklonom poti nevihte v desno, po 19:00, kar poleg drugih dokazov, še dodatno potrjuje supercelične lastnosti nevihte:

Več fotografij dogajanja je v GALERIJI!

Za konec še nekaj grafov iz vremenske postaje Enomarket Kojsko. Videti je tudi podatke o padavinah, ki so padle ob nočnem prehodu nevihtne linije, katera je menda povzročila veliko škode v okolici Pordenoneja.

Temperatura in relativna zračna vlaga:

Temperatura rosišča ter zračni pritisk:

Hitrost in smer vetra:

Padavine in intenziteta padavin:

Še več zanimivega dogajanja je bilo v SV Sloveniji, na Štajerskem in v Prekmurju. Fotografije od tam sledijo, ko bodo kolegi pripravili poročila. Obiščite nas ponovno kasneje…