Zadnji dnevi so ob nestabilnem ozračju nevihtno res zelo aktivni. Pravzaprav niti ne vem več prav dobro, koliko dni že vse skupaj traja. Tukaj je kratek povzetek minulih dni, kar sem uspel spremljati dogajanje. Soboto sem zaradi drugih obveznosti izpustil, zato pa se mi je vsaj delno oddolžila nedelja. Nad Goriško je v večernih urah nastala lepa multicelična nevihta in nadaljevala svojo pot proti severu.

Radar:

Ker je teren na tem območju zelo razgiban in chasanje posledično nemogoče, pa tudi dan se je počasi iztekal, sem se raje osredotočil na lov na strele. Nekaj jih je uspelo še podnevi, recimo tale nad Goriškimi Brdi:

Nekaj ponoči, kot je tale nad Furlanijo:

Več fotografij tega dne: KLIK

Ponedeljek 06/06/2011 je za razliko od nedelje ponujal precej boljše vetrovne pogoje, dober dls in lepo povijanje vetra z višino. Modeli so napovedovali tudi kar nekaj energije v zraku. Zaskrbljujoča je bila le odsotnost CIN-a. To se je na koncu izkazalo za težavo, saj je bila Furlanija praktično cel dan pod oblačnim pokrovom, do konvekcije je prihajalo vsevprek, kar je odneslo potencial za razvoj močnejših neviht na tem območju. Zanimiva celica se je razvila nad obalo Tržaškega zaliva in potovala čez Kras proti Trnovski planoti. Odločil sem se jo spremljati. Imela je ločeno bazo updrafta od downdrafta in značilen ’tilted’ steber updrafta. Nad Vipavsko dolino je formirala nekakšno znižanje baze, ki pa ni delovalo kot pravi wall cloud. Tudi rotacije updrafta nisem mogel potrditi, tako da kljub nekaterim superceličnim karakteristikam, ne morem z gotovostjo trditi, da je za supercelico dejansko tudi šlo. Pa tudi če bi bila, ne bi ravno dobila naziva miss fotogeničnosti:

Radarska slika:

Več fotografij s tega dne: KLIK

Torek 07/06/2011 je še vedno napovedoval do 40 vozlov dls-ja in čez 1000 J/kg CAPE-a na S Jadranu. Žal pa ponovno neobstoječ CIN in visoke PWAT vrednosti, ki so ponovno napovedovali konvekcijo vsevprek, hkrati pa še velike količine padavin. To smo konec koncev tudi dobili. Zgodba tega dne gre takole, povod zanjo pa je na radarski sliki (Se opravičujem za precej po domače spisano reportažo, ki je bila prvenstveno uporabljena za druge namene in le kopirana na to stran, da ne bi še enkrat vsega pisal)…

Danes sem se vračal iz Ljubljane proti Primorski in videl to zadevščino nad S Jadranom na radarju. Saj sem sprva mislil ignorirati, ampak se je pot čez Kras do obale zdela tako prekleto enostavna in priročna, da sem rekel, ah, wtf, gremo pogledat kaj bo. Samo ni blo dosti. Sem šel tja do Sestiane in praktično v brezvetrju lep čas čakal, da se je tista linija pricjazila do mene. Od vsega skupaj sem dobil en nič posebnega shelf cloud na J delu linije (15:20):

In potem je nenadoma zapihal zmeren SV veter (si ne znam prav razjasniti zakaj) in linija je nemudoma oslabela, še preden je lahko dosegla obalo. Nekoliko bolje je zgledal gornji del linije, oz S celica, ki je ostala od te razpadle linije. Formirala je shelf, a sem bil že precej pravokotno nanj, tako da se vidi bolj kolikor se vidi:

Še malo pozneje (15:30):

In še fotka outflow-a iz onega oslabljenega dela linije:

Nasploh bi lahko kako minuto prej spičil dol z obale in se usmeril na Goriško, kamor se je dogajanje kar precej hitro preselilo. Skušal sem ga skozi nemogoče zlivanje nekako ujeti in prehiteti, a ni šlo. Sem šibal v Vipavsko dolino, kjer bi mogoče še uspel priti spredaj pred to novo linijo, ki se je formirala. Dež je noro scal, po avtocesti je bilo toliko aquaplaninga, da je bilo nemogoče voziti čez 90 km/h. Šele v Vipavi sem prišel toliko na čisto, da sem pred dežjem stisnil še par fotkic zanimive baze z inflow tailom, ki pa se je sicer že narivala na hribe Trnovske planote (nekaj čez 1000 m.n.v. višine):


Radar:

Potem je zalilo tudi Vipavo. Na povratku me je pri Ajdovščini presenetila CG razelektritev, ki je morala udariti kakih 100 m proč. Je zabliskalo (se je videlo tudi glavno žilo) in potem nemudoma bum tresk. Dež je nazaj grede skozi linijo padal še bolj noro. Hitrost premikanja po AC je bila max 70 km/h, videlo se ni več kot 20 m. No, pa da ne bom samo tako subjektivno opisoval intenzteto padavin, evo podatek iz Daviske, ki je postavljena v Neblem, v Goriških Brdih (sicer na SZ delu te linije): 576,0 mm/hr! 8)

Od vsega najbolj impresivna je bila jakost nalivov, ponekod se je na poljih tudi nabralo kar precej vode:

Več fotografij tega dne: KLIK

Za konec si poglejmo še količine padavin, ki so padle 07/06/2011 na agrometeoroloških in amaterskih postajah na S Primorskem do 21:00:

 • Ajdovščina: 43,5 mm (amaterska)
 • Nova Gorica: 35,8 mm (amaterska)
 • Paljevo: 58,0 mm (amaterska)
 • Ravna pri Ligu: 52,0 mm (amaterska)
 • Levpa: 43,9 mm (amaterska)
 • Okroglo (Kal nad Kanalom): 40,9 mm (amaterska)
 • Zatolmin: 41,6 mm (amaterska)
 • Bovec: 27,9 mm

Goriška Brda:

 • Biljana: 54,9 mm (amaterska)
 • Kojsko: 39,2 mm (amaterska)
 • Neblo: 36,6 mm (amaterska)
 • Vipolže: 29,2 mm (agro)

Viri: