Zadnji dan aprila ni ponudil ugodnih pogojev za razvoj močnejših updraftov, zato smo dobili le pogoste krajevne plohe. Nekoliko boljše je bilo stanje na prvi dan v mesecu maju. Do razvoja prvih cumulonimbusov je prišlo šele po 15. uri po lokalnem času, kar je dajalo vedeti, da je tokrat prisotna nekoliko močnejša konvektivna inhibicija (CINH cca. 80 J/kg), ki je preprečevala vsesplošen razvoj ploh, kakor je bil to primer prejšnji dan. Se je pa zato po 15. uri v okolici Čedada razvila prva multicelična nevihta tega dne. Okoli 500 J/kg CAPE-a in le 10 vozlov dls-ja je bilo premalo za dolgožive nevihte, zato je outflow kmalu postal dominanten in multicelica je oslabela. Ob 16. uri je nastala nova nevihtna celica nad Banjško planoto. Celico sem opazoval iz okolice Gorice. Outflow je neprestano pihal iz celice proti meni, razmeroma veliki oddaljenosti navkljub. Spet dominanten outflow, ki je prekinil inflow in tudi ta celica je kmalu usahnila.

Radar:

Pogled na celico ni bil sicer nič posebnega… Nobenih posebnih struktur:

Na Lokvah je pustila nekaj toče:

S tem se je aktivnost selila dlje proti vzhodu. Nad hribi Vipavske doline se je ravzvila nova lepa multicelična nevihta, katere razvoj lahko vidimo tudi na animirani radarski sliki:

Nevihta je začela svojo pot nekje nad Poljansko dolino, kjer je prav tako padala toča. Spodaj si lahko ogledate fotografijo ledenih zrn, ki so pobelila Žirovski Vrh. Hvala Mojci za poredovani foto material! Celica se je na nadaljni poti še okrepila in s točo pobelila tudi Col nad Ajdovščino. Fotografija iz webkamere je last DRSC-ja.

Toča na Žirovskem Vrhu:

Toča na Colu:

Radar Osmer ob 17:40 uri:

Še en nevihtni dan je za nami. Če izvzamemo drobno točo, je aktivnost v letošnji sezoni še vedno slaba. Mesec maj pa bo najbrž že prinesel prve resnejše situacije. Ostanite z nami in spremljajte nevihtno sezono 2011!