Danes smo zabeležili prvi pravi nevihtni dan v letošnjem letu in sezona lova na nevihte je odprta. Naši kraji so pod vplivom višinskega jedra hladnega zraka zahodno od nas. V nižjih plasteh smo imeli visoko vlažnost, temperature rosišča so večinoma presegale 10°C. Energije je bilo dovolj, da so lahko nastajale močne multicelične nevihte, lokalno tudi kakšna supercelica. Tako smo imeli od nekaj 100 J/kg CAPE-a v dopoldanskih urah v Furlaniji, pa vse do okoli 1000 J/kg na območju Karlovca na Hrvaškem popoldne. Območje se je prekrivalo s približno 20 vozli DLS-ja, na Hrvaškem je bilo po modelih sodeč tudi okoli 150 m2/s2 heličnosti.

Razporeditev zračnih mas na višini 500 hpa 05/04/2012 ob 12z:

V Furlaniji so se nevihte pričele pojavljati že zjutraj. Okoli 7:00 po lokalnem času je nastala nevihtna linija, ki je potovala proti severovzhodu. Okoli 7:50 je dosegla Goriška Brda. Pojavljali so se močni nalivi z RR okoli 30 mm/h. Liniji je sledil zmeren dež z občasnimi močnejšimi nalivi v obliki ploh. Ob 10:00 se je nad Latisano razvila nova nevihtna celica, ki se je hitro uspela organizirati v multicelično linijo. S smerjo potovanja sever, severovzhod, je dosegla Krmin (Cormons) ob 11:00 po lokalnem času. Od tam je tudi spodnja fotografija shelf clouda, ki je nastal pred linijo. Nato je pot nadaljevala naprej proti SSV in mejo s Slovenijo dosegla na območju Matajurja. Nekaj močnejših ploh je ta čas nastalo tudi nad Goriškimi Brdi. Najmočnejši RR je bil zabeležen v Neblem in je znašal 67,0 mm/h.

Radarska slika nevihtne linije ob 7:50 po lokalnem času:

Radarska slika nevihtne linije pred Krminom ob 11:00 po lokalnem času:

Shelf cloud nevihtne linije pred Krminom ob 10:50 po lokalnem času:

Več fotografij je v GALERIJI!

Plohe so nastajale tudi popoldne. Najbolj izrazite so bile okoli 16:00, ko je postaja na Koradi v eni uri zabeležila kar 21 mm padavin. Kako uro kasneje so močne nevihte pričele nastajati na Hrvaškem v okolici Karlovca. Pri eni od njih je bil opazen značilen odklon gibanja v desno. Najbrž je šlo za supercelico, ki je vendarle nastala v precej mejnih pogojih za ta tip nevihte. Kasneje se je združila z drugo celico in nastala je večja multicelica, ki je potovala preko Zagreba. Razelektritve so bile pogoste. Ob 21:00 po lokalnem času je nova močna nevihta nastala nad Gorjanci. Glede na jakost radarskega odboja, je prav lahko bila točonosna.

Nevihte v okolici Karlovca z morebitno supercelico:

Razelektritve na Hrvaškem so bile zelo pogoste. Nevihte so se pojavljale tudi severneje v Avstriji:

V večernem času (okoli 19:00) je nastala velika multicelična nevihta tudi v Benečiji, jugozahodno od mesta Padova. Nevihta je potovala v smeri SSV, a je razpadla preden je dosegla Alpe.

V zahodni Sloveniji je v zadnjih treh dneh padlo že precej dežja, ponekod celo že preko 100 mm. Požarna ogroženost je zagotovo minila, kar se tiče suše, pa se je stanje tudi močno izboljšalo. Na padavine še vedno čakajo na severovzhodu države. Poglejmo si količine padavin v zadnjih treh dneh po posameznih vremenskih postajah v Z Sloveniji:

 • Okroglo (Kal nad Kanalom): 101,0 mm
 • Bovec: 93,4 mm
 • Zatolmin: 63,6 mm
 • Korada: 63,2 mm
 • Dol pri Čepovanu: 59,4 mm
 • Paljevo: 50,0 mm
 • Deskle: 48,3 mm
 • Biljana: 43,2 mm
 • Gorenje Polje (Anhovo): 42,8 mm
 • Neblo: 38,4 mm
 • Kojsko: 37,4 mm
 • Nova Gorica: 36,4 mm

Viri: