Leto 2011 je bilo vremensko pestro. Izmerili smo najmočnejši sunek burje, se čudili nenavadno visokim spomladanskim temperaturam, trpeli sušo in ekstremno poletno vročino ter močne nevihte s točo, čakali na sneg, ki ga ni hotelo biti in še bi lahko naštevali. Številnim ekstremom navkljub, so dobro obrodile češnje, vinska trta je dala izjemen letnik in oljčna olja so spet odlične kakovosti. Zasluga za to gre v veliki meri vremenu, ki ni skoparilo s soncem, še posebej ne v času dozorevanja pridelkov. V letnemu poročilu se bomo še enkrat spomnili vseh ekstremnih vremenskih dogodkov in si ogledali statistike vremenskih spremenljivk iz nekaterih uradnih vremenskih postaj ARSO in amaterskih vremenskih postaj v Goriških Brdih.

Najprej se spomnimo vseh zanimivih dogodkov v posameznih mesecih leta 2011. Januarja smo namesto snega dobili trdovraten azorski anticiklon, ki je nad naše kraje prinesel zelo topel zrak. V višje ležečih predelih naše države se je živo srebro povzpelo tudi do 15°C. Nižine so zaradi inverzije dobile nizke temperature in trdovratno meglo, ki je vztrajala kar dober teden dni. Ker je bila megla zelo nizka, je bila to v Goriških Brdih izjemna priložnost za opazovanje čudovitih prizorov, ko so vrhovi gričev moleli iz meglenega morja. Meglo je 20. januarja spihala burja, ki je v Vipavski dolini dosegala sunke do 150 km/h. Na vremenski postaji Kojsko smo zabeležili kar 13 hladnih dni (Tmin<0°C).

Začetek februarja je bil rekordno topel. V notranjosti Slovenije so izmerili celo nov temperaturni rekord za prvo dekado meseca. Avtomatska postaja v Borštu pri Gorenji vasi je pokazala neverjetnih 21,1°C. Na Primorskem zaradi vpliva hladnega morja nismo imeli tako visokih temperatur, vseeno so postaje beležile do 15°C, kar je za začetek februarja še vedno veliko. Padavin je bilo zelo malo, v Kojskem smo namerili le slabih 40 mm dežja. Konec meseca je spet zapihala burja, shladilo se je. Zabeležili smo 5 hladnih dni.

Marec se je začel burno. 2. marca je zapihala orkanska burja, ki je povzročila kar precej škode na izpostavljenih mestih. Meteoalarm nam je namenil rdeče opozorilo pred vetrom. Na Goriškem sicer ni pihalo tako močno kot leto poprej, ko je predvsem Nova Gorica doživela pravi masaker, a vseeno so bile šole iz previdnosti zaprte. Najmočnejši sunki so se pojavljali kot vedno v Vipavski dolini. Na začasno postavljeni vremenski postaji na viaduktu Lozice, je lovec na ekstremne pojave, Marko Korošec nameril najmočnejši sunek burje v zgodovini meritev, ki znaša 212,4 km/h. V Goriških Brdih so sunki burje dosegali hitrosti do 100 km/h. 3. marca je burja oslabela, v Brdih smo imeli celo kratkotrajen snežni metež. V Kojskem smo v začetku marca zabeležili 2 hladna dneva, pozneje se temperatura ni več spustila pod ledišče. V zadnji dekadi nas je že obiskala pomlad, povprečne dnevne temperature so se dvignile nad 10°C.

Podobno kot februar, je tudi začetek aprila postregel z ekstremnimi temperaturami. Slovenija se je nenadoma znašla sredi poletja. Ničta izoterma se je dvignila kar na 3000 m.n.v. V Goriških Brdih so postaje 9.4. zabeležile naslednje maksimalne dnevne temperature: Neblo 29,8°C, Biljana 29,6°C, Kojsko 28,2°C. ARSO je v Novi Gorici poročal o 30°C, amaterska vremenska postaja je tam namerila 29,3°C. Iz italjanskega Vidma (Udine) so poročali o 30,2°C, v Milanu je bilo celo 32°C. Vroče je bilo tudi v višjih predelih. Vremenska postaja na Koradi je izmerila maksimalno temperaturo 26°C, minimalna dnevna pa je znašala kar 16°C. 12.4. je hladna fronta prinesla prve nevihte v letu, pa tudi sicer so vse padavine v tem mesecu padle v obliki ploh in neviht. Mesec je bil sušen, saj je padlo vsega 40 mm dežja, pa tudi veliko toplejši od povprečja, saj so v Biljah namerili kar 2,6°C toplejši april od povprečja.

Že za 1. maj so se pojavljale nevihte. V Goriških Brdih sicer ni bilo toče, so pa o njej poročali iz številnih drugih koncev Slovenije. Tudi nekaj škode je bilo zabeležene. Vseeno je v naslednjih tednih suša postajala vse bolj očitna. Primankljaj padavin je bil velik. Izdano je bilo opozorilo o požarni ogroženosti. 15. maja nas je prešla hladna fronta, nato se je nad nas ponovno razširil azorski anticiklon. Temperatura je prvič v letu presegla 30°C. 28. maja ponoči nas je prešla še ena hladna fronta, ki je prinesla silovite nalive.

Junij je vendarle bil nekoliko bolj deževen. 7.6. so se v Z Sloveniji pojavljali močni nalivi in nevihte, na Goriškem so imeli ponekod celo manjše poplave. Mesec je bil nasploh nevihtno zelo aktiven. 23.6. so v severovzhodni Sloveniji lahko opazovali izjemno fotogenične nevihte, kakršne navadno vidimo na fotografijah iz Amerike. Tudi Goriška Brda je ta dan prešla supercelična nevihta, ki pa ni povzročila škode. Iz Furlanije so poročali o debeli toči. Mesec je bil 2°C toplejši od povprečja.

Julij je nekako spominjal bolj na pomlad kot na poletje. Imeli smo pogoste nevihte in sprva precej nizke temperature. Med 5. in 15.7. smo vseeno doživeli vročinski val. Temperatura se je povzpela krepko preko 30°C. Od 17. naprej pa se je vročina končala. Prehodi front so bili zelo pogosti. 18. julija smo v Brdih doživeli prvo vremensko ujmo. Ponoči je nastala multicelična nevihta, ki se je kar nekaj ur obnavljala na istem mestu. Agrometeorološka postaja v Višnjeviku je namerila kar 155 mm dežja, od tega 137 mm v eni uri! Po Brdih se je sprožilo precej plazov, največ škode je bilo na območju Višnjevika. Še hujša ujma se je zgodila 23. julija. V mejnih pogojih za močne nevihte je prav nad Brdi nastala močna supercelična nevihta, ki je prinesla uničujočo točo, ki je bila drobna in je padala z vetrom. Posledice so bile katastrofalne. Na območju od Plešivega do Cerovega je bila uničena večina pridelka grozdja. Najhuje je bilo v okolici Cegla, kjer je bil pridelek uničen 100 %. Temperatura se od 17. naprej ni več dvignila nad 30°C.

Avgust se je prav tako začel nevihtno. V ekstremno vlažnem zraku smo lahko 7. avgusta opazovali 3 supercelice v Furlaniji, čez dva dni pa ponoči še 2. Do Goriških Brd je vseeno prišlo le malo padavin. Po 12. avgustu se je nad nas ponovno razširil azorski anticiklon. Temperature so se povzpele nad 30°C. Vročina je najbolj pritisnila med 20. in 26. avgustom. ARSO je izdal oranžno opozorilo za visoke temperature. Povprečne dnevne temperature so znašale kar 27°C, v Biljani celo 30°C. Tudi zjutraj temperatura ni padla pod 20°C, dnevni maksimumi pa so šli vse do 38°C.  Povečala se je požarna ogroženost, pomanjkanje vode se je začelo poznati tudi na rastlinah. Pri bujnih sortah vinske trte na lažjih tleh so se začele sušiti jagode, listje na drevesih je rumenelo, v Furlaniji se je začela sušiti koruza. Vročina je popustila 27. avgusta, ko nas je prešla hladna fronta, ki pa ni prinesla padavin.

Zelo topel je bil tudi september. Na Goriškem kar 4°C toplejši od povprečja. Tudi padavin je bilo malo, saj je padla le polovica septemberskega povprečja. V prvi polovici meseca so se temperature redno vzpenjale nad 30°C. V Goriških Brdih je bil september v povprečju celo toplejši od meseca julija. Konec vročini je naredila hladna fronta 19. septembra. Najprej so se predfrontalne nevihte pojavljale popoldne, nato še ponoči ob prehodu fronte. Točo so imeli v okolici Villese-a, kjer se je razbesnela ogromna supercelična nevihta. Ob koncu septembra je letni primankljaj padavin na Primorskem znašal že 360 mm, na obali celo 590 mm.

Tudi oktober je bil sprva zelo topel. V Biljani je postaja 1.10. zabeležila kar 29,9°C. 7.10. nas je prešla hladna fronta, snežilo je do 500 m.n.v. Ob prehodu fronte je zapihala močna burja, s sunki preko 100 km/h. Sredina meseca je bila pri nas sončna, medtem ko so v notranjosti države trpeli pod oblačnim pokrovom. Še ena hladna fronta je sledila 20.10., ko se je meja sneženja spustila kar do 450 m.n.v. Do konca meseca je bilo še kar nekaj padavin, 25.10. je recimo vremenska postaja v Učji zabeležila preko 200 mm dežja.

November je bil spet sušen. Celo najbolj suh po letu 1961. Nekaj dežja smo imeli le v začetku meseca, ko so preko Evrope potovale fronte iz Atlantika. Ob tem so nastajale hude poplave v Liguriji (Italija). V teh dneh je v Sredozemlju nastal tudi TLC (Tropical Like Cyclone) z očesom na sredini, kot se pritiče pravim orkanom. Nadaljevanje meseca je bilo suho. Na Primorskem tudi sončno. V notranjosti Slovenije je nastala trdovratna megla, pod katero so beležili zelo nizke temperature. Povsem drugačna slika je bila na višje ležečih predelih naše države. Na Kredarici so zabeležili celo najtoplejši november od začetka meritev. Najhladneje je bilo 11. novembra, vsega -6,7°C. Najnižja izmerjena temperatura na Kredarici v tem mesecu sicer znaša -21,2°C (leta 1973). Še več, temperatura je bila pogosto celo višja kot v dolinah, ki so bile pod meglenim pokrovom.

December sprva ni prinesel nič posebnega, nato pa je druga dekada postregla s številnimi prehodi front. Pojavljale so se celo nevihte, kar za zimo ni najbolj pogosto. 16.12. nas je prešel globok ciklon, ob kateremu je pritisk padel na 985 hPa, najnižje v temu letu. Na Rogli so izmerili zelo močan JZ, do 130 km/h. Za fronto se je hitro ohladilo, a vseeno je prej zmanjkalo padavin in težko pričakovanega snega ni bilo. Mesec je bil v Goriških Brdih toplejši od povprečja.

Poglejmo si, kako so leto 2011 videli na uradnih vremenskih postajah ARSO v Biljah pri Novi Gorici in na Kredarici.

Bilje pri Novi Gorici (Leto 2011 / Povprečje 1971-2000). Leto je bilo za dobro stopinjo toplejše od povprečja in nadpovprečno osončeno. Bilo je tudi zelo sušno, saj ni padlo niti 1000 mm padavin. Več od povprečja je bilo tudi toplih in vročih dni:

 • Povprečna temperatura: 13,2 / 12
 • Absolutna minimalna temperatura: -7,8°C / -15,6°C
 • Absolutna maksimalna temperatura: 36,5°C / 37,5°C
 • Število ledenih dni (Tmax<0°C): 0 / 0,8
 • Število hladnih dni (Tmin<0°C): 74 / 72,2
 • Število toplih dni (Tmax>25°C): 139 / 91,6
 • Število vročih dni (Tmax>30°C): 46 / 26,5
 • Skupna količina padavin: 989,6 mm / 1446,0 mm
 • Število dni s padavinami: 105 / 125,7
 • Število dni s snežno odejo: 0 / 1,8
 • Število dni z nevihto: 40 / 32,9
 • Število dni s točo: 1 / ni podatka
 • Sončno obsevanje: 2609,8 h / 2102 h

Graf gibanja povprečne temperature in količine padavin po mesecih ter primerjava z dolgoletnimi povprečji na vremenski postaji v Biljah pri Novi Gorici:

Kredarica (Leto 2011 / Povprečje 1971 – 2000). Iz podatkov je razvidno, da je bilo leto 2011 na Kredarici kar 1,5°C toplejše od povprečja. Tudi število ledenih in hladnih dni je bilo znatno manjše. Manj je bilo padavin in snega:

 • Povprečna temperatura: 0,2°C / -1,3°C
 • Absolutna minimalna temperatura: -19,2°C / -28,3°C
 • Absolutna maksimalna temperatura: 19,6°C / 21,6°C
 • Število ledenih dni (Tmax<0°C): 122 / 151,4
 • Število hladnih dni (Tmin<0°C): 216 / 245,7
 • Skupna količina padavin: 1497,1 mm / 2014,0 mm
 • Število dni s padavinami: 145 / 176,7
 • Število dni s snežno odejo: 259 / 267,6
 • Maksimalna višina snežne odeje: 395 cm / 690 cm
 • Število dni z nevihto: 30 / 42,2
 • Število dni s točo: 4 / ni podatka
 • Sončno obsevanje: 1936,5 h / 1712 h

Graf gibanja povprečne temperature in količine padavin po mesecih ter primerjava z dolgoletnimi povprečji na vremenski postaji na Kredarici:

In kako so leto 2011 videle vremenske postaje v Goriških Brdih? Najprej par besed o postajah. Vremenska postaja Enomarket Kojsko je delovala celo leto nemoteno, pomanjkljivi so le podatki o vetru od 1. – 21. januarja. Vremenska postaja Biljana (bjana.net) je med letom imela nekaj motenj v delovanju, zato so podatki pomanjkljivi. Vremenska postaja Casino Venko Neblo obratuje od 21.1. naprej, zato podatki o mesecu januarju niso popolni. Podatki si sledijo v zaporedju VP Kojsko / VP Biljana / VP Neblo:

Temperature:

 • Povprečna temperatura: 13,8°C / 14,9°C / 13,2°C
 • Minimalna temperatura: -4,6°C / -3,4°C / -7,1°C
 • Maksimalna temperatura: 35,8°C / 38,2°C / 37,1°C
 • Število ledenih dni (Tmax<0°C): 0 / 0 / 0
 • Število hladnih dni (Tmin<0°C): 24 / 16 / 69
 • Število toplih dni (Tmax>25°C): 124 / 133 / 132
 • Število vročih dni (Tmax>30°C): 31 / 47 / 43

Padavine:

 • Skupna količina padavin: 1207,2 mm / 1297,4 mm / 1163 mm
 • Maksimalna jakost padavin (mm/h): 397,2 / ni podatka / 576
 • Število dni s padavinami vsaj 0,2 mm: 95 / ni podatka / 127
 • Število dni s padavinami vsaj 2 mm: 76 / ni podatka / 56
 • Število dni s padavinami vsaj 20 mm: 23 / ni podatka / 18

Veter:

 • Maksimalni sunek vetra: 98,2 km/h / 87,0 km/h / 76 km/h
 • Windrun: 94258,55 km / ni podatka / 25554 km

Zračni pritisk:

 • Maksimalni: 1038,3 hPa / 1036 hPa / 1037,1 hPa
 • Minimalni: 984,5 hPa /985 hPa / 983,3 hPa

Grafi:

Graf povprečnih mesečnih temperatur in količin padavin na AVP Enomarket Kojsko:

Graf povprečnih temperatur in količin padavin na vremenski postaji Biljana (bjana.net):

Graf povprečnih temperatur in padavin na vremenski postaji Casino Venko Neblo:

Za konec še graf povprečne hitrosti vetra in windruna na vremenski postaji Kojsko. Podatki za mesec januar so pomanjkljivi:

Viri:

Letno vremensko poročilo na WineAndWeather.net o vremenu v Goriških Brdih nastaja v sodelovanju z bjana.net in Casino Venko Neblo.