Vreme nam je v drugi dekadi meseca decembra pripravilo veliko zanimivih dogodkov, ki si zaslužijo, da si jih podrobneje ogledamo. Praktično ni bilo dneva, ko se ne bi nekaj dogajalo. Ponovna aktivacija atlantskega tipa vremena nam je prinašala vremenske motnje. Po dolgem času smo dobili kar nekaj dežja in celo za december nekoliko neobičajne nevihte. Ponekod so dočakali tudi prvi sneg. Razčlenimo najbolj zanimivo dogajanje po dnevih:

12/12/2011: Od zahoda se nam je bližala hladna fronta, v sredozemlju je nastalo plitko ciklonsko območje. Dan je bil deževen, v višinah je pihal jugozahodnik. Fronta nas je prešla okoli polnoči v noči na 13. december. Ob tem je v severnem Jadranu nastala nevihtna linija z močnimi nalivi, katere so spremljale razelektritve. Prehod fronte je lepo zaznala vremenska postaja Korada, saj je bil iz podatkov lepo razviden hiter padec temperature in obrat vetra iz jugozahodne v severovzhodno smer.

Sinoptična situacija:

Radar Osmer FVG ob 0:00:

Podatki o temperaturi na vremenski postaji Korada v dneh med 11.-13./11/2011 z lepo vidnim padcem temperature ob prehodu fronte:

Obrat in okrepitev vetra iz JZ na SV ob istem času:

13-14/12/2011: Dneva sta bila oblačna, 14/12/2011 je rahlo pršilo. Postaje so beležile okoli 1 mm padavin. Temperature v Soški dolini so se gibale med 3°C zjutraj in 7°C popoldne, Goriška Brda so bila za približno 3°C toplejša. V višinah je že vedno pihal jugozahodnik, vremenska postaja Korada je beležila hitrosti sunkov do 5 m/s. Pravo presenečenje so bili močni nalivi, ki so nastali okoli 17:00 po lokalnem času. Jakosti nalivov so bile povsem poletne, vremenska postaja v Kojskem je zabeležila jakost naliva kar 106,6 mm/h. Radarske slike za ta termin žal ni, saj radar v Fossalonu ni deloval.

15/12/2011: Nadaljevalo se je podobno vreme kot prejšnji dan. Pršenje in v Soški dolini nizka oblačnost na okoli 400 m.n.v. V Goriških Brdih smo imeli zelo gosto meglo, saj je vidljivost pozno popoldne znašala vsega 20 do 30 m. Pozno popoldne nas je ponovno presenetila nevihta, ki je nastala približno nad Korado in se nato gibala proti SV preko Soške doline in Banjške planote. Nevihto so spremljale kar pogoste razelektritve. Še bolj pestro je bilo nevihtno dogajanje v osrednji Sloveniji ter ob Jadranu, kjer je slika razelektritev dajala vtis viška poletja.

Nevihtna celica nad Korado:

Razelektritve nad Slovenijo:

16/12/2011: Na ta dan smo si obetali najbolj pestro vremensko dogajanje v mesecu decembru. Iz zahodne Evrope se je našim krajem približevalo poglobljeno ciklonsko območje z izrazito hladno fronto. Ob prehodu fronte je nad našimi kraji nastal tudi šibek sekundarni ciklon. Impresiven ciklon nad osrednjo Evropo je zaznamoval močan jugozahodnik v višinah pred fronto, saj naj bi napovedane hitrosti na Velebitu dosegale celo 230 km/h, pri nas pa naj bi največje hitrosti zabeležili na Pohorju, kjer je šlo pričakovati hitrosti vetra do 140 km/h. Ob prehodu fronte smo pričakovali močno ohladitev in sneg do nižin, v kolikor bi padavine ne prej ponehale.

Globoka dolina s ciklonom nad srednjo Evropo in sekundarnim ciklonom nad našimi kraji:

Napoved močnega jugozahodnika na 850 hPa, kot ga je videl model GFS:

Prve padavine so nas dosegle ob 10:30 po lokalnem času. V zmernih do močnih nalivih (MaxRR=14,6 mm/h) je padlo 5 – 6 mm dežja. Zračni tlak je zelo hitro padal. Po krajšem premoru so se padavine popoldne nadaljevale in okrepile. Nalivi so bili vse močnejši, krepil se je JZ veter. Na Rogli je bila neuradno izmerjena najvišja hitrost vetra 130,8 km/h. Zaradi izjemno vlažne zračne mase in močnega jugozahodnika, so bili vrhovi hribov v Z Sloveniji oviti v gosto meglo. Najmočnejši sunek jugozahodnika na Koradi je znašal 50 km/h. Zračni pritisk je zvečer dosegel svoj minimum, zabeležili smo najnižjo vrednost v letu 2011 nasploh. Barometer je pokazal 985 hPa.

Gibanje zračnega pritiska na vremenski postaji Korada:

Satelitska slika izjemnega ciklona ob 12:30z, ko je bilo njegovo središče še nad Nizozemsko. Hladna fronta na je na tej sliki nad Francijo:

Hladna fronta nas je prešla okoli 24:00. V Tržaškem zalivu je vzdolž fronte nastala squall linija. Razelektritve so bile sicer redke, so pa bili nalivi siloviti. Za fronto se je začelo hitro hladiti. Meja sneženja se je hitro znižala. Je pa v SZ Sloveniji nehalo deževati, še preden bi se lahko spustila do nižin. Sneg so zato dobili predvsem kraji, kjer so padavine več časa vztrajale. Od višje ležečih predelov severne Primorske  je pobelilo predvsem Trnovsko planoto, od nižin pa je nekaj beline dobil predvsem Kras, kjer so ponekod zjutraj namerili 1 cm snežne odeje. Nekaj malega snega je bilo ob robovih cest zjutraj opaziti celo v okolici Volčje Drage, kjer je tik pred koncem padavin kot kaže tudi snežilo. Prehodno je zapihal severnik, oziroma na Primorskem burja.

Radarska slika squall linije v Tržaškem zalivu:

Podatki iz vremenske postaje Enomarket Kojsko, ki prikazujejo prehod fronte na podlagi podatkov o padcu temperature in spremembe smeri vetra ter padavine ob tem času:

Podatki o padavinah in vetru ob prehodu hladne fronte 16/12/2011 iz amaterskih vremenskih postaj na S Primorskem:

 • Zatolmin: 117,8 mm
 • Paljevo: 57 mm
 • Bovec: 56,9 mm
 • Kojsko: 54,6 mm, sunek 46,7 km/h
 • Deskle: 52,5 mm, MaxRR= 21,8 mm/h, sunek 35 km/h (18:27)
 • Branik: 46,8 mm
 • Okroglo (Kal nad Kanalom): 42 mm
 • Ravna pri Ligu: 42 mm, sunek 22,5 km/h (0:14)
 • Gorenje Polje: 39,2 mm
 • Hum: 35 mm, sunek 35,9 km/h
 • Biljana: 34,8 km/h, MaxRR=7,9 mm/h, sunek 40 km/h (20:52)
 • Neblo: 21,6 mm

17/12/2011: Naslednje jutro so bili lepo pobeljeni hribi nad Vipavsko dolino. Na Krasu je bilo le rahlo pocukrano. Precej je narasla tudi reka Vipava, ki je poplavila na izpostavljenih območjih:

Na severnem Jadranu ob obali Istre je popoldne nastala manjša nevihta celica, ki je spustila na tla kar 3 vodne trombe. Fotografije dogodka najdete na TUKAJ!

18/12/2011: Zjutraj smo se prebudili v sončno in hladno jutro. Temperature so se gibale okoli 0°C. Na Goriškem je nastala močna slana. Nekaj fotografij tega čudovitega jutra najdete v FOTOGALERIJI! Okoli poldneva se je hitro pooblačilo. Nad severnim Jadranom so nastale številne nevihte celice. Italijanski stormchaserji so v okolici Riminija opazovali kar 12 (dvanajst = ducat!) vodnih tromb! Fotografije le teh si lahko ogledate TUKAJ!

19/12/2011: Večji del Slovenije je presenetilo rahlo sneženje, ponekod se je nabralo kar nekaj snežne odeje. Na Primorskem je pihala šibka do zmerna burja. Na Goriškem zato nismo imeli padavin, plesu snežink so bili priča na Krasu.

Viri: