V noči s petka na soboto 28/05/2011 nas je od SZ prešla hladna fronta. Padavine so se pojavljale predvsem v močnih nalivih in nevihtah, veliko je bilo razelektritev.

Vremenska situacija nad Evropo 27/05/2011 ob 18z:

V dnevih pred fronto je bilo več vprašanj kot odgovorov. Modelske napovedi so se namreč zelo razlikovale, predvsem v količini energije v FVG. WRF model je recimo v sredinih zagonih obalnemu pasu Furlanije namenjal do 2600 J/kg CAPE, kasnejši zagoni nekoliko manj. GFS je za Furlanijo napovedoval močno pomanjkanje energije. Vseeno so bili ostali parametri obetavni, saj smo imeli okoli 40 vozlov dls-ja in čez 150 m2/s2 SREH-a, kar je dajalo na območjih z več CAPE-a upanje na pestro predfrontalno dogajanje. Ob obali FVG je pihal zmeren jugo, veter je z višino lepo povijal, skratka obetavni pogoji za supercelične nevihte.

Glede na to, da se je prehod fronte napovedoval v nočnih urah, so bile za fotografijo zanimive predvsem morebitne predfrontalne nevihte , ki bi se razvile na konvergenci v Z Benečiji in potovale proti FVG. Ob 15:30 CET smo že imeli lepo supercelico pri Vicenzi. Zaradi pomanjkanja CAPE v Furlaniji, kar so predvidevali modeli, sem se odločil za zgodenj start proti tej celici, da jo prestrežem čim prej ob vstopu v Furlanijo, preden bi razpadla. Celica je prešla v neke vrste bow echo, vsaj tako je bilo videti na radarski sliki padavin:

Prestregel sem jo pri Portogruaru. Videti je bilo zares lepo strukturo z izrazitim shelf cloud-om. Zaradi nekoliko neugodne lokacije z drevesi nisem prav dobro videl dogajanja v zadnjem delu celice, kjer naj bi se domneno skrival wall cloud. Zato še vedno ni povsem jasno, ali gre za supercelico, ali le za dobro organizirano multicelično nevihto, čeprav se tudi sam vse bolj nagibam k slednjemu.

Satelitska slika celice. Vidnih je celo več overshooting top-ov, kar še dodatno potrjuje dejstvo, da je šlo za multicelico:

Podobno lahko sklepamo tudi iz radarske slike v času fotografiranja:

Pogled na severni del celice z domnevnim wall cloud-om, ki izginja v dežni zavesi:

Več fotografij je v GALERIJI!

Gust fronta je bila precej šibka. Potem, ko me je shelf cloud že prešel, sem se odpravil nazaj proti vzhodu. Zaradi počasnega premikanja celice je ni bilo težko prehiteti. Želel sem priti do San Giorgio di Nogarro in narediti še nekaj fotografij, a je medtem nevihta že zelo oslabela. Pomanjkanje energije v Furlaniji je očitno naredilo svoje. Celica je razpadla na več delov, v spodnjem delu ravnine ni od nje ostalo nič drugega kot zelo dolg in lep roll cloud:

Pozneje sem skušal prestreči še eno malo celico, ki se je pomikala proti predalpam. Uspelo mi je nekaj kilometrov pred Čedadom in tik preden je dosegla hribe. Sprva se je še trudila z organizacijo. Viden je bil inflow. Kmalu po prehodu v hribe je oslabela in to je pomenilo konec predfrontalnega dogajanja za tisti dan.

Radar, na katerem je vidna ta mala celica:

Pogled na celico z vidnim inflow-om ter dežno zaveso:

Alpe so seveda upočasnile prehod hladne fronte. Prve nevihte so se v Z Sloveniji začele pojavljati okoli 1:00 ponoči na 28/05/2011. Nadaljevale so se še celo noč. Na območju Goriških Brd so se najmočnejši nalivi pojavljali po 3:00 zjutraj. Ob 3:10 je Vremenska postaja Enomarket Kojsko zabeležila RainRate 384 mm/h. Pogled na radarsko sliko ob tem času je bil takšen:

Dopoldne je bila potrjena vsaj še ena low topped supercelica v Tržaškem zalivu, v jutranjih urah pa so opazili in fotografirali tudi vodno trombo. Fotografija in članek sta dostopna TUKAJ. Padavine so ponehale okoli poldneva. Zapihala je zmerna burja.

Količine padavin po amaterskih in agrometeoroloških vremenskih postajah v Goriških Brdih in okolici. Večina agrometeoroloških postaj je žal odpovedala, zato so podatki le iz VP Vipolže.

 • Biljana: 73,1 mm
 • Paljevo: 68,0 mm
 • Ravna pri Ligu: 63,6 mm
 • Kojsko: 60,6 mm
 • Gorenje Polje: 57,0 mm
 • Neblo: 49,6 mm
 • Korada: 48,5 mm*
 • Zatolmin: 46,6 mm
 • Vipolže: 41,60 mm
 • Levpa: 40,9 mm
 • Videm (Udine): 34,3 mm
 • Dol pri Čepovanu: 31,3 mm
 • Nova Gorica: 26,4 mm

* – Postaja na Koradi je okoli 8:00 zjutraj za kratek čas odpovedala, zato v seštevku padavin ni dežja, ki je padel med 8:00 in 12:00 uro.

Viri: