Vremenska postaja Korada

46.0659 N| 13.5588 E| 812 m | Prikaži na zemljevidu

O nas

Korada je hrib z najvišjo točko na 812 metrih. Njena pobočja se pnejo nad Goriškimi Brdi na eni strani in Soško dolino na drugi. Hrib je nekako začetek Kanalskega Kolovrata, hribovitega grebena, ki se od tu nadaljuje naprej proti Ligu, Kambreškemu, Srednjemu, Solarjem in Livku. Na vrhu hriba poteka meja med občinama Goriška Brda in Kanal ob Soči. S svojo višino je najvišja točka Goriških Brd, katera ščiti pred mrzlimi vetrovi s severa, oziroma Alp, kar prispeva k milemu podnebju tega slovenskega vinorodnega okoliša.

Zaradi zanimive termike na hribu, kjer se srečujejo tokovi iz zahoda (Furlanije) in severa (Alp in predalpskega sveta), smo se odločili na najvišji točki postaviti vremensko postajo. Upamo, da nam bo pomagala bolje razumeti značilnosti mikroklime tega območja. Zagotovo bo igrala pomembno vlogo pri prepoznavanju učinkov hriba na močne nevihte, ki poleti prihajajo iz Furlanije in na pobočju Korade navadno močno oslabijo. Podatki bodo uporabni tudi za športne padalce, kateri imajo na hribu vzletišče.

Korada je hrib, vreden obiska, saj nudi čudovite razglede na Goriška Brda, Jadransko morje, Furlanijo, Soško dolino, Goriško, Alpe in predalpski svet. Tu ne manjka priložnosti za fotografe, kot tudi za vse ljubitelje narave in pohodništva. Do vrha vodijo markirane planinske poti iz Goriških Brd, Soške doline in Kanalskega kolovrata. Odlična je tudi za kolesarske izlete, saj je tu prometa malo, cesta pa asfaltna in ne prestrma. Iz Soške doline do vrha je kakih 10 km zmernega do blagega klanca, kateri ni prevelik problem za rekreativne kolesarje.

Na poti vas bodo spremljali številni pašniki, saj se na pobočja Korade po daljšem obdobju zaraščanja vrača živinoreja oziroma pašništvo, kar daje upanje, da bomo uspeli ohraniti to čudovito travnato krajino. Na vrhu hriba se lahko okrepčate v Planinski koči Korada (Zavetišče Kobalar) na 802 m nadmorske višine in le nekaj minut hoda od vrha hriba. Koča je odprta ob petkih od 15:00 do 20:00 in sobotah ter nedeljah in praznikih od 8:00 – 20:00. Poleg širokega spektra pijač, ponujajo tudi domačo hrano (njoki, jota, klobase z zeljem, itd.). Nedaleč od vrha Korade leži cerkvica Svete Genderce, velja pa obiskati tudi cerkev Svetega Jakoba (750 m.n.v.), na sosednjem hribu, v smeri proti Ligu (cca. 3 km).